Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Amplu program dedicat poetului national Mihai Eminescu, în reteaua institutelor culturale românesti din strainatate


Recitaluri de poezie, lansari si expozitii de carte, conferinte, lecturi, proiectii de film/fotografii/documente, cursuri speciale pentru studiul poeziilor eminesciene se vor desfasura, in perioada 3-29 iunie, in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate, anunta ICR.
Organizat de Directia Generala a Reprezentantelor in Strainatate, acest Program-cadru este dedicat promovarii profilului identitar romanesc si comemorarii a 124 de ani de la trecerea in eternitate a lui Eminescu, precizeaza Biroul de presa al Institutului Cultural Roman (ICR), intr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Programul a inceput la Tel Aviv, unde ICR a propus omagierea poetului, in perioada 3-10 iunie, in cadrul cursurilor sale de limba romana.
Acesta continua in S.U.A., unde pe 13 iunie ICR de la New York va organiza, la sediu, evenimentul "Eminescu - An American Perspective" ("A Tribute to Mihai Eminescu - the Last Great Romantic Poet").
Directorul reprezentantei de la New York, Doina Uricariu, va sustine o scurta prelegere despre viata si opera poetului, iar Adrian G. Sahlean (unul dintre cei mai cunoscuti traducatori ai operei lui Eminescu in limba engleza, co-fondator si presedinte al organizatiei non-profit Global Arts Inc., care promoveaza literatura, muzica si arta romaneasca in S.U.A.) va recita poeme eminesciene, in traducere proprie, din volumul "Eternal Longing, Impossible Love".
Vor fi audiate fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu, cu solistii Doina si Ion Aldea Teodorovici, stefan Hrusca, Margareta Paslaru, precum si lieduri interpretate de Ana Leonora Ion, Camelia Pavlenco sau Bogdan Baciu si vor fi expuse volumele de/sau despre Eminescu aflate in biblioteca Institutului.
ICR "Mihai Eminescu" de la Chisinau va organiza, in colaborare cu Asociatia Nationala a Oamenilor de Creatie din Moldova si Primaria Municipiului Chisinau, expozitia "Mihai Eminescu - 124 de ani de la trecerea in eternitate", in perioada 14-29 iunie, in Gradina Publica din Chisinau, reunind manuscrise si fotografii.
Reprezentanta de la Chisinau a ICR va itinera expozitia si in alte localitati din RepublicaMoldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet si Cahul.
Tot la Chisinau va avea loc, la Academia de stiinte a Moldovei, lansarea oficiala a volumului "Mihai Eminescu. Dictionar Enciclopedic" de Mihai Cimpoi.
Pe 14 iunie va avea loc la Paris, in Sala Bizantina a Palatului Béhague, un recital extraordinar al actorului Dorel Visan, evenimentul fiind organizat de ICR din capitala Frantei.
De la Paris, maestrul Visan se va deplasa la Madrid, pentru a sustine pe 16 iunie recital eminescian la Círculo de Bellas Artes, sala Antonio Palacios. Recitalul, organizat de ICR din capitala Spaniei, va fi urmat de proiectia filmului "Un bulgare de huma" in regia lui Nicolae Margineanu.
Urmatorul recital sustinut de actor va avea loc la Lisabona, pe 20 iunie, la Auditoriul prestigiosului Palat al Independentei, aflat sub tutela Sociedade Histórica da Independencia de Portugal. Reprezentatia va fi insotita de o expozitie de fotografii, facsimile si poezii traduse in portugheza. In cadrul spectacolului, actrita Luminita Pereira (I.A.T.C., 1975) va recita cateva poezii si in limba portugheza.
ICR de la Stockholm va proiecta, in data de 15 iunie, la Cinematograful 'Victoria', in cadrul Festivalului anual de Film Romanesc, documentarul "Eminescu - calatorie virtuala in absolut", regizat de Anca Damian.
La Istanbul este programata pe 16 iunie, la Biserica Sf. Mucenita Parascheva, o slujba de pomenire si o serie de activitati cultural-artistice, la care vor participa familii mixte romano-turce. Evenimentul dedicat poetului national include recitaluri bilingve, in limbile romana si turca, sustinute de copii, o prezentare multimedia cu date biografice si opera lui Mihai Eminescu, precum si un concert de muzica autentica romaneasca in interpretarea vocala si instrumentala, la cobza, a rapsodului popular Ion Creteanu.
Totodata, pentru a marca ziua poetului national, Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul va transmite, pe 15 iunie, un poem tradus din limba romana in limba turca tuturor contactelor din baza de date pe care o detine.
ICR de la Budapesta va gazdui la sediul sau, pe 17 iunie, recitalul "La steaua care-a rasarit", sustinut de actorul Emil Boroghina, in acelasi cadru urmand a fi organizate o expozitie tematica de carte (volume de critica si istorie literara din fondul bibliotecii reprezentantei), deschisa pana pe 17 august, precum si ceremonia de acordare a diplomelor absolventilor cursului de limba romana organizat de ICR Budapesta.
Actorul se va deplasa apoi la Venetia, pentru a sustine, in Sala Marian Papahagi, pe 20 iunie, un recital de poezie la sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, recitalul fiind insotit de o expozitie de carte, in Biblioteca institutului.
La Accademia di Romania de la Roma, recitalul maestrului Emil Boroghina este programat pe 25 iunie. Evenimentul de la Roma va fi prefatat de un cuvant introductiv al poetei Daniela Crasnaru, director de programe la Accademia di Romania. Poeziile vor fi recitate, atat la Venetia, cat si la Roma, in limba romana, dar vor fi insotite de traducerile lor in limba italiana (realizate de Vasile Alecsandri, Geo Vasile, Sauro Albisani si George Popescu).
ICR de la Bruxelles organizeaza, pe 18 iunie, la sediul Asociatiei Europa Nova din Bruxelles, un recital de poezie din lirica eminesciana (si cateva pagini de corespondenta), in interpretarea maestrului Ilie Gheorghe. Va fi prezent si poetul clujean Vasile Igna, invitat la cea de-a X-a editie a Festivalului International de Poezie de la Namur.
Actorul se va deplasa apoi la Londra, unde va sustine un recital la sediul ICR pe 20 iunie. Spectacolul va cuprinde interventii muzicale: vioara - Vlad Maistorovici, pian - Antoine Francoise, clarinet - Harry Cameron-Penny, precum si de proiectii video inspirate din poezia lui Eminescu, realizate de artistul Cristian Luchian. Recitalul va fi prefatat de filmul "Eminescu, Veronica, Creanga" - primul documentar despre Eminescu, realizat de Octav Minar in 1914, produs de Pathé si descoperit recent in Arhiva Nationala de Film.
La Varsovia, recitalul maestrului Ilie Gheorghe este programat pe 21 iunie, fiind insotit de un material tiparit cuprinzand versuri in limbile romana si poloneza. Traducerile poemelor apartin reputatilor poeti polonezi Emil Zegadlowicz si Kazimiera Illakowiczówna.
ICR de la Praga va organiza Ziua Eminescu pe 24 iunie, la sediu, unde va avea loc o lectura din corespondenta Veronica Micle - Mihai Eminescu, sub titlul "Eminul meu iubit", in interpretarea actorilor Renate Müller Nica si Catalin Neghina.
De la Praga, cei doi actori se vor deplasa la Berlin, pentru o noua lectura, pe 25 iunie, la sediul Ambasadei Romaniei.
La Viena, o lectura din corespondenta Veronica Micle - Mihai Eminescu va avea loc pe 28 iunie, la sediul ICR, evenimentul fiind urmat de conferinta "In intimitatea textului eminescian", sustinuta de dr. Florin Oprescu, lector de limba romana la Institutul de Romanistica din cadrul Universitatii din Viena. AGERPRES


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page