Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Statut, pozitie sociala, noblete

Marina GLODICIUn fenomen care m-a intrigat inca din copilarie, a fost  dorinta oamenilor de a parveni,  de a ocupa un loc de frunte  in societate, fie ca sunt  sau nu capabili de asa ceva. O categorie, dintre ei, este cea care, in snobismul nemarginit, crede ca avutia le poate aduce titlul si de aceea, fac tot posibilul, sa se imbogateasca. Altii urmeaza scoli inalte, dar din pacate stau prost cu formarea caracterului si degeaba castiga vreun statut, tot nu pot fi niciodata baza societatii. Deoarece, banii, scolile inalte nu sunt o garantie ca cineva este nobil, ci doar caracterul sau. Desigur ca, educatia scolara este un lucru cat se poate de necesar si am toata consideratia pentru ea. Nici averea castigata cinstit nu e un lucru rau, bineinteles. Totul e sa nu iubesti banii, deci sa nu fi meschin si sa nu te ingamfi daca ai obtinut licente sau pe scurt, te-ai specializat in anumite domenii. "A fi  domn e o-ntamplare, a fi om e lucru mare", auzim mereu, spunadu-se la noi, la romani. Si asa este. Uneori, o conjunctura a facut ca cineva sa ocupe un loc mai inalt pe scara ierarhica si ea trebuie tranformata in oportunitatea de a face cat mai mult bine celor din jur. Omul cu cat e mai cult si mai citit cu atat e mai modest si mai bun. Intotdeauna cei parveniti ii recunosti dupa aroganta cu care ii trateaza pe cei din jur si indiferenta fata de nevoile si problemele lor. Respectul fata de sine si fata de ceilalti inseamna onoare. Iata, pozitia sociala care aduce cinstea dupa care tanjesc foarte multi sa o primeasca!
Ereditatea, poate darui titluri, bani, statut, dar nu si caracter. Pentru cel din urma "titlu" trebuie sa asculti de principiile de viata dobandite si sa duci o viata exemplara, indiferent de imprejurarile vietii. Tu sa ramai fidel nu numai principiilor, dar in primul rand celui care te-a educat in acest sens. In societatea romaneasca, pe timpul comunismului, s-au desfiintat clasele sociale, asadar, s-au instituit,  ca fiind, valoarea de baza omul, cel putin teoretic si egalitatea in drepturi, "ca avand parte egala fiecare", cum spunea poetul Eminescu. Insa, orice societate care se bazeaza pe vorbe in vant si nu pe o educatie aleasa si profunda si Il exclude pe Dumnezeu, esueaza. Asta s-a dovedit in timp.
Intr-o zi, cineva era foarte necajit deoarece are o pregatire scolara superioara si ocupa un loc mult mai neimportant decit ar merita si se plangea ca ii e foarte jena.  I-am  spus ca,  jena si rusine ar trebui sa le fie celor care ocupa locurile in mod nedrept si nu sunt competenti pentru ele. A munci si a duce o viata cinstita, a fi un om independent in societate, este cea mai onorabila pozitie sociala.  
 Referindu-ma, acum, la noblete, aceasta ar avea doua conotatii, cea ereditara, ca titlu dobandit din familie, si cea sufleteasca, ca si caracter. Nobletea este o atitudine, o insusire morala superioara, de distinctie si eleganta,  trasatura de generozitate, statornicie, care necesita o corelatie intre pozitie sociala si comportament.
Pastorul Richard Wurmbrand sustinea in lucrarile sale ca omul este ca o planta. Daca nu traieste intr-un mediu adecvat nu se poate dezvolta. La fel si oamenii. Se grupeaza dupa anumite criterii: cultura, profesie, rang, afinitati comune si altele. Fiecare persoana are dreptul sa traiasca intr-un mediu sanatos in care sa se poate bucura si manifesta, avand acelasi sistem de valori cu cei din societatea care i se potriveste. Dumnezeu a hotarat in ce familie trebuie sa ne nastem, asadar nu e nimeni vinovat de originea lui. Dar exista o vorba in popor si anume ca: "familia ti-o da Dumnezeu, prietenii ti-i alegi tu".
De-alungul anilor, am avut parte, ca, dealtfel, oricine, de reactii din partea unor persoane, ca vorba cuiva intelept, cu cat ajungi mai cunoscut si faci ceva in societate, cu atat dorinta unora de a te injosi si a te controla se inteteste. Si asa a fost si in cazul meu, dar cred ca si in al multora care vor citi aceste randuri. Chiar zilele trecute, mi-a transmis cineva, mai voalat,  sa cam tac, deoarece nu trebuie sa uit de unde am plecat. Hm! Da. Am plecat de la un copil ateu (ce-am fost) si am ajuns un om credincios si dedicat! Da, aici am ajuns! Glorie, Liderului meu care m-a educat si m-a sustinut! De aceea I-am ramas fidela si Ii voi ramanea pana la sfarsit. Stiti cine este? Domnul Isus Hristos! Domnul Domnilor si Regele regilor,  care nu poate fi mituit si mintit si care este cu adevarat nobil in toate privintele si are cea mai inalta pozitie sociala din universul intreg. Stiti cine sunt eu? Un om rascumparat prin jertfa Lui, de sub puterea pacatului si a rautatii... Liber si fericit! Nu alerg dupa nimic ce este desert, ci dupa ceea ce este vesnic. Aceasta este zestrea celor care se incred in Dumnezeu: viata vesnica.  Am dragostea de oameni invesmantata in suflet si de aceea doresc ca toti sa fim nobili! Stiti cum? Haideti la Domnul Isus Hristos, el va va da o noua ereditate spirituala. Si potrivit lui Oswald Chambers, toti vom construi castele spirituale care vor avea temelii puternice pe Cuvantul Lui Dumnezeu, care contine toate principiile pe care trebuie sa le posede un adevarat nobil. Daca le vom respecta prin credinta si perseverenta, vom afla si vom sti care este scopul vietii pe pamant. Atunci vom avea un comportament plin de generozitate fata de toti oamenii, fie ca avem sau nu vreo afiniate naturala. Vom ramane statornici in hotararile noastre de a fi drepti si corecti, asa cum le sta bine tuturor celor care se pretind a fi nobili sau educati ori credinciosi zelosi. Vom fi ca si niste cladri durabile care nu se prabusesc atunci cind vin suvoaiele presiunilor lumii, sau cand bat vaturile rautatilor ori ne ataca vreo tentatie nedreapta.
"Asa a vorbit Domnul Ostirilor (adica Domnul Isus Hristos): Faceti cu adevarat dreptate si purtati-va cu bunatate si indurare unul fata de altul. Nu asupriti pe vaduva si pe orfan, nici pe strain si pe sarac si niciunul sa nu gandeasca rau in inima lui impotriva fratelui sau". (Zaharia capitolul 7 versetele 9 si 10). Iata, ce inseama sa fii nobil!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page