Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Institutul „EUDOXIU HURMUZACHI” - PROIECT „BASM ROMÂNESC” PENTRU ELEVII ROMÂNI DE PRETUTINDENI
COMUNICAT DE PRESA

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni lanseaza proiectul:
„Basm Romanesc”
pentru elevii romani din diaspora.

Pentru a marca Ziua Internationala a Copiilor, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni a lansat proiectul „Basm Romanesc”, dedicat copiilor romani din toate comunitatile din afara granitelor tarii. Proiectul „Basm Romanesc” este initiat de Institut in parteneriat cu Palatul Copiilor din Bucuresti si cu Editura CD Press Bucuresti.

Pe parcursul unui an, elevii romani de pretutindeni vor concepe impreuna un basm. Prima parte a povestii va fi scrisa de elevii din cadrul Palatului Copiilor din Bucuresti. Apoi basmul va fi transmis, pe rand, elevilor romani din afara granitelor, care vor scrie continuarea basmului asa cum vor crede de cuviinta. Astfel, basmul va face inconjurul lumii primind contributia copiilor romani de pretutindeni. Forma finala a povestii va fi publicata intr-o carte, alaturi de alte doua basme romanesti, „Fat Frumos din lacrima”, de Mihai Eminescu si „Harap Alb”, de Ion Creanga. Pe 1 iunie 2014 va avea loc ceremonia de lansare a cartii la Palatul Copiilor, eveniment la care vor fi prezenti reprezentanti ai fiecarei scoli participante la proiect.

Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni, Zvetlana Preoteasa, a declarat: „Suntem deosebit de incantati de raspunsul pozitiv primit din partea profesorilor nostri din afara tarii care si-au exprimat dorinta de a colabora impreuna cu noi in derularea acestui proiect.”
 
Lansarea oficiala a proiectului „Basm Romanesc” a avut loc vineri, 31 mai 2013, in cadrul unui eveniment desfasurat la Palatul Copiilor din Bucuresti incepand cu orele 14:00 si a cuprins prezentarea proiectului si o video-conferinta la care au participat  reprezentantii celor trei parteneri ai proiectului, dar si reprezentanti ai elevilor romani si ai profesorilor de limba romana din Italia si Spania.
 
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni, este in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, in coordonarea directa a ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.

Pentru mai multe detalii atasam documentul care cuprinde descrierea proiectului „Basm Romanesc”.

Departamentul de Comunicare
Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni
 Ministerul Afacerilor Externe
 Str. Walter Maracineanu, nr.1-3, Sector 1 Bucuresti
Telefon 004 021 310 26 98 Fax 004 021 310 15 36
Email: office@hurmuzachi.ro
Website: https://hurmuzachi.ro
--------------------------------------------------------------------------------------------

PROIECT: „BASM ROMANESC”

Argument
Basmele, fie populare sau culte, transced in timp tocmai prin faptul ca incorporeaza in ele sensul vietii si al valorilor durabile. Basmele reprezinta sansa si oportunitatea insusirii invatamintelor milenare izvorate din intelepciunea populara. Basmul, ca forma de cunoastere, este genul literar capabil sa transmita, cu usurinta, generatiei actuale valorile spirituale eterne ale romanilor, punand bazele valorilor general umane, formand identitatea etnica. Alaturi de doine, proverbe, balade, zicatori, basmele sunt patrimoniul spiritual al unei natiuni, ele reprezinta perceptia lumii inconjuratoare. Basmele nu transmit doar moduri de gandire, ci si imbogatesc volumul lexical al comunicarii. Limbajul lor poetic contribuie la invatarea si pastrarea limbii romane.

Grup tinta:
Elevii din toate scolile cu predare in limba romana din afara granitelor tarii cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani si profesorii lor.

Obiectivele proiectului
·    Evidentierea valorilor nationale culturale, prin basm, in contextul actualitatii multiculturale.
·    Contributia la formarea identitatii etnice a elevilor din comunitatile romanesti din afara granitei.
·    Transmiterea generatiei in crestere a valorilor spiritual eterne ale poporului roman si cultivarea sensibilitatii artistice a copiilor romani de pretutindeni.
·    Incurajarea pasiunii romanilor de pretutindeni pentru lectura in limba materna si creativitate.
·    Intarirea legaturilor dintre comunitatile romanesti de pretutindeni si a colaborarii intre elevii si profesorii romani din tari diferite, prin realizarea unei creatii impreuna.
·    Dezvoltarea trasaturilor de caracter si a abilitatilor lingvistice in limba materna.

Descriere proiect
Proiectul consta in crearea unui basm romanesc colectiv din texte, elaborate succesiv, de catre elevii scolilor cu predare in limba romana din comunitatile etnice din afara tarii. Proiectul demareaza de Ziua Internationala a Copilului, 1 iunie 2013 prin redactarea primei pagini a basmului de catre elevii de la Palatul Na?ional al Copiilor din Bucuresti si va fi continuat de elevii etnici romani din toate scolile cu predare in limba romana din lume, iar finalul povestirii va fi realizat de elevii Palatului Copiilor din Chisinau. Fiecare tara va ilustra propria contributie printr-un desen sugestiv. Pentru incitarea la lectura, impreuna cu basmul, va fi desenat si un element vizual reprezentativ al basmului.
 
Basmul ilustrat realizat va fi publicat sub egida Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni de catre Editura CD Press alaturi de alte doua basme reprezentative ale literaturii romane, „Fat-Frumos din lacrima” de Mihai Eminescu si „Harap Alb” de Ion Creanga. Lansarea publicatiei va avea loc de Ziua Internationala a Copilului, 1 iunie 2014, la Palatul National al Copiilor din Bucuresti.

Basmul editat va fi distribuit in scolile cu predare in limba romana din comunitatile romanesti din afara granitelor tarii. Proiectul va continua, in anul urmator lansarii basmului editat, prin realizarea unei benzi desenate a basmului de catre elevii scolilor cu predare in limba romana si prin constituirea grupurilor de mesageri ai basmului romanesc la nivelul fiecarei scoli.

Rezultate:
·    Contributie la pastrarea identitatii etnice a copiilor romani de pretutindeni.
·    Sub coordonarea profesorilor, elevii vor deveni creatorii unui basm, dand nastere unor noi idei, cultivand imaginatia si avand posibilitatea de a se exprima in limba materna. Povestea educativa, cu talc contemporan, adresata copiilor de toate varstele care o vor lectura descoperind valori morale, binele, dreptatea si frumosul pastrate in sufletul romanesc.
·    Intarirea legaturilor intre etnicii romani din tara si din afara granitelor.
·    Stabilirea de contacte, legaturi si parteneriate intre scolile cu predare in limba romana din afara granitelor tarii.
·    Proiectul va contribui la depistarea de noi talente si, implicit, la orientarea in cariera.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page