Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

OMS: O treime din femeile din întreaga lume au fost supuse violentei domestice


Peste o treime din femeile din intreaga lume au fost victime ale violentei fizice sau sexuale, un fenomen care constituie o problema sanitara globala de proportii epidemice, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), publicat joi, informeaza Reuters si Associated Press.
Cea mai mare parte din acestea au fost atacate sau abuzate de sotii ori prietenii lor, iar problemele de sanatate provocate includ oase rupte, vanatai, complicatii legate de sarcina, depresie sau alte boli psihice, sustine raportul.
'Violenta impotriva femeilor reprezinta o problema sanitara globala de proportii epidemice', a declarat intr-un comunicat directorul general al OMS, dr. Margaret Chan. 'Sistemele sanitare din intreaga lume pot si trebuie sa faca mai mult pentru femeile care sunt supuse violentelor', a adaugat aceasta.
Raportul, ai carui autori sunt doi experti in domeniul politicii sanitare, Charlotte Watts si Claudia Garcia-Moreno, releva faptul ca aproape doua cincimi (38%) din femeile victime ale crimelor au fost ucise de partenerii lor, iar 42% din femeile victime ale violentei sexuale sau fizice au suferit leziuni grave.
Potrivit ONU, peste 600 de milioane de femei locuiesc in tari unde violenta domestica nu este considerata o infractiune.
Rata violentei domestice impotriva femeilor este cea mai ridicata in Africa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, unde 37% din femei au fost supuse abuzurilor fizice sau sexuale din partea sotului sau iubitului la un moment dat in viata lor. In America Latina si de Sud, rata este de 30%, iar in America de Nord, de 23%. In Europa si Asia, rata violentei domestice este de 25%, conform raportului.
In legatura cu acest raport, OMS a emis o serie de instructiuni pentru lucratorii din domeniul sanatatii asupra modului in care pot ajuta femeile care au fost supuse abuzurilor de natura fizica sau sexuala.AGERPRES/(AS - autor: Letitia Pana, editor: Flori Tiulea )

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page