Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VETI PLATI ! SCADENTA SE APROPIE !Maria Diana Popescu, Agero

Sa te prapadesti de ciuda, nu alta! Inca o haita de lupi, tocmiti paznici la oi! Un grup interministerial, caruia i se incredinteaza lina de aur. Alte cheltuieli, aceeasi miriapozi hamesiti, cu un ochi la slanina si altul la faina. Baietii vor analiza cauzele macro-criminalitatii si ale marii coruptii, vor trage la raspundere: „ai mincat usturoi si nici nu catadicsesti sa faci gargara cu Listerin.” Cam in acest mod „vor analiza structura, starea si dinamica coruptiei, vor evalua efectele masurilor legislative si de politica penala asupra macro-criminalitatii si vor prezenta Guvernului strategii si programe nationale de prevenire”. Cita gargara in fisa postului! Un fel de dat cu batul in vint sau cu palma in mamaliga fierbinte! In fruntea bucatelor nationale stau, de aproape un sfert de veac, cei mai tari „specialisti” in strategii si programe de prevenire si iata unde au adus tara! Presedintele da vina (de fatada) pe nivelul ridicat al coruptiei din instante. Adica vorbeste de funie in casa spinzuratului. E vorba de o fixatie de meloman pentru o parte a justitiei, care nu s-a lasat supusa si controlata. Cei mai multi judecatori sint responsabili, au inca principii de la care nu fac rabat. De aici dorinta de a distruge ce a ramas bun din Justitia Romaniei, care incearca, insa fara rezultat, sa faca ordine in haosul instalat de opt ani incoace. Unul, rasplatit cu un fotoliu catifelat la C.C.R. pe bani multi, a bagat flota la arhivele secrete. Altii, care si-au primit portia de ros, s-au ocupat de casa din Mihaileanu, de schimbul de terenuri, au avut grija sa-i ofere pe tava justitia.
Dar, in politica, mai devreme sau mai tirziu, totul se plateste. In Europa, deja li se pun catuse politicienilor care se credeau inexpugnabili. A venit scadenta platii faradelegilor. Poate de aceea economistului-sef al B.N.R. ii scapa porumbelul din gura: „Una dintre erorile fundamentale ale elitelor romanesti pe tot parcursul istoriei moderne a fost ca au crezut ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea tarii!” Cind a spus elita s-a referit in mod sigur la bancheri, politicieni, bogatasi, corupti, mafioti, nu la elita intelectuala care traieste de azi pe miine. Exceptie facind horopistii si pornografii prinsi ca moliile pe hainele Puterii de la Bucuresti. Doar in declaratii ii macina grija pentru talpa tarii. N-au nici un interes sa stavileasca adincirea ecartului dintre saraci si privilegiatii capitalismului.
Un nebun arunca mai multe pietre in apa si alti nebuni sar ca oile sa le scoata. Cam asa sta treaba cu regionalizarea si modificarea din mers a Constitutiei. E evident, faptasii ar fi mai potriviti pentru ridicat diguri impotriva inundatiilor sau la betonat craterele de pe autostrazile Patriei, decit sa delimiteze zone administrative cu autoservire pentru mafioti. De altfel, regionalizarea va fi un proiect ratat, ca orice edificiu capitalist proiectat de catre impostori in ultimii 23 de ani. Consiliile judetene nu vor fi desfiintate. Peste ele va functiona un Consiliu Regional. Va fi nevoie de birouri supraetajate, fiindca impartirea pe regiuni de interese va crea o structura administrativa suplimentara: Consiliul Regional. Explicabil atunci, de ce acesti saritori cu prajina fac praf Constitutia in partile esentiale. Romania este republica, stimatilor! N-are ce cauta casa regala in Constitutie! Legea suprema in stat nu e manual de istorie contrafacut! Ocrotiti neamul si tara! Nu trintorii care au tradat poporul de-a lungul istoriei! Ce sa mai asteptam de la conducatorii vinduti, care fac eforturi sa depopuleze Romania! Deja 3,5 milioane de cetateni romani locuiesc in strainatate. Potrivit unui raport al O.E.C.D., Romania se pozitioneaza pe locul doi in lume, dupa China, intre tarile exportatoare de forta de munca ieftina. Un alt raport O.N.U. mentioneaza un fapt si mai delicat pentru viitorul tarii: „pina in 2050, Romania va pierde 15% din locuitori”. Iata roadele capitalismului romanesc! Romanii n-ar fi plecat peste hotare decit in excursii, daca ar fi trait decent in tara. Daca nu le-ar fi fost desfiintate locurile de munca, daca ar fi avut salariile europenilor. Cum sa nu plece? Au ajuns bataia de joc a guvernantilor postdecembristi, ale caror teluri au fost si sint hotiile de stat si ignorarea completa a cetateanului.
De 23 de ani, nimic pentru popor! Doar razboaie politice pentru putere, legi si ordonante in favoarea ciolanelor! Cine spune ca istoria nu se repeta, se inseala. Se doreste acum eliminarea rolului istoric al lui Cuza in formarea statului roman, la fel cum a fost detronat si exilat in 1866 de „Monstruoasa coalitie”. In mod clar, unele amendamente aduse  Constitutiei urmaresc interese politice viitoare, dar nu in favoarea Romaniei. Iata de ce ii platim pe parlamentari! Ca sa imparta si sa-si faca parte! Totusi, cum se poate sa toci banii statului si ramii in functii? Poate ne vor raspunde bancherii, pentru ca si ei au fraudat si abuzat milioane de romani. „Modul cum actioneaza bancile si executorii judecatoresti este identic cu cel in care actionau arendasii in anii 1900-1920 sau perceptorii in anii '50. Imi povestea bunica paterna cum treceau periodic perceptorii cu caruta prin sat si luau romanului datornic din casa sau din curte ce avea mai de pret: masini de cusut, scoarte, bucate, vite etc., pe care le scoteau la mezat pentru a acoperi darile catre stat. Noi, romanii, nu vom scapa niciodata de blestemul birurilor, pentru ca nu suntem in stare sa ne autogospodarim si sa folosim cu intelepciune bogatia revarsata de Dumnezeu peste tara. Noi nu putem trai fara stapani. Cand ne ajunge cutitul la os, ne razvratim, murim pentru libertate, iar cand o capatam, nu stim ce sa facem cu ea. Ne cautam repede alti stapani, care sa ne stoarca de bruma de avere, de rezervele naturale, iar in final, chiar de libertatea pe care nu de mult am obtinut-o cu jertfe si sange! si culmea, nu invatam nimic din propria istorie, chiar daca ea se repeta obsedant” (Vasile Barea).
Cred eu ca romanul s-a fript si nu va mai calca usor pragul bancherilor-camatari. N-au decit sa-si ia valiza si sa plece in Guineea-Bissau! Mirosul falimentului a ajuns in banci, nu mai au surse de finantare, traiesc pe spinarea benere, nu mai au proiecte care sa genereze randamente de frauda si hotie, prin cel mai mare nivelul de dobinzi si comisioane din Europa. Asadar, bancile n-au cum sa mearga mai departe. Adio profit din Romania! N-au decit sa inchida la vrac! Drum bun! Noi trebuie sa fim acum cu ochii pe nobilul extraterestru, care sub masca de ambasador al turismului romanesc in lume, nu-i prieten cu romanul pe care il dispretuieste. Partizanatul ecologic nu prevede numa’ sa guste dulceata bio si brinza de oaie. Nici sa coseasca iarba pe plaiul transilvan.
Maria Diana Popescu, Agero
Sursa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page