Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE FERICIRE SI BUCURIE

Marina GLODICI


Una dintre cele mai importante lucruri din viata omului din toate timpurile a fost si este fericirea. Chiar si din punct de vedere juridic exista dreptul la fericire al fiecarui cetatean. Dar ce este ea si unde o putem gasi?

Fericirea este o stare de multumire si satisfactie sufleteasca intensa si deplina. Bucuria se defineste a fi un sentiment de multumire vie, de satisfactie sufleteasca. Asadar, aceste doua stari ar putea fi chiar confundate. Un mare ganditor spunea ca fericirea este starea aceea de pace, de liniste interioara a unui om care si-a atins aspiratia. Asadar, fericirea si bucuria se impletesc oarecum, insa, totusi, fericirea este ceva ce nu depinde de imprejurari, ci de rabdarea noastra a fiecaruia de a-si pregati inima pentru ea. Scriitorul Alexandru Vlahuta spunea ca atunci cand oamenii isi pierd rabdarea pierd tot ceea ce au construit pana atunci si „de aceea sunt asa putini oameni fericiti. Atatia cati merita!". Numai oamenii buni, modesti si cu o constiinta curata pot fi fericiti. Bucuria este o stare care poate fi continua doar in viata unei persoane care cultiva dragostea de oameni, fiind a doua componenta a Duhului Sfant, din punct de vedere teologic.
 
Asa ar sta lucrurile din punct de vedere al definitiilor, dar, din pacate, fericirea si bucuria nu inseamna pentru fiecare dintre noi acelasi lucru. Pentru unii oameni care sunt curati la suflet, fericirea este de a se apropia de Dumnezeu, de a  cultiva lucrurile spirituale in viata lor, adica: dragostea, bucuria, pacea , indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor. Iata ingredientele unei vieti cu adevarat fericite. Asadar, fericirea o da viata interioara si nu cea exterioara.

Am intalnit persoane foarte realizate din punct de vedere material si familial, dar nefericite. Si stiti de ce? Invidiau pe altii, vorbeau de rau, se bagau in vietile personale ale altora, doreau sa controleze viata altora, complotau si mereu se framantau, de parca... ei trebuia sa intervina oriunde... E o problema si de instructie, deoarece fiecare om care se pretinde instruit stie sa faca distinctie intre viata personala si cea sociala. Cine amesteca aceste doua notiuni in relatiile interumane poate genera multa discordie si nefericire in jurul lor. Personal, am inconjurat intotdeauna astfel de indivizi, deoarece mi-au adus si asa multe prejudicii... Si unele sunt ireparabile. Mi-a fost mila de ei, cat de nefericiti pot fi de au satisfactie cand altii sunt nefericiti si „la pamant". Dumnezeu sa ii cerceteze si sa-i aduca la valorile cu adevarat vesnice de la care au facut un rabat considerabil. Mai mult, acest gram de „fericire" de moment al pacatului, ii va costa o vesnicie intreaga cand vor fi judecati de Cel care va judeca vii si mortii. Adica de Domnul Isus Hristos!

Asadar, dragii mei cititori, ce va face sa fiti fericiti si bucurosi? Asta va spune mult despre sistemul dumneavoastra de valori si despre credinta pe care o nutriti. Fericirea pare un subiect filozofic, sau empiric, ori abstract pentru altii, dar nu este chiar asa. Chiar de ar fi asa, orice viata frumoasa are la baza o filozofie adecvata.

Am invatat in scoala, studiind unele lucrari literare despre drama intelectualului care cauta fericirea in absolut. In oameni nu putem gasi absolutul, desi ne straduim sa tindem spre el. Absolutul este doar Dumnezeu. Perfectiunea o gasim doar in Unul singur care a trat aici pe pamant, adica in Fiul Sau, Domnul Isus Hristos.

Poate vreti sa ascultati ori sa cititi o prelegere sau o predica frumoasa despre fericire si bucurie care este unica! Este vorba despre Predica de pe munte a Domnului Isus Hristos ce se gaseste in Evanghelia dupa Matei capitolul cinci. Daca veti sta la picioarele Lui, veti intelege ca oamenii modesti, blanzi, cu inima curata si corecti, amabili si milostivi,  cei care cauta pacea si chiar cei prigoniti din cauza dreptatii pot fi fericiti cu adevarat. Si stiti de ce? Deoarece au constiinta curata. Cum se poate avea? Doar acceptand jerfta Domnului Isus. Asadar, „Ferice va fi de voi, cand din pricina Mea, oamenii va vor ocari, va vor prigoni, si vor spune tot felul de lucruri rele si neadevarate impotriva voastra. Bucurati-va si veseliti-va, pentru ca rasplata voastra este mare in ceruri; ca tot asa au prigonit pe proorocii care a fost inainte de voi", zice Domnul Isus.

Fericire! Bucurie! Chiar si in necazuri? Da. Deoarece acestea nu sunt decat niste incercari trecatoare. Nu suntem singuri. El a spus: „Iata Eu Sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor". Atat fericirea cat si bucuria adevarata se pot cladi doar pe Adevar care aduce in noi o natura noua, duhovniceasca, vesnica. Si „bucuria e un resort puternic al naturii vesnice" (Romain Rolland).

Marina GLODICI
Cluj Napoca,
17 iunie 2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page