Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Coruptie la MAI

(Continuare din numarul 890)

Introducere in problema vamilor

Intalnirile romano-ucrainene la nivelul structurii de frontiera sunt programate din timp. Exista o planificare. Discutiile la niveluri separate se hotarasc intre autoritati. De obicei se intalnesc la Sighet sau la Tarna Mare ( Turu Lung ). Elicoptere in misiune de recunoastere ruleaza granita, semn ca o intalnire este pe cale sa se petreaca. Se discuta despre cooperare la nivel de restrangere si combatere a traficului si criminalitatii transfrontaliere.

"Mai rau este cand mergi si discuti cu ucrainenii probleme de combatere a infractionalitatii peste zona verde, iar la intoarcere in spatele tau ii vezi pe politisti cum incaseaza "taxa de vama" de 5-10 grivne, spune unul dintre vamesi. La noi traficul si contrabanda se face in stil mare, cu stiinta serviciilor secrete. "Tigaretele" I, II sau III sunt numai varful aisbergului. Se trec la negru tigari, autoturisme si persoane. Cele doua servicii secrete ale Ministerului de Interne si Reformei Administrative (MIRA) stau de veghe cu ochii larg inchisi.

M.A.I. nu vrea sa-si scoata barna coruptiei din ochi

Contrabanda la granita de nord-vest a Romaniei

Patronii unor firme de transport de persoane, impreuna cu politistii de frontiera, au creat o schema prin care au scos ilegal din Romania peste o mie de persoane. Spagile variau intre 20 si 100 de euro de persoana. Viitorii "occidentali" intrau mai intai in contact cu unul dintre transportatorii "agreati" la frontiera. Din apropierea granitei erau preluati de taximetristi binevoitori si scosi din tara in schimbul unei sume ce varia de la 20 de euro pentru romani pana la 100 de euro pentru romi. Politistii de frontiera ii inregistrau ca si cum au trecut granita pe jos sau cu masini cu numere de inmatriculare false. Nicidecum cu taxiul.

Pentru romanii care depasisera termenul legal de sedere in spatiul Schengen se instituise o alta spaga. Intre 20 si 100 de euro plateau cei care se intorceau dupa mai mult de trei luni din Occident. "Procurorii au audiat peste 250 de martori, din care 31 soferi de microbuz; peste 700 de martori plecati din tara sunt dati in consemn la frontiera pentru a fi citati la intrarea in tara spre a fi audiati; suspectati de luare de mita peste 35 de politisti de frontiera si 6 vamesi", se arata in comunicatul PNA.

De fapt, tot scandalul a inceput cu autodenuntul Olimpiei Huzgau, patroana firmei de transport persoane COEXPRES SRL Satu Mare. Olimpia a divortat de sotul sau Mihai. Din surse neoficiale am aflat ca fata a mituit toata frontiera. Din Satu Mare pana la Bors.

Contactat telefonic, seful PNA Oradea, procurorul Ioan Moldovan, a recunoscut: coruptia din vami are caracter de fenomen. Dar ne-a spus ca dosarul nu se face la comanda.

Nu se stie nimic de implicarea sau audierea vreunui politist de frontiera. IJPF Satu Mare nu poate face ancheta interna in paralel cu PNA sau Parchetul General, numai controale cu privire la fidelitatea angajatilor fata de institutie si rezistenta lor la coruptie. Au fost descoperiti politisti de frontiera asupra carora existau suspiciuni. S-au luat masuri in paralel cu ancheta interna. Agentii au fost scosi din punctele de frontiera pina la solutionarea dosarelor in instanta. In ultimele 6 luni li s-au intocmit cel putin 18 dosare unor agenti ai politiei de frontiera, acuzati de mita, fals intelectual. Dosarele au fost trimise la Parchetul General Satu Mare si la PNA. Politistii de frontiera din vamile Petea si Halmeu prinsi cu mita de 300 de euro au fost suspendati din puncte si isi desfasoara activitatea in alte sectoare. Au fost eliberati din functie toti sefii sectiilor politiei de frontiera si sefii de puncte de trecere.

Promovarea femeilor

Nici sefa vamii Petea, Mona Barbul, nu stie mare lucru. Oficial nu s-a intimplat nimic, nu a fost anuntata de procurori. Oamenii din subordine nu sunt implicati. Se vede de la o posta ca e speriata. Asupra ei s-au mai facut presiuni. A fost mutata la Sighet o perioada indelungata pentru ca i s-a inscenat un dosar. "Protectorii" au vrut sa o indeparteze pentru o alta "protejata" a comisarului Remus Span, prim-adjunctul Directiei Anticoruptie din MAI. Cu calificativul "satisfacator" pe ultimii doi ani, "protejata" a fost promovata la PNA Bucuresti. A ajuns la Parchetul General.

"Si eu am lucrat in tura de noapte. Promovarile femeilor in vama se fac noaptea. Sub deviza: incaleca, descaleca si du-te acasa!", ne-a declarat un fost sef al politiei de frontiera. Un raport inaintat de UM 0967 (fosta 0215) vorbeste de Petea. Lucratori vamali suspendati pentru infractiuni sunt promovati la... Bucuresti. Este vorba de Codrut Surcelea, scos din punctul de control pentru diverse infractiuni. Trimis pe frontiera verde, ajunge in cele din urma in Corpul de Control al Directiei Nationale a Politiei de Frontiera, de unde vine in control la Satu Mare. La cei care l-au prins cu ocaua mica.

Vamesii Gheorghe Simon si Ioan Sveda au fost cercetati de mai multe ori pentru abuz in serviciu, luare de mita si contrabanda. S-au intocmit lucrari penale finalizate cu scoaterea de sub urmarire penala la interventia aceluiasi Remus Span. Sefii de tura suspendati au fost repusi pe functii. Politistii de frontiera Adrian Horj, Mircea Pop, Daniel Pop, Vasile Pop, Gheorghe Lauruk au fost verificati de mai multe ori pentru favorizarea contrabandei, trafic cu persoane si luare de mita. Horj a favorizat traficul de carne vie prin vama Petea. Sunt implicati in dosarul traficantilor Bogdan si Oros, condamnati in 2004 de Curtea de Apel Cluj-Napoca. Toti sunt protejati de Span si acolitii sai.

SRI a informat...

Prim-adjunctul Directiei Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor a avut dosar la PNA pentru... coruptie!

Mai exact, Span era acuzat ca a perceput taxe de protectie de la traficanti de persoane si autoturisme in perioada cand era seful UM 0215 Satu Mare. Span l-a protejat pe vamesul Mic Vasile, cercetat in 7 dosare penale pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals, trafic cu alcool si masini furate. Un alt protejat este Babici Adrian, fost ofiter la pasapoarte, transferat in subordinea sa la Politia Judiciara a PNA. Recent, Babici A. a fost promovat sef al PCTF Petea. Mic Vasile rezolva multe prin tatal acestuia, Constantin Babici, cunoscut traficant de bunuri din Satu Mare. Despre inregistrarile in care Mic si Babici s-au laudat ca i-au adus lenjerie (chiloti, sosete, camasi, bluze) sefului Parchetului General, Ilie Botos, s-a scris cu putin timp in urma. Mic le comanda si aranja intrarea in tara fara taxe, iar Babici le aducea. Pentru seful UM 0962 Satu Mare, colonelul Petre Mare, traficantii au cumparat tractor, plug, remorca si se puneau de acord sa-i cumpere o combina de cereale.

"Bunuri de alta natura. Inclusiv se lauda acest domn Babici si domnul Mic ca lui domnu’ Ilie Botos ii aducea de la sosete, chiloti, maieuri, camasi, bluze, tot ce insemna lenjerie. Pe care dl. Botos le poarta cu cinste. I le aducea tata lui Babici, la comanda lui Mic, si el suporta sau el rezolva. Permitea intrarea in tara fara taxe. Era clar. Tot in materialul respectiv aparea dl. Petre Mare. Care este actualul sef la 0962, care i-a luat locul lui Span.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page