Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

APEL PENTRU CINSTIREA MEMORIEI UNOR FOSTI DETINUTI POLITICI ROMÂNI

Victor RONCEAStimati prieteni,

Colegii nostri de la Gazeta de Maramures au luat initiativa de a cinsti memoria unor fosti detinuti politic, figuri emblematice ale istoriei Romaniei, prin conferirea Cetateniei de Onoare post-mortem din partea localitatilor martirajului lor, aflate in judetul Maramurea.
Este vorba de Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, episcopul Iuliu Hosu, profesorul Aurel Visovan - ca cetateni de onoare ai Sighetului, Nicolae Steinhardt – cetatean de onoare al orasului Targu Lapus si parintele Justin Parvu – cetatean de onoare al orasului Baia Sprie.
Saptamana aceasta urmeaza sa fie depuse propunerile la Primariile respective. Deja cei trei edili si-au aratat interesul in sens pozitiv, insa demersul trebuie aprobat ulterior de Consiliile Locale in sedinte publice. Pentru aprobarea initiativei colegilor nostri este necesara si o lista de personalitati sustinatoare ale acestei idei. Va rugam, asadar, daca doriti, sa ne transmiteti un scurt mesaj de adeziune sau doar semnatura Dvs, in vederea cinstirii celor sase si de catre autoritatile locale din Maramures, ceea ce va contribui direct la pastrarea vie a istoriei nationale asa cum a fost, si pentru generatiile tinere de azi si pentru cele viitoare.
Puteti subscrie printr-un raspuns la acest mesaj cat si printr-un e-mail la urmatoarele adrese: ioana.lucacel"gmail.com si civicmedia.romania"gmail.com.
Va mulaumesc!
Doamne, ajuta!

Detalii:

DEMERS NATIONAL: Cetatenie de Onoare Post-mortem pentru Parintele Justin, Monahul Nicolae Steinhardt, istoricul-martir Gheorghe Bratianu si alti detinuti politic. Civic Media sustine total initiativa Gazetei de Maramures. CITITI, SEMNATI SI DATI MAI DEPARTE! - See more at: http://roncea.ro/2013/08/04/demers-national-cetatenie-de-onoare-post-mortem-pentru-parintele-justin-monahul-nicolae-steinhardt-istoricul-martir-gheorghe-bratianu-si-alti-detinuti-politic-civic-media-sustine-total-initiativa/Asthash.Y8pMjCl1.dpuf
----------------------------------------------
Victor RONCEA
Jurnalist
Roncea.Ro
Editor
ZiaristiOnline.Ro
1 august 2013
------------------------------------------------------

MAI MULTE DETALII

GAZETA de Maramures reactioneaza la campania impotriva identitatii si valorilor nationale. Ne-am saturat sa asistam cum ne ingropam trecutul, identitatea si demnitatea in uitare. Pentru ca identitatea acestui loc inseamna in primul rand oamenii lui. Oameni care s-au nascut, care au murit, care au trait pentru acest judet si pentru idealurile sale. Propunem acordarea titlurilor de cetatean de onoare pentru sase oameni de seama ai acestor locuri. Sase oameni care reprezinta identitatea si spiritul acestor locuri: Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, episcopul Iuliu Hosu, profesorul Aurel Visovan- ca cetateni de onoare ai Sighetului, Nicolae Steinhardt – cetatean de onoare al orasului Targu Lapus si parintele Justin Parvu – cetatean de onoare al orasului Baia Sprie.
de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Recursul la demnitate „intentat” de GAZETA a devenit miscare: Miscarea pentru Demnitate Nationala! Numeroase persoane si asociatii ne-au transmis mesaje de sustinere si au salut ideea de a propune acordarea titlurilor de cetatean de onoare pentru Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, Iuliu Hossu si Aurel Visovan la Sighetu Marmatiei, Justin Parvu la Baia Sprie si Nicolae Steinhardt la Targu Lapus.
Parintele Justin Parvu spunea ca adevarata smerenie nu inseamna pierderea identitatii, dezagregarea personalitatii si fruntea plecata. Ci dimpotriva, demnitatea nationala si pastrarea valorilor. Iar noi credem ca ceea ce ne da tria de a ridica fruntea si de a ne indrepta spatele e trecutul. Un trecut spalat cu jertfe, suferinte si sange. O onoare pe care am dobandit-o cu un pret scump. Pretul suprem. Viata celor mai buni dintre fiii acestui Neam.
Acesta a fost si motivul pentru care saptamana trecuta GAZETA de Maramures a propus si intentat un recurs la demnitate. O demnitate care ne obliga sa-i cinstim pe cei care ne-au daruit-o. Am ales 6 personalitati istorice care au trait si au murit pentru valorile care dau identitate Maramuresului si tarii: Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, Iuliu Hossu si Aurel Visovan, la Sighetu Marmatiei, Justin Parvu, la Baia Sprie si Nicolae Steinhardt, la Targu Lapus.

Sase oameni care reprezinta fiecare un prototip, un model si o virtute demna de urmat.
Iata deja primele reactii:
„Consider ca respectarea trecutului si promovarea unor oameni care reprezinta cu adevarat modele pentru tanara generatie fac parte din obligatiile asumate de orice administratie publica locala. Din fericire, noi, sighetenii avem multi oameni de seama, oameni care s-au nascut, au trait sau au murit aici si care, prin modul in care au trait, dar mai ales prin ceea ce au fost, reprezinta niste repere. De aceea, salut initiativa acordarii titlurilor de cetateni de onoare pentru Gheorghe Bratianu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu si Aurel Visovan. Sunt, fiecare dintre ei un etalon, un exemplu de savant, istoric, episcop, om politic, profesor. Vom analiza propunerea in cadrul Consiliului Local” –Ovidiu Nemes, primarul municipiului Sighetu Marmatiei.
„Imi place ideea Gazetei de Maramures sa-l facem cetatean de onoare postmortem pe Nicolae Steinhardt. Trimiteti cererea si referatul si o luam in considerare cu cea mai mare placere. O agreem! Mi se pare o idee foarte buna si inedita, iar eu o agreez”. –Mitru Lese, primarul orasului Targu Lapus
„Salut initiativa voastra si voi stiti ca intotdeauna oamenii care au trecut prin Baia Sprie si au lasat o urma ar trebui sa fie cat de cat mentionati. De cand sunt primar, eu nu am dat nicio diploma de onoare, dar nu ma opun, sunt de acord, o discutam in Consiliul Local si cu mare placere as vrea sa-i dam parintelui Justin Parvu ce merita”. –
Dorin Vasile Pasca, primarul orasului Baia Sprie
“Asociatia Civic Media sprijina in totalitate demersul Gazetei de Maramures. Conferirea Cetateniei de Onoare Post-mortem Parintelui Justin va sfinti localitatea Baia Sprie si se va constitui ca un omagiu adus celor care s-au jertfit in minele de plumb si cupru, detinutilor politic, martirilor anticomunisti, Sfintilor !nchisorilor!
De asemenea, sunt convins ca intreaga comunitate a istoricilor patrioti din Romania va sustine demersul Dvs pentru martirul Gheorghe I Bratianu, geopoliticianul de geniu care a prevazut pericolul rusesc la Marea Neagra si l-a explicat cu atata acuratete pentru romanii de ieri, azi si maine. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti martirii neamului romanesc!
Doamne, ajuta!”
Victor Roncea
presedinte-fondator Asociatia Civic Media

Portalul Ziaristi Online, care sustine total initiativa Gazetei de Maramures, va indeamna sa semnati adeziunea Dvs la adresa
ioana.lucacel@gmail.com  si la civicmedia.romania@gmail.com
cu mentionarea urmatoarelor date: nume si profesie sau organizatie, contact, localitate/tara. De asemenea, puteti sa va adaugati semnatura la rubrica de comentarii de la acest articol.
Referatele si cererea noastra vor fi depuse la cele trei primarii, impreuna cu o lista de semnaturi de sustinere. Avem convingerea ca acordarea acestui titlu ne onoreaza pe noi, de aceea, alesii locali din Sighet, Baia Sprie si Targu Lapus vor aproba propunerea noastra.

Cetatenie de Onoare post-mortem pentru martiri ai inchisorilor comuniste

Ca si oamenii, locurile au destinul si memoria lor. Maramuresul a purtat pecetea binecuvantarii divine, dar si un blestem al unei smerenii intelese gresit. Cineva spunea ca popoarele nu se deosebesc numai prin destinul lor. Ci si prin modul in care stiu sa si-l puna in valoare. Noi, maramuresenii, n-am stiut niciodata sa gasim echilibrul intre demnitate, mandrie si modestie. Ne intampinam oaspetii cu paine cu sare. Nu cu lacrimi, nu cu mandrie, nu cu bucurie. Exista o mare apasare in trecutul nostru si un gol in prezentul nostru. O insuportabila tacere pe care suntem datori sa o spargem. Nimeni nu ne poate contesta trecutul, demnitatea, mandria si onoarea. Pentru ca ele au fost castigate cu moarte si sange. Iar cei care au platit pretul innobilarii si invesnicirii Maramuresului sunt adevaratii lui cetateni. Cetatenii de onoare al acestui colt de tara pe care suntem datori in fata lui Dumnezeu si a oamenilor sa-i cinstim pentru ca, cinstindu-i pe ei, ne inaltam noi, pentru ca amintindu-i pe ei, asiguram demnitatea noastra si pentru ca, onorandu-i pe ei, devenim noi onorabili.
Am spus-o: Maramuresul e special nu numai pentru locuri, traditii, monumente, folclor, palinca si peisaje. Maramuresul e special pentru oamenii sai. Oameni care s-au nascut, care au murit, care au trait pentru acest judet si pentru idealurile sale. Intr-o perioada in care ne negam valorile si identitatea si retragem titluri de cetateni de onoare, GAZETA de Maramures a pornit un recurs. Un recurs la onoare, demnitate si memorie.

Propunem acordarea titlurilor de cetatean de onoare pentru sase oameni de seama ai acestor locuri. 6 oameni care reprezinta identitatea si spiritul acestor locuri: Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, episcopul Iuliu Hosu, profesorul Aurel Visovan- ca cetateni de onoare ai Sighetului, Nicolae Steinhardt – cetatean de onoare al orasului Targu Lapus si parintele Justin Parvu – cetatean de onoare al orasului Baia Sprie. 6 oameni care reprezinta un reper, un model si o lectie pentru generatiile de azi. 6 oameni care ne indreptatesc sa privim cu mandrie spre trecut si cu responsabilitate spre viitor.

Incepem recursul la memorie din kilometrul zero al demnitatii. Fosta Inchisoare de la Sighet, transformata in urma cu 20 de ani in memorial. Aici este mormantul elitelor din perioada interbelica si maternitatea demnitatii noastre. Pe mormantul lor ne-am castigat noi, cei de astazi, dreptul de a privi in ochi soarta. Si tot pe mormantul lor ne-am luat datoria de-ai cinsti cum se cuvine.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page