Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CAP DE NEAMTAuzim de foarte multe ori expresia “Are cap de neamt”, care, pe intelesul romanilor, nu inseamna altceva decat ca acela care are cap de neamt este destept. Dar cati dintre semenii nostri, bastinasi ai meleagurilor mioritice, pot fi “suspectati” ca au cap de neamt? Cred ca foarte putini…
Ca sa sustin aceasta afirmatie voi prezenta doar cateva aspecte ce tin, fireste, de actualitate. Deci, daca intre romanii nostri ar fi fost mai multi care sa fi avut cap de neamt n-am fi scos la mezat bogatiile tarii si n-am fi vandut ditamai uzine – asa, energofage cum erau caracterizate – pe mai nimic sau la fier vechi. Nemtii nu au facut acest lucru.
Daca romanii ar fi fost nemti, cu siguranta am fi avut mai putini someri, am fi castigat lefuri mai decente, iar locurile de munca nu s-ar fi imputinat in halul pe care il cunoastem si ar fi fost mult mai stabile.
Ei, si daca romanii ar fi fost nemti, credeti ca ar fi incheiat contractul pagubos cu Bechtel? Credeti ca daca eram nemti le mai dadeam cele zeci de milioane de euro ca sa plece de pe meleagurile noastre dupa ce ne-au facut, in 10 ani, doar vreo 50 de kilometri de autostrada din cei 400 contractati? Si-apoi, am fi avut si noi sute de kilometri de autostrazi moderne, asa ca la nemti, si nici n-am fi fost obligati sa suportam senzatiile produse de atatea gropi peste care trecem pe durmurile patriei.
Sunt, insa, alte si alte lucruri pe care le-am fi facut sau nu, daca de pilda, am fi fost nemti. Iata, nu cred ca am fi platit, lunar, cu lefuri nesimtite de mii de euro, manageri creatori de mari pierderi ale companiilor de stat. Si nici nu le-am mai fi dat “dispensa”de impotenta – in valoare de alte zeci de mii de euro – dupa ce i-am fi schimbat din functie, caci de dat afara nu este voie in democratia romaneasca!?
Dar, oare, credeti ca, daca am fi fost nemti, am mai fi stat noi atati ani la coada pentru a intra pe marea poarta a spatiului Schengen? Nu, si nici n-am fi avut parte de arborari de steaguri straine pe teritoriul national, nu ne-am fi confruntat cu atatea drepturi ale omului, solicitate de cetatenii romani de alta nationalitate. Dupa cum se observa, din cele mentionate si din cate altele vor mai fi fost, dar nu ne-ar ajunge spatiul sa le prezentam, o singura concluzie s-ar impune: ne-ar trebui, mai peste tot, macar cate un cap de neamt!
Petru Iosipescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page