Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Revista VATRA VECHE prezinta: REGAL CULTURAL LA BRAILA: FESTIVALUL NATIONAL DE CREATIE SI INTERPRETARE „ANA BLANDIANA”


 
Ajuns la a doua editie, Festivalul National de Creatie si Interpretare „Ana Blandiana” a confirmat valoarea acestei manifestari, recunoscuta si de Universitatea de Medicina din Iasi, care a admis intrarea fara concurs la... Medicina, a castigatoarei marelui premiu al Festivalului de anul trecut, Iuliana Vrabie, din Galati.
Manifestarile s-au bucurat de prezenta oficialilor braileni, in frunte cu primarul orasului, Aurel Simionescu. Invitatii de onoare ai acestei editii au fost Ana Blandiana si Nicolae Baciut, care au fost primiti cu caldura si interes si la scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu”, la scoala Gimnaziala „Constantin Sandu Aldea” si la Casa Memoriala “Panait Istrati”, unde au avut loc consistente manifestari culturale.
La concurs s-a inscris peste 1100 de concurenti din 34 de judete, cu peste 2500 file de manuscrise, la cele trei sectiuni ale concursului:
•    Creatie literara, cu temele: „Intamplari din gradina mea”- gradina Poeziei: „Orase de silabe”- silabisirea  Poeziei
•    Critica/Analiza literara: poeme din operele scriitorilor Ana Blandiana si Vasile Voiculescu, creatie literara –poezie
•    Recitare: o poezie din creatia scriitoarei Ana Blandiana, o poezie din creatia scriitorului Vasile Voiculescu, interpretare - folk: - doua piese muzicale:
1. prelucrare din lirica scriitoarei  Ana Blandiana sau a scriitorului Vasile Voiculescu;  
2.  prelucrare din creatia romaneasca de gen
(Se vor alege  pentru interpretare alte piese decat cele prezentate la editia anterioara).
In cadrul Festivalului, s-a desfasurat si Simpozionul National: „Rugaciunea Poeziei - Poezia Rugaciunii”, cu participarea atat a elevilor cat si a profesorilor. Au fost acordat aproape  100 de premii la toate sectiunile.
In cadrul manifestarilor, au fost prezentate trei volume, pe sectiuni, cuprinzand lucrarile premiate in concurs: „Pe unde umbli, poezie?”, versuri, „Orase de silabe, silabisirea poeziei”, eseu, si „Rugaciunea poeziei”, critica literara, volume ingrijite de Gabriela Vasiliu si Nicolae Baciut, si aparute la Editura Nico.
A fost lansat si ultimul numar al revistei „Cuvantand”, publicatie a Cenaclului Literar „Nicolae Baciut”, de la Scoala Gimnaziala „C. Sandu-Aldea”, si „Anatomia Pploii”, versuri, de Cristina Terente, eleva in clasa a VIII-a si membra a aceluiasi cenaclu.
Intre momentele artistice sustinute, s-au remarcat recitalul „Gradina Florilor de cuvinte” (pe versuri de Ana Blandiana), „Rugaciunea cuvantului poetic – Monolog” (Recviem, Ana BLANDIANA),  „De mana cu poemul – rugaciune” (pe versuri de Nicolae Baciut), - expozitia de grafica „Portrete in rugaciune”, de Constanta Abalasei –Donosa, „Copiii pot recupera timpul pierdut” - „Momo”(dramatizare dupa opera lui Michael Ende), realizat de membrii Cenaclului „Nicolae Baciut”, coord. prof. dr. Gabriela  Vasiliu. Nicolae Baciut a sustinut recitalurile de versuri  „Pe unde umbli, poezie”, si „Iisus in celula”.
Invitatii de onoare ai Festivalului, Ana Blandiana si Nicolae Baciut au conferentiat depre „Cuvantul- rugaciune” si despre „Sfintii inchisorilor”.
Managerul Festivalului, prof. dr Gabriela Vasiliu, cu sprijinul partenerilor locali din scoala si administratie, a reusit sa convinga inca o data, intr-un veritabil regal cultural, in patria lui Panait Istrati si Fanus Neagu.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page