Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

OPTIMISMUL PASTORULUI TED OPREA PRIVIND BISERICA EKKLESIA DIN ARIZONA !

Radu OPREANascut in comuna Chisindia, o localitate asezata pe valea Crisului Alb, la poalele Muntilor Zarand in jud. Arad, Teodor Oprea emigreaza in Statele Unite la inceputul anului 1974, in urma casatoriei cu Eva Jenca, o romanca din Banatul Sarbesc, stabilita la New York. Spre sfarsitul aceluiasi an, impreuna cu sotia, se muta in Phoenix, capitala statului Arizona. A fost unul dintre primii romani asezati in aceasta zona a Americii. Incepe, pe fundalul unei dezvoltari economice si a unei cresteri remarcabile a fenomenului de imigratie si emigratie, o afacere de model „remodeling”, deschizandu-si propria firma. Era inceputul Administratiei Carter. In anii imediat urmatori se produce o crestere remarcabila a numarului de romani, cu precadere de orientare crestina protestanta, care se stabilesc in statul Marelui Canyon, mai ales in marea metropola Phoenix. Fiind crescuti si educati in crezul penticostal, familia Oprea Ted si Eva, alaturi de cea a fratelui sau mai mare, Oprea Zaharia si Aurelia, isi pun cu generozitate la dispozitie locuintele, oferind cazare si ajutor pentru o perioada scurta de timp, unor noi veniti. Ca urmare a cresterii comunitatii de romani, se simte necesitatea existentei unei posibilitati de manifestare si relationare si in plan spiritual, cu pastrarea traditiilor specifice romanesti. Astfel, incepand din anul 1979 se desfasoara primele intalniri religioase in cadrul tinerei comunitati evanghelice din Phoenix. Ca urmare a cresterii numarului de credinciosi, ia nastere prima biserica crestina penticostala din Phoenix, cu aproximativ 60-70 de membri. In data de 2 Ianuarie 1983, Ted Oprea este ordinat, alaturi de Dorel Micula, ca pastor al acestei congregatii de credinciosi.
Actualmente, Ted Oprea este alaturi de Ionel Grosu, Dorel Micula, Daniel Junc si Pavel Murza, unul din pastorii bisericii Ekklesia, localizata la: 8217 W. Country Gables Drive, Peoria, AZ 85081. Fiind cea mai tanara biserica din aria Phoenix, sunt demne de remarcat cateva opinii personale ale pastorului Ted Oprea, vis-a-vis de infiintarea si dezvoltarea acestei tinere comunitati:
„Biserica Ekklesia a luat nastere ca urmare a unui fenomen asemanator celui descris in cartea Faptele Apostolilor, in capitolele 2 si 3. Un grup de aproximativ 150 de credinciosi, avand acelasi mod de gandire, dorinta de manifestare, dar si de relationare si sub aceeasi calauzire a Duhului Sfant, au simtit aproape simultan impusul de a se constitui intr-o comunitate care sa aduca o prospetime in plan spiritual diasporei romane din Phoenix. Astfel, sub binecuvantarea lui Dumnezeu si in urma unei extraordinare unitati in gandire si manifestare s-a nascut biserica Ekklesia.
Remarcabil, media de varsta a bisericii oscileaza in jurul varstei de 40 de ani, deci putem spune ca e o biserica cu un potential care vorbeste de la sine. Optimismul caracterizeaza in mod vadit viata spirituala a bisericii. In Faptele Apostolilor, in capitolele 2-42, sunt descrise elementele de baza care creeaza stabilitatea unei biserici: «Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni». Suntem constienti de necesitatea practicarii in viata bisericii noastre a acestui verset. Este o conditie esentiala pentru ca Duhul Sfant sa-si faca pe deplin lucrarea.
Nadajduim si sprijinim in continuare o implicare cat mai activa si constanta a tinerilor si copiilor din biserica, a formatiilor de lauda si inchinare, desigur fara a neglija aspectul care cheama la maturitate si responsabilitate, cu accent pe practicarea rugaciunii si vestirii Cuvantului. De asemenea, nadajduim intr-o cooperare benefica cu celelalte biserici din comunitate, in special cu cele asemanatoare ca numar si potential, precum: Agape, Apele vii, Maranata, Viata Noua, dar si cu cele mai mari. Prin insusi numele pe care il purtam (Ekklesia-adunarea celor alesi), dorim sa fim o marturie vie, sa aratam tuturor ca intr-adevar, apartinem Bisericii Domnului nostru Isus Hristos!"

Radu OPREA
Phoenix, Arizona
12 iunie, 2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page