Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Greco-catolicii din Statele Unite ii cer lui Vasile Blaga sa-l retraga pe “extremistul si fundamentalistul” deputat PDL Ioan Oltean din comisia de revizuire a Constitutiei14 iunie, 2012 - Irvine, California - Intr-o scrisoare adresata presedintelui PDL Vasile Blaga pe data de 13 iunie, greco-catolicii din Statele Unite i-au cerut acestuia sa-l retraga pe deputatul Ioan Oltean din comisia de revizuire a Constitutiei pe motiv ca acesta a initiat doua proiect de lege care incearca ingradirea drepturilor constitutionale ale comunitatii greco-catolice din Romania.

"Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre nominalizarea domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean in comisia de revizuire a Constitutiei si este de neinteles cum partidul pe care-l conduceti poate promova un extremist si fundamentalist intr-o astfel de pozitie esentiala pentru viitorul democratic al Romaniei", a afirmat in deschiderea scrisorii Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Greek-Catholic Association.

Nominalizarea acestuia vine dupa ce "domnul deputat PDL Ioan Oltean a initiat deja doua proiecte de lege prin care incearca ingradirea drepturilor constitutionale ale comunitatii greco-catolice din Romania, cum ar fi accesul la justitie si dreptul de proprietate, ca atare suntem ingrijorati de articolele anti greco-catolice pe care le poate propune in viitoarea Constitutie a Romaniei", se arata in scrisoare.

Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a fost propus in comisia de revizuire a Constitutiei de catre BPN-ul partidului, inlocuindu-l pe Gabriel Andronache care a plecat din PDL.

Ingrijorarea, se arata in scrisoare, este fundamentata si de faptul ca, pe data de 7 iunie, "domnul deputat Ioan Oltean a avut o conferinta de presa in care si-a sustinut in continuare proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013 si a catalogat reactia negativa a comunitatii greco-catolice fata de acest proiect ca fiind una «totalmente nejustificata». Domnia sa s-a justificat spunand ca «nicio clipa aceasta initiativa legislativa prin continutul ei nu a avut in vedere blocarea procesului de restituire a proprietatilor catre cultul greco-catolic», lucru contrazis inclusiv de colegi de-ai sai din Parlament".

Biserica Greco-Catolcia a reactionat impotriva ultimei initiative legislative (253/2013) a deputatului Ioan Oltean afirmand, prin vocea Cardinalului Lucian Muresan, ca "acest proiect de lege consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti". De asemenea, si greco-catolicii din Statele Unite au reactionat impotriva acestui proiect de lege, solicitand retragerea lui.

"Nu e prima data cand domnul deputat PDL Ioan Oltean se contrazice in propriile afirmatii si incearca sa dezinformeze opinia publica asupra efectelor actiunilor sale", arata Pr. Terhes in scrisoare.

"Dupa toate standardele unei societati democratice, atitudinea vadit anti greco-catolica a domnului vicepresedinte PDL Ioan Oltean poate fi catalogata ca extremista si fundamentalista, iar un partid care respecta principiile democratice s-ar fi delimitat de pozitia sa si l-ar fi ajutat sa se corecteze", se afirma in scrisoarea adresata lui Vasile Blaga.

Prin aceasta nominalizare PDL-ul l-a "recompensat si promovat pe domnul Ioan Oltean pentru atitudinea ostila de care da dovada in continuare fata de comunitatea greco-catolica", au spus greco-catolicii din Statele Unite. "Prezenta domnului deputat PDL Ioan Oltean in aceasta comisie de revizuire a Constitutiei arunca in derizoriu acest viitor document care ar trebui sa garanteze drepturi egale tuturor cetatenilor romani, indiferent de confesiune".

Scrisoarea se incheie cu solicitarea ca deputatul PDL Ioan Oltean sa fie inlocuit de partid din aceasta comisie, iar "absenta unei reactii de condamnare si deliminare" din partea partidului va fi considerata ca o reactie de sprijin a "atitudinii anti greco-catolice manifestate de domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean".

Comentand aceasta initiativa, pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Greek-Catholic Association a spus: "Este greu de crezut ca biroul de conducere al PDL-ului nu poate gasi o persoana competenta, responsabila si cu simt democratic pe care sa o nominalizeze in aceasta comisie de revizuire a Constitutiei".

"Nominalizarea pentru elaborarea viitoarei Constitutii a Romaniei a unui om politic corigent la democratie, care a initiat deja doua proiecte de lege ce incalca flagrant drepturile omului si principii constitutionale specifice unui stat de drept, este o ofensa adusa procesului democratic si discrediteaza partidul care l-a propus", a concluzionat Pr. Terhes.

Romanian Greek-Catholic Association este o organizatie non-profit din California care sprijina Biserica Greco-Catolica si pledeaza la nivel international pentru oprirea discriminarii greco-catolicilor din Romania.


Pentru referinta postam in continuare integral continutul scrisori adresate domnului Vasile Blaga:

13 Iunie, 2013
Irvine, California

Catre Domnul Vasile Blaga
Presedintele Partidului Democrat Liberal

Re: nominalizarea domnului deputat PDL Ioan Oltean in comisia de revizuire a Constitutiei

Stimate Domnule Presedinte,

Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre nominalizarea domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean in comisia de revizuire a Constitutiei si este de neinteles cum partidul pe care-l conduceti poate promova un extremist si fundamentalist intr-o astfel de pozitie esentiala pentru viitorul democratic al Romaniei.

Domnul deputat PDL Ioan Oltean a initiat deja doua proiecte de lege prin care incearca ingradirea drepturilor constitutionale ale comunitatii greco-catolice din Romania, cum ar fi accesul la justitie si dreptul de proprietate, ca atare suntem ingrijorati de articolele anti greco-catolice pe care le poate propune in viitoarea Constitutie a Romaniei.

Ingrijorarea este fundamentata si de faptul ca, pe data de 7 iunie, domnul deputat Ioan Oltean a avut o conferinta de presa in care si-a sustinut in continuare proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013 si a catalogat reactia negativa a comunitatii greco-catolice fata de acest proiect ca fiind una “totalmente nejustificata”. Domnia sa s-a justificat spunand ca “nicio clipa aceasta initiativa legislativa prin continutul ei nu a avut in vedere blocarea procesului de restituire a proprietatilor catre cultul greco-catolic”, lucru contrazis inclusiv de colegi de-ai sai din Parlament.

Nu e prima data cand domnul deputat PDL Ioan Oltean se contrazice in propriile afirmatii si incearca sa dezinformeze opinia publica asupra efectelor actiunilor sale.

Dupa toate standardele unei societati democratice, atitudinea vadit anti greco-catolica a domnului vicepresedinte PDL Ioan Oltean poate fi catalogata ca extremista si fundamentalista, iar un partid care respecta principiile democratice s-ar fi delimitat de pozitia sa si l-ar fi ajutat sa se corecteze.

Prin nominalizarea sa in comisia de revizuire a Constitutiei, fara ca acesta sa isi fi corectat pozitia publica, constatam ca partidul pe care-l conduceti de fapt l-a recompensat si promovat pe domnul Ioan Oltean pentru atitudinea ostila de care da dovada in continuare fata de comunitatea greco-catolica.

Prezenta domnului deputat PDL Ioan Oltean in aceasta comisie de revizuire a Constitutiei arunca in derizoriu acest viitor document care ar trebui sa garanteze drepturi egale tuturor cetatenilor romani, indiferent de confesiune.

Va solicitam pe aceasta cale ca partidul pe care-l conduceti sa se delimiteze public de pozitia anti greco-catolica a domnului deputat si vicepresedintele PDL Ioan Oltean si sa-l inlocuiti din aceasta comisie. Este greu de crezut ca PDL-ul nu poate gasi o persoana competenta, responsabila si cu simt democratic pe care sa o nominalizeze in aceasta comisie de revizuire a Constitutiei.

Absenta unei reactii de condamnare si delimitare, precum si mentinerea domnului deputat in aceasta comisie ca reprezentant al PDL va fi considerata ca fiind o reactie de validare, sprijin si suport a partidului pe care-l conduceti a atitudinii anti greco-catolice manifestate de domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean.

Cu stima,
 
Pr. Chris Terhes
Presedinte
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page