Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Am fost s-om fi!”Era 21 decembrie 2012, Solstitiul de iarna - ziua mult trambitatei Apocalipse, frig de crapau pietrele si un ghetus afara mai ceva decat in picturile lui Pieter Bruegel cel Batran. Intr-una din salile Cinematografului targumuresean „Arta”, Rac incapatanat (cu ascendent in Leu), sperasem sa adun cat mai multi targumureseni, prieteni si cititori fideli ai ziarului nostru, in jurul unui proiect debutand odata cu... zodia Luminii: Colocviile „Cuvantul liber” - „Punti de lumina”. Organizat sub egida Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, a revistei „Vatra Veche” si a ziarului „Cuvantul liber”, cu participarea exceptionala a scriitorului si jurnalistului Miron Manega, venit tocmai din Capitala, cu oameni frumosi, cultivati si inteligenti langa mine – scriitorii Lazar Ladariu, Nicolae Baciut, ing. Mircea Morariu, cu Sorina Bloj si Angela siu (de la Reghin), cu minunatul parinte Nicolae Gheorghe sincan, cu o corala a Tineretului Ortodox  si cativa prieteni de calibru in sala -, in pofida celor care, prin „ilustra” lor absenta, sperau, probabil, ca atat eu, cat si proiectul meu „sa ne frangem gatul”, manifestarea a fost un succes.
         Spuneam atunci:  „…Ma asteptam sa fim mai multi. Probabil ca «Apocalipsa» i-a speriat pe unii, sau i-a prins pe drum. Cred ca vom reusi sa ne simtim confortabil si in absenta celor care, din motive mai mult sau mai putin plauzibile, nu sunt cu noi, desi au promis ca vor fi. Eu traiesc un moment sarbatoresc. Daca rasfoim carti mai vechi sau mai noi, aflam ca intram intr-o epoca a luminii. M-am gandit ca lumina inseamna lumina cartii, dar inseamna si lumina credintei,  inseamna lumina iubirii, inseamna si lumina mintii. Daca unii, care vor sa ne dirijeze destinele de acum incolo, foarte puternici, spun ca viitorul sta in puterea mintii, eu n-am sa-i contrazic; viitorul sta, intr-adevar,  in puterea mintii, dar minte avem cu totii. Important este sa ne-o si folosim si sa nu ne lasam manipulati. Suntem un popor vrednic si destept… Proiectul «Punti de lumina» intentionez sa-l transform candva intr-o fundatie, avand in vedere ca puntile de lumina inseamna si dragoste de aproape, pentru a da o sansa copiilor de tarani. Acei copii, foarte destepti, care vor sa invete carte si nu pot, pentru ca sunt ingrozitor de saraci. M-am gandit sa adun in jurul nostru oameni cu suflet pentru cultura poporului roman, pentru ca suntem astristi. Sa ne stimulam valorile, fiindca neamul romanesc merita mai multa demnitate si lumina”…  
         Pentru ca intamplarea din 21 decembrie 2012 a fost de bun augur, ne-am decis sa recidivam. si se va intampla acest lucru vineri, 21 iunie, la ora 16, la hotel „Continental” din Targu-Mures.  
          21 iunie este Solstitiul de vara, ziua cea mai lunga din an. Soarele va „sta” pe bolta 15 ore si 32 de minute, durata noptii fiind de numai 8 ore si  28 de minute. Din acelasi motiv, si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate se prelungeste toata noaptea, locuitorii Sankt Petersburgului, de pilda, fiind martorii frumoaselor „nopti albe”. Dupa momentul Solstitiului de vara – care coincide cu intrarea in Rac -, durata zilei va incepe sa scada, iar cea a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul Solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
       Trebuie sa va anunt ca Venus, planeta iubirii, a intrat deja in zodia Rac pe 2 iunie, unde va ramane pana pe 27 iunie 2013. Acest aspect astral ne influenteaza pe toti, indiferent de zodia sub semnul careia ne-am nascut. Un motiv in plus sa pasim impreuna pe puntea de lumina a frumusetii spiritului si sufletului romanesc, cat mai avem vreme, alungand blestemul dezunirii acestui neam. Venus este planeta sensibilitatii si a afectiunii, iar tranzitul sau prin zodia Racului va aduce o perioada importanta pentru exprimarea sentimentelor, pentru construirea sau consolidarea relatiilor cu cei din jur, reamintindu-ne uluitoarea forta vindecatoare a iubirii.
       Asadar, vineri, 21 iunie 2013, ora 16, in Sala „Nicolae Tonitza” a Hotelului „Continental” din Targu-Mures, va avea loc editia a doua a Colocviilor „Cuvantul liber” – „PUNTI DE LUMINA”.
       Programul include: intre orele 16-17.30, lansarea volumelor nr. 54 si 55 ale dictionarului „PERSONALITATI ROMANE SI FAPTELE LOR. 1950-2010”, de CONSTANTIN TONI DARTU. Editura „Studis”, Iasi, 2013. Prezinta: AL.FLORIN TENE, presedintele Ligii Scriitorilor Romani de Pretutindeni, prof. CONSTANTIN TONI DARTU si jurnalista MARIANA CRISTESCU. Participa si rostesc alocutiuni personalitati implicate in volume. (17.30 -18.00: Pauza, break coffée, declaratii de presa.)
Orele 18.00-20.30: „EMINESCIANA”.  Sustin comunicari, invitati de onoare, domnii: prof.univ.dr.VICTOR CRACIUN („Eminescu si Transilvania”), general (r.) dr. MIRCEA CHELARU („Eminescu si problema nationala”), jurnalistul si scriitorul MIRON MANEGA („Eminescu, deposedat post-mortem”), si gazdele: scriitorii publicisti LAZAR LADARIU, presedinte al Despartamantului judetean al ASTREI, redactor-sef al cotidianului „Cuvantul liber” („Eminescu – cel mai puternic jurnalist roman, peste timp”), dr. NICOLAE BACIUT, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National („L-am cunoscut pe Eminescu”), scriitorul RAZVAN DUCAN („Iubirile lui Eminescu”); Recital din lirica eminesciana. In acelasi context, vor fi lansate cele mai noi volume aparute la Editura „Nico”. Prezinta: NICOLAE BACIUT. Moderator: MARIANA CRISTESCU, autoarea proiectului. (Accesul este liber); Ora 21.00: Dineu pentru oaspeti. (Accesul exclusiv pe baza de invitatie personalizata)
*
In cadrul proiectului „Punti de lumina”, Galeria de arta a cotidianului „Cuvantul liber” (Targu-Mures, str. Gheorghe Doja nr.9, et. II) gazduieste, in aceeasi perioada, Expozitia de icoane neobizantine (aur pe lemn) realizate de reputatul plastician CALIN BOGATEAN.
*
Pentru a va lamuri pe deplin asupra ceea ce incercam sa facem arcuind peste tara aceste „Punti de lumina”, reproduc in cele ce urmeaza o fila din volumul 55 al Dictionarului „Personalitati romane si faptele lor. 1950 -2010: „RECURS ISTORIC  - 200, Apel-manifest”, purtand semnatura domnului general Mircea Chelaru.
 „Constiinta de sine a popoarelor, si cu atat mai mult a natiunilor statornice se plamadeste in timpul istoric, iar istoria nu este o suma de intamplari inregistrate de scrisuri arhivate, ci viata producatoare de civilizatie autentica.  Istoria, alaturi de limba, credinta, cantec, onomastica si toponimie este temeiul constiintei identitatii de sine a unei natiuni.  Spatiul in care aceste repere de identitate se manifesta este asemenea pantecului fertil unde se adaposteste tainica nastere a popoarelor.
Nasterea poporului roman nu a fost rodul unei combinatii  «in vitro» dupa alchimii romane, si nici nu s-a facut dupa vre-o reteta de cocteiluri migratoare, dupa cum incearca sa ne invete unii venetici. Pamantul ereditar al romanilor a fost dintotdeauna cel pe care l-au avut ancestorii nostri, certificati de memoria istoriei scrise sau vorbite, iar dreptul asupra acestui pamant nu este unul tranzitoriu si nu poate fi uzurpat nici macar dupa ce a fost rapit prin taisul sabiei, bubuit de tun sau tratate semnate cu pistolul la tampla.
Recursul la istoria recenta este imperativ necesara, nu atat pentru a reproduce evenimentele vremii,  cat pentru o binemeritata dreptate reparatorie.
Demnitatea unei natiuni nu este un produs comercial de raft si nici donatie filantropica pentru azilanti. Demnitatea unei natiuni este semnatura pe propriul act de identitate si se produce prin  vointa sa manifesta in istoria concertata a omenirii. Recursul romanilor la propria istorie este tocmai dreptul lor la adevarul istoric, adesea stalcit prin silnicia imperiilor, care ne-au  tranzactionat nepermis destinul,  prin tradari ticaloase!
Anul 2012  este incarcat de mare povara! Este povara celor 200 de ani de blesteme grele ale romanilor care si-au vazut rupta vatra straveche a neamului. Este povara rusinii ce am suferit atunci si mai apoi,  pentru a nu fi putut sa aparam mostenirea de mosie veche a musatinilor si basarabilor. 200 de ani de umilinta si asteptare care ne bantuie si astazi!
Anul 2012 implineste pe muteste si cei  15 ani de tratat nevrednic cu vecinul de la nord, pe care l-au incheiat niste aventurieri politici sicofanti, de dragul unei iluzii mincinoase. Recunoasterea frontierelor strainilor trase peste trupul tarii romanilor a fost un act de tradare, si acesta nu este prescriptibil! Este nevoie acum, mai mult ca niciodata, de vana si minte sanatoasa de a-l pune pe chituci si a-l trimite la vidanja istoriei. Tratatele se semneaza nu de dragul unui guvern sau altul, ci pentru implinirea dreptului natural  al propriului popor!
Dar anul 2012 este si un an al marilor sperante ale marilor schimbari asteptate de un popor gata de trezire. Este anul unei posibile dar si necesare recuperari a timpului risipit, si, prin lucrarea barbatilor si femeilor acestui pamant, sa repunem in matca sa fireasca ordinea lucrurilor dintru inceputuri.

Constiinta unitatii neamului nostru nu trebuie sa produca niciun compromis istoric, nu trebuie sa mai produca eroarea abandonului deliberat, nu trebuie sa mai puna pret pe iluziile vandute in poleiala globalista si fals europenista. ABC-ul romanitatii nu poate fi invatat la scoala teoriilor fandosite a unor integrationisti, ci la altarul sacrificiului pentru maretia neamului romanesc. Nicio lucrare a vreunui traitor al acestui pamant nu va dainui daca ea nu va fi prin romani si pentru romani. Iata de ce, de aici, din vintrele Daciei Strabune, facem chemarea catre barbatii de stat, catre constiintele lucide ale intelectualitatii, catre poporul cel mare si tacut, dar maiestuos si suveran,  sa aprindem flacara unitatii tuturor romanilor prin vrednica, dreapta si tenace lucrare. si aceasta lucrare izbandita sa o punem chezas vietii noastre, ca mostenire eterna a generatiilor viitoare.” (Dr. Mircea Chelaru, vicepresedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, Arges, 27 Martie 2012).
„Am fost s-om fi!”
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page