Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dumnezeu ne iubeste. Noi Îl iubim?"Noi Il iubim pentru ca El ne-a iubit intai",  (1 Ioan 4, 19)

Dintre toate lucrurile frumoase despre care am putea sa vorbim, iubirea lui Dumnezeu pentru noi ar fi lucrul cel mai minunat. De ce vorbim asa de putin despre ea?  
Sa presupunem ca s-ar face o statistica asupra discutiilor oamenilor de zi cu zi pe subiecte, pe durata, pe spatii tipografice ocupate, pe undele de transmisie folosite, pe inregistrarile de discuri si pe memoria computerelor. Pe ce loc s-ar afla dragostea lui Dumnezeu pentru noi? Dar dragostea noastra pentru El? Probabil ca pe un loc pe undeva mai pe la urma la un procent nesemnificativ pentru a mai intra in tabelele statistice.  Concret. Cat de mult ai vorbit despre iubirea lui Dumnezeu pentru tine din tot ce ai vorbit saptamana trecuta? O ora din cele 168 de ore ale saptamanii?  Macar un minut? Ai uitat? Nici nu te-ai gandit la asa ceva? Alte subiecte au fost mult mai de interes?
Mutandu-ne cu aceasta statistica in cer stiti pe ce loc este preocuparea lui Dumnezeu pentru salvarea noastra?  Pe primul loc. Stiti cat timp din timpul zilelor vietii noastre il ocupa El cu dragostea Sa pentru noi? Tot timpul. Vorbind in limba noastra pamanteasca - Dumnezeu Tatal, Domnul Isus, Duhul Sfant, ingerii, au lasat deoparte orice altceva si se ocupa de mantuirea noastra. Toate discutiile ceresti spun aceasta dragoste a cerului pentru neamul omenesc, toate ziarele cosmice tiparesc mesajul iubirii lui Dumnezeu, toate computerele Orionului sunt depozite de aur ale dragostei mantuitoare si asteapta sa fie deschise, toate sistemele de informatii ale constelatiilor transmit acelasi lucru - DRAGOSTEA DUMNEZEIASCA, fara intrerupere.
Exact aceasta se petrece in cer chiar si acum cand cititi aceste randuri, iar daca se intampla o potrivire de unda de dragoste prin pocainta cuiva, tot cerul izbucneste in osanale. Asa spune Biblia. Ti-ai inchipuit vreodata ca tu poti face o asa mare bucurie in cer? Ei bine, chiar Domnul Isus, Cel ce sta acum la dreapta Tatalui a spus acest lucru, ca tot cerul e in sarbatoare cand un om se agata de dragostea lui Dumnezeu pocaindu-se.
Daca asa se intampla in cer, sa impingem si noi iubirea lui Dumnezeu mai in fata intereselor noastre, mai in fruntea preocuparilor noastre, chiar pe primul loc. Fara teama ca ne-ar afecta fericirea, bunastarea, carierele.  Toate acestea vin pe deasupra cand cautam mai intai dragostea de El si daca ni se pare ca nu vin sau daca El socoteste ca e mai bine sa nu ni le dea aici si acum, ci cand va veni El si pentru totdeauna, e mai bine asa cum zice si hotaraste El.
Ioan, "ucenicul cel iubit" (sau mai iubit, sau mai iubitor), numit asa pentru felul sau copilaresc de a fi fost totdeauna mai langa Domnul Isus decat ceilalti ucenici, a facut aceasta declaratie pe care o studiem astazi:  "Noi Il iubim pentru ca El ne-a iubit intai", in primul rand pentru intelesul ca Dumnezeu a facut acest lucru inaintea noastra, dar si pentru alte intelesuri mai adanci:
- Dumnezeu intai ne-a iubit si apoi ne-a creat
- Dumnezeu intai ne-a iubit si apoi ne-a salvat
- Dumnezeu intai ne-a iubit El si apoi ne-a spus sa-L iubim si noi.
Cum asa? Foarte bine. El nu putea sa creeze fiinte pe care sa le urasca. Nu putea sa salveze fiinte pe care nu le iubea. Cand a planuit existenta noastra, iubirea Lui de noi era prezenta, era chiar planul insusi, pentru ca "Dumnezeu este iubire". In planul crearii noastre era si planul salvarii noastre in cazul ca ar fi fost nevoie de asa ceva si iata ca a fost. Domnul Isus nu a asteptat sa ne nastem si noi cei de azi ca sa moara pentru noi, ci a murit si pentru noi mai inainte cu doua mii de ani ca noi sa fim pe lume pentru ca noi eram in planul Sau de existenta si ne iubea inca de acolo si de atunci, din vesnicii. Dar cei mai inaintea rastignirii Lui?
In fapt, Domnul Isus a murit din iubire pentru om si in locul lui, doua mii de ani in urma. De drept, in hotarare, Domnul a murit pentru noi cum zice Biblia "mai inainte de intemeierea lumii" in planul Lui de intemeiere a ei, a murit in simbolul fiecarui miel jertfit pentru iertarea pacatelor de-alungul istoriei, iar rastignirea mai doare in palmele si tamplele Sale ori de cate ori un act de "neascultare" are loc pe lume, prin care apostolul zice "noi rastignim din nou pe Domnul vietii".
Culminata la cruce, iubirea lui Dumnezeu este de fapt un cort al fericirii pe care El il intinde din vesnicii si pana in vesnicii peste toate fiintele pe care le-a creat si in special peste neamul omenesc cazut a carui rascumparare l-a costat atata jertfa. Din aceasta perspectiva, Ioan cel iubitor de Dumnezeu se vede pe sine si odata cu sine pe noi toti asa de mici in relatia de iubire fata de Dumnezeu, atribuindu-I Lui tot meritul, chiar si cel al iubirii noastre pentru El, zicand: "Noi Il iubim, pentru ca El ne-a iubit intai". Cu alte cuvinte noi avem o motivatie sa-L iubim privind nemasurata Lui iubire pentru noi. Noi avem DE CE, pentru ca ne-a salvat din moarte. Dar El, DE CE ne-a iubit? pentru ca nu-L ascultam? pentru ca unii spuneam ca Dumnezeu nu exista? pentru ca IL RASTIGNEAM? El ne-a iubit fara motiv. El ne-a iubit doar PENTRU CA NE-A IUBIT. Si in conceptia lui Ioan, acest lucru ar trebui sa starneasca dragostea noastra pentru El. Nu exista nici un motiv ca El sa ne iubeasca.  Nu exista nici un motiv ca noi sa nu-L iubim.
Nu este aceasta o veste buna, stimat cititor? Iubit deja. Si inca de Cineva mai mare si mai presus decat oricine. De Dumnezeu. Este momentul sa facem un legamant de dragoste cu El, de fapt doar dinspre noi spre El, caci dinspre El spre noi e facut deja. A mai ramas doar sa-L iubim SI NOI. Sa vorbim despre iubirea Lui. Sa spunem si altora ca sunt iubiti de El si ca dovada iubirii de la cruce se va arata curand in rasplata iubirii Lui venind sa ne ia in imparatia Sa cum a promis, ca acolo unde este El sa fim si noi.  Vesnicia iubirii.
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page