Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un american de 91 de ani din Surprise, Arizona – campion mondial la haltereArizona. Locul in care soarele se inalta pe cerul mereu albastru si stralucirea lui iti  aduce zambetul pe fata chiar si atunci cand esti trist. Oamenii de aici traiesc mai mult,  sunt scutiti de anumite boli iar senectutea parca nu isi spune cuvantul.

Guvernatoarea statului, Janice Brewer, peste cateva luni implineste 70 de ani. Cel mai de  temut serif de politie din SUA, Joe Arpaio, care detine din 1992 functia de sef al politiei peste toata zona metropolei Phoenix, are 81 de ani, iar Sy Perlis din orasul Surprise, statul Marelui Canion, doboara recordul mondial la haltere (la bench press) la varsta de 91 de ani.
Asociatia  „World Association of Benchers and Deadlifters", din care Perlis face parte, inregistrase un record de 61 de kg (135 pounds) in anul 2005. Luna aceasta (iunie, 2013), la o competitie a asociatiei mondiale a harterofililor, in Phoenix, nonagenarul din Surprise inregistreaza un nou record de 85 de kg (187.2 pounds). Sy Perlis A impins aceasta greutate din culcat de 5 ori, dand dovada de forta absoluta, depasind greutatea maxima ce poate fi ridicata de catre un nonagenar, la nivel international.

Sy Perlis a inceput sa ridice greutati la varsta de 60 de ani, iar in urma cu cinci ani s-a inscris in aceasta asociatie. Presedintele competitiei, Gus Rethwisch, a declarat la eveniment ca la varsta la care multi evita exercitiile fizice, Perlis a devenit un atlet. Acesta a mai castigat titlul de campion la nivel de stat, la categoria            85-89 de ani, in anul
2009 si titlul de campion mondial in 2010 si 2011 la categoria 82 de kg (181 Pounds). Sotia lui, Joan, in varsta de 69 de ani, a declarat pentru ziarul „The Arizona Republic" ca sotul ei o motiveaza sa faca exercitii fizice in fiecare zi. „Altfel cred ca as fi stat toata ziua in casa, poate m-as fi uitat la televizor", a spus aceasta cuibarindu-se in bratele puternice ale sotului in varsta de 91 de ani.

Exista o conceptie gresita ca exercitiile fizice nu sunt recomandate dupa o anumita varsta. Cercetarile arata insa ca sportul reduce riscul unor boli cronice. „Exercitiile fizice sunt importante la orice varsta. Exista doar cateva conditii medicale in care exercitiile fizice nu aduc beneficii. Uneori le explic pacientilor ca exercitiile fizice sunt la fel de importante ca medicamentele" afirma Dr. Keith Veselik, director la „Loyola University Health System" din Maywood, statul Illinois.

Perlis se antreneaza cinci zile pe saptamana. Miscarile lui de rutina cuprind exercitii cardiovasculare, ridicare de greutati si „bench pressing". Inainte de eveniment au avut loc discutii amicale intre participanti. Cotidianul „USA Today” surprinde cateva mai interesante: „Voi fi multumit daca voi putea sa umblu la varsta de 91 de ani" spunea un tanar de 20 de ani din Mesa, Arizona.
Un alt domn in varsta de 76 de ani adresandu-se lui Sy Perlis spune: „Ma faci de ras.  Voi fi bucuros daca voi putea sa ridic 121 de pounds (aprox. 55 de kg) astazi". Gene Lawrence (73 de ani) din Scottsdale il numeste pe Sy Perlis un nou erou si constata: „Am crezut ca eu sunt batran". „Esti un copil" este replica nanogenarului.

In timp ce multi varstnici se lasa influentati de mitul potrivit caruia „nu te poti lupta cu varsta", exista multi oameni in lume care la varsta de 70, 80 sau chiar la 90 de ani participa la maraton, se inscriu la concursuri de inot sau isi depasesc conditia ridicand haltere care presupun o conditie fizica de invidiat.

Octavian D. Curpas
Surprise, Arizona, SUA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page