Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1089)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Adept fidel al profesorului William Robertson Davies, printre multe altele, jurnalist, eseist, nuvelist etc. m-am conformat uneia din multele lui cerebralitati, "ochii vad numai ce mintea este preparata sa inteleaga-The eye sees only  the mind is prepared to comprehend".
Asa ca, desi am vazut  multe in periplul meu prin TARA care adaposteste mormintele inaintasilor si desi m-am dus structurat mintal sa inteleg multe, trebuie sa va fac o sincera marturisire, in nota aforismului de mai sus: n-am inteles nimic, dar absolut nimic din tot ceea ce am vazut ca se intampla in Romania.
Nu pot sa-mi explic cum o tara spre care, cu peste 400 de ani in urma, se uitau cu respect toate Cancelariile Europei, a ajuns intr-un stadiu avansat de descompunere economica, sociala, morala si politica, total debusolata, dand impresia unui vas care pluteste in deriva pe apele oceanelor, gata, gata sa se scufunde. Nu doresc sa arunc un blam nemeritat pe nimeni, dar in situatii similare, vinovat nu este Acarul, ci Timonierul, impreuna cu aparatul politic care din Decembrie 1989, au delapidat complet, prin incompetenta dovedita, una dintre cele mai bogate tari ale mapamondului, aducand TARA in faza de totala ruina. In orice stat civilizat din lume, familiarizat cu notiunea de justitie, vinovatii s-ar afla intr-o inchisoare de maxima securitate, sau, daca ne aflam in China, in fata plutonului de executie. Deloc paradoxal, in Romania sunt factori decizionali si pot fi gasiti pe culoarele Parlamentului si ale cladirilor guvernamentale!1?!
Sunt convins ca in multitudinea problemelor curente, putini dintre dumneavoastra sunteti familiarizati cu Universitatea Bradford, din Anglia; infiintata la inceputul secolului al XIX-lea, aceasta faimoasa Universitate are in componenta sa cel mai mare Departament din lume, care se ocupa de studierea pacii si a conflictelor cu care s-a confruntat, se confrunta si se va confrunta zguduita noastra Terra - Department of Peace Studies. Una dintre notabilitatile Departamentului este profesorul Tom Gallangher, cunoscator ca nimeni altul al situatiei cu care se confrunta Balcanii in general si Romania in special si familiarizat lingvistic cu lexicurile folosite in zona. Cartile domniei sale, printre care "Outcast Europe: The Balcans from the Ottoman Empire to Milosevici - Exilat din Europa: Balcanii de la Imperiul Otoman pana la Milosevici", dovedesc o cunoastere aprofundata a acestui focar de incendiu - cazan de pulbere, a celei mai explozive regiuni din Europa, cum a fost catalogata zona de multi pertinenti conducatori militari. Doar ca titlu informativ si pentru rememorarea unor informatii de cultura generala, doresc sa va reamintesc referirile facute de Otto Von Bismark, prim-ministru al Prusiei si cel care a realizat unificarea Germaniei, ca "aceasta regiune - Balcanii - nu merita sacrificiul unui singur soldat din Pomerania, regiune istorica pe Oder, intre Marea Baltica si Vistula - The Balkans are not worth the bones of a single Pomeranian grenadier".
Referitor la Romania, distinsul profesor este autorul cartilor "Theft of a Nation: Romania Since Communism" - Furtul unei Natiuni: Romania de la Comunism", si "Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong - Romania si Uniunea Europeana - Cum cel slab l-a invins pe cel puternic".
Profesorul Gallagher, o notorietate mondiala a spatiului Balcanic, ne spune ca Romania a facut obiectul unui interes major din partea investitorilor straini; din pacate o coruptie endemica a determinat pe majoritatea sa se orienteze spre alte spatii geografice. Un studiu efectuat ne arata exact ceea ce afirm de decenii: tare genetice insurmontabile fac ca o societate democratica sa fie total nefunctionala in Romania, poporul fiind pretabil numai la un sistem dictatorial. Din nefericire, nimeni nu admite aceste evidente, lucru care face imposibila remedierea situatiei. Tom Gallagher spune ca elita ramasa din timpul vechiului sistem nu a disparut odata cu executarea lui Nicolae Ceausescu, ci are o influenta marcanta in toate deciziile noii structuri, marginalizand orice oponenta. Referitor la Parlamentul Romaniei, distinsul profesor face urmatoarea remarca: "The Romanian Parlament now looks more like the front office for predatory interest group than a deliberate legislative body - Parlamentul Romaniei arata mai mult ca o oficina a unor grupari de interese de prada - bantuit de talhari, decat un corp legislativ, deliberativ". Tot referitor la aceasta institutie, profesorul Gallagher afirma ca blocheaza legislatia anticoruptie si incearca sa protejeze membrii lui, acuzati de grave fapte penale. Romania are cel mai numeros parlament din lume si desi exista o legislatie care a aprobat reducerea numarului parlamentarilor la 300, in prezent avem 588 parlamentari. Doar ca titlu informativ, Statele Unite dispun de 435 congressmeni si 100 senatori, deci mai putin decat Romania, lucru care spune multe, ca sa nu zic totul, despre seriozitatea cu care este privita notiunea de guvernare. Am recomandat in nenumarate ocazii, ca numarul parlamentarilor Romaniei sa fie identic cu cel al statului Oregon, care are o suprafata aproape identica cu a Romaniei. Deci: 35 Senatori si 75 deputati. Asta daca doriti ca TARA sa fie tratata cu seriozitate de natiunile globului. Daca nu, continuati aceeasi politica hilara, care pune un blam nemeritat pe obrazul, destul de sifonat, al TARII.
Pentru cei interesati, Bibliotecile mapamondului mai dispun de "Tratatul de Guvernare", scris la 1688 de filosoful englez John Locke. Daca filosoful John Locke este greu de "digerat" pentru nivelul revoltator de precar al cunostintelor alesilor, filosoful englez Herbert Spenser, ne-a lasat inca din 1857 cartea "Guvern Reprezentativ - La ce este bun - Representative Government - what is good for", in care ne introduce notiunea de compatibilitate si incompatibilitate, a unor persoane cu anumite functii.
Dragilor, din nou: pana ce nu vom admite ceea ce suntem, desi dupa Albert Camus, omul este singura vietuitoare care nu admite ceea ce este, nu vom putea schimba nimic. Amintiti-va ca pana si poetul national, Mihai Eminescu, in urma cu aproape 135 de ani, a facut o remarca cu aplicativitate perfecta la timpurile noastre: "Tara care prin activitatea institutiilor ei, incurajeaza ignoranta, neconsecventa, lipsa de caracter, ba le decoreaza chiar, dovedeste ca este in descompunere". Chiar nu ne deranjeaza adjectivarea facuta de profesorul William Williams de la George Mason University, de Haiti al Europei!!! Este inadmisibil sa trecem cu vederea, caracterizarea facuta de profesorul George Ross, de la Colegiul Regal din Londra: "Romania cunoaste la aceasta ora stagnarea, promovarea mediocritatii si a coruptiei - a se vedea componenta Parlamentului. La aceasta ora, nimeni nu mai crede in nimic. Un popor care timp de peste sase decenii a abandonat lumea civilizata a pierdut acum nu numai gustul democratiei, dar si sensul directiei si vointa de a se reface. Romanii au intrat intr-o faza de sinucidere colectiva; nimeni nu-i poate ajuta si nici nu vor sa fie ajutati".
Cu tot respectul pentru opiniile acestor profesori, nu sunt de acord cu ele, fiind sigur - convins chiar, ca TARA stramoseasca dispune de oameni capabili, genii marginalizate pe nedrept, datorita faptului ca, la nivel planetar, primatul valorii a disparut, sau parafrazand filmul lui Ben Stein, "Expulzat - afara, Inteligenta nu este admisa - Expelled, No Intelligence allowed".
De fapt, jurnalistul Ambrose Bierce  in "Devil's Dictionary", ne-a spus ca, "In civilizatia noastra si sub forma noastra republicana de guvernamant, inteligenta este asa de mult onorata, incat nu este luata in considerare de oficiali - In our civilization, and under our republican form of government intelligence is so highly honored that is rewarded by exemption from the cares of office".
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page