Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎN ÎNTÂMPINAREA ZILEI LIMBII ROMÂNE - „DACIA GRÂULUI” - O MINUNATA INTERPRETARE A DENUMIRII MOLDOVEI    „DACIA GRAULUI", asa s-ar traduce denumirea geografica de „Moldova", conform unui subtitlu pe cat de insolit, pe atat de minunat potrivindu-se multor cercetari si afirmatii contemporane, pe care il capata studiul publicat acum saptezeci de ani, de cunoscutul politician roman, doctorul Nicolae Lupu care, la randu-i, face referire la „Dacia preistorica" a lui Densusianu, aparuta inainte cu treizeci de ani.
    Oricat ne-ar pune pe ganduri originalitatea afirmatiei (sau, mai bine zis, modul neasteptat in care ea este facuta in contradictoriu cu puerilitatea legendei care vorbeste despre Dragos-Voda si zimbrul), pe langa desavarsirea logica, ea se dovedeste a avea si o traditie care, iata: implineste o suta de ani.
    „Romania magnifica", o interesanta si migalos alcatuita revista electronica editata de Valentin Berca, scaneaza o tiparitura rara, gasita in Biblioteca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: „Originea romanilor", de Doctorul Nicolae Lupu, cu o prima parte aparuta in anul 1941 si o a doua in 1942. Facand o incursiune filologico-istorica de foarte mult bun simt si de mare acuitate la nivelul anilor 1940, cunoscutul politician care, la anul 1907 nu a permis armatei sa intre pe teritoriul judetului Falciu, unde era prefect si, care, in 1913 a infiintat, impreuna cu Constantin Stere, Partidul Taranesc,  polemizeaza cu istoricii clasicizanti, bazandu-se nu numai pe intuitie, ci si pe o informatie surprinzator de bine pusa la punct, afirmand: „... Am aratat in trecut ridicola explicatie a cuvantului "Moldova". De la Carpati la Aral, toti romanii se numesc Moldoveni. "Mol" inseamna grau in limba fenicienilor ("mul" in limba hindustana azi), "davus" este numele latin al dacilor, deci "Moldava" ar insemna Dacia producatoare de grau - Dacia graului! Ce nume frumos, veridic si real, pe cand istoricii ne boteaza cu cateaua inecata a lui Dragos! Nu e ridicol si umilitor? Sa ma ierte d-nii istorici. Sunt puncte cardinale in istoria unui popor, cari trebuiau de mult rezolvate, originea si numele cele dintai…".
    In revista noastra electronica special creata pentru intampinarea Zilei Limbii Romane cu asemenea documente inedite si de cercetare -„Cresterea limbii romanesti" care poate fi gasita pe portalul internet www.cartesiarte.ro – reproducem in intregime textul partii a doua a studiului Doctorului Lupu care are si meritul politico-patriotic de a polemiza cu cine stie ce interese de viziune ale unor istorici cunoscuti ca Popa-Liseanu sau chiar Iorga, pledand pentru populatiile de traditie si stabilitate europeana care existau de la Carpati pana la Marea Aral cultivand graul, crescand oile si vorbindu-si stravechea limba, ceea ce el numeste „o traditie specific dacica".  
    Si, chiar daca sufixul acestui dulce cuvant „Moldova" s-ar putea sa nu vina de la acel „davus", despre care marele om politic spune ca este numele latin al dacilor, oricum vine de la acea  „dava", care in toponimia dacica avea sensul de „localitate" sau chiar, mai larg: „asezare". Fiindca asa cum avem pe tot intinsul hartii noastre, de la Varadia Banatului la Piatra Neamt, de pe Jiu si Olt, pana pe Trotus si de la Dunarea abia iesind din Cazane pana in nord-estul Pontului Euxin: Argi-dava, Petro-dava, Pelen-dava, Buri-dava, Pirobori-dava, Suci-dava, Seti-dava si Susu-dava, iar in campia cu graul lui Dromihete spre care venea Lisimach avem Arge-dava, pe Buzaul care margineste cealalta parte a Baraganului avem Rami-dava, iar in Tara Barsei – Cumi-dava, este la mintea oricui ca asezari de cultivatori de grau de la Siret si Prut si Nistru si cine mai stie cate intinsuri nord-estice Pontului despre care vorbeste Strabon, aveau in ele, desigur o MOL-DAVA!
Ceea ce ma face sa gandesc la zicala cu „pacatosul adevar graieste" si sa-mi permit, celor prin dusmanie ambitionati a vorbi despre o asa-zisa limba moldoveneasca, sa le atrag atentia asupra faptului ca, oricat ar obstina ei pe deosebiri, este vorba de aceeasi limba a autohtoniei cultivatorilor de grau si crescatorilor de oi, care dainuie dintotdeauna in
„IMENSA TARA A DACILOR", una si aceeasi, despre care, in secolul 1 dupa Hristos scria istoricul Dionysius. Cititi-l pe Doctorul Lupu, ministru si primar general in valahicul Bucuresti care, la inceput de secol trecut, a infiintat impreuna cu basarabeanul prin excelenta Constantin Stere, partidul taranului roman de pretutindeni!
Corneliu LEU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page