Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PARIS PENTRU SASE ZILE, PARIS PENTRU TOTDEAUNA

Elisabeta IOSIFCand „toate isi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui”, precum spunea Eclesiastul, se intampla, ca ceva, sa declanseze acea actiune, care devine o necesitate de eliberare de teama, pentru a face, inca o data, sa fie auzite vocile femeilor in mijlocul „Cetatii europene” - Paris. Se elibera astfel, ceata cuprinsa sub povara complexelor, intorcandu-ne la lucrurile care dau valoare vietii, precum munca, iubirea, datoria de a arata cine suntem.
Asa s-a intamplat in ultima decada a lunii mai, 2013, cand la intalnirea de la Paris la „Maison d’Europe et d’Orient”, s-au auzit, timp de cateva zile vocile unor personalitati feminine romanesti, sub genericul Programului finantat de Comisia europeana „Fem’21 – Voix et voies des femmes en Europe”. Proiectul „Fem.Eu’21” este derulat si condus de scriitoarea si jurnalista Georgeta Adam, presedinte ARIATNA, in colaborare cu Asociatia Connexion Roumanie (presedinte, Catalina Voican – Franta) si cu  „Asociatia Societatea Romanca”, (presedinte, Ionela Flood, Anglia). Ca jurnaliste, ne interesa activitatea unei institutii din media franceza iar Catalina Voican (Franta) impreuna cu Robert Adam (Bruxelles) au avut o idee meritorie, de a vizita o televiziune franceza – TVF-3. O zi de neuitat, urmarind in direct si o emisiune de stiri de o ora, intr-un studio cu design modern, o emisiune complexa, cu transmisii in direct ale corespondentilor din diferite zone ale Frantei, avandu-l la pupitrul regizoral (cu tehnica de ultima ora), pe gazda noastra la TVF-3, Doru Ilie.
Programul desfasurat in sala de la „Maison d’Europe et d’Orient”, a cuprins o serie de comunicari sustinute de Georgeta Adam (Romania), Cristina Hermeziu (Franta), Marina Roman (Romania), Catalina Voican (Franta), Elisabeta Iosif (Romania), Marinela Pop Campeanu (Franta), Adelina Tocitu (Romania), Ion Adam (Romania), Ionela Flood (Anglia), Theodora Fintinaru (Romania), Agripina Grigore (Romania), Marilena Chirita (Romania), Valeria Morarescu-Adria (Romania), Georgeta Adam subliniind, in final, contributia feminina a  mediei romanesti si aratand auditoriului cateva linii strategice internationale. S-au atribuit premii „Fem’21” catorva participante, pentru carte, creativitate, voluntariat, teatru si jurnalism de exceptie, despre care vom vorbi cu alta ocazie. Meritorie a fost si activitatea expozitionala, cu pictura (Ionela Flood, Anglia), Adrian Ratiu si Alexandru Gaina, ilustrand multiculturalismul creatiei feminine (grafica, palarii de epoca, costume populare) iar Erhan Turgut (Franta) a prezentat  Antologia  „Vocile femeilor”realizata in Editura Turquoise.                 
„Primavara in iarna” Asa titrau jurnalele de actualitati franceze, acele zile de mai, in care am strabatut Parisul  in lung si-n lat, cativa km zilnic pe ploaie si vant, sub gheata temperaturilor nordice. Niciodata, in cele patru vizite, nu am vazut Parisul sub asaltul apei curgatoare din norii vinetii, turisti sau localnici  cu umbrelele intoarse pe dos de vantul naprasnic, cu temperatura sub 10*C. La Bucuresti erau 30* C. Si mi-am zis atunci: tot mai bine-i in „Micul Paris”.
Patru ore de calm! S-a intamplat, ca prin minune, in ultima zi, pentru cateva ore ale diminetii, cerul sa inchida portile „potopului”. Am vrut sa profitam si am pornit spre Atelierul lui Brancusi. Se deschidea la ora 14… si pentru ca ne propusesem sa ajungem si la una dintre „cafenelele literare” cu traditie ale Parisului am plecat spre Saint-Germain-des-Pres.
Daca doriti sa savurati o cafea intr-un loc preferat de Hemingway, Gide, Malraux, popositi intr-una dintre cele mai vechi cafenele literare, cu traditie si semnificatie, care si-a luat numele de la o piesa de teatru, populara pe la 1800: „ Les Deux Magots”. Aici, Jean Paul Sartre se instala timp de 10 ore impreuna cu Simone de Beauvoir si scriau. In acel habitat literar se inscria pe terasa si Hemingway. In 1933, dupa ce Andre Malraux a primit prestigiosul premiu Goncourt, un grup entuziast  a decis sa  le dea scriitorilor talentati premiul Deux Magots, in aceasta renumita cafenea literara la care veneau si unii dintre cei mai controversati artisti, scriitori, intelectuali.
In acel climat de eleganta si de rafinament au poposit mai tarziu, Jorg Luis Borges, Moravia si Umberto Eco. Dupa 1989, Les Deux Magots se instaleaza si in inima orasului Tokio, onorand scriitorii si cultura cu premii, in Centru cultural Bunkamura, sub forma de Cafe-restaurant iar proiectul azi este studiat in alte locuri ale lumii, in orase diferite ca Shanghai, Montreal, Dubai.
Privit ca un spatiu protector, modelul cafenelelor literare, (raspandit si in alte orase europene, inca din secolul trecut) aduce o semnificatie aparte in lumea literara. Acel interior inchis in mijlocul orasului si totusi  deschis, ne apare ca un loc cosmopolit prin care circulau vestile, uneori se comentau „punandu-se sare si piper”, se citeau revistele vremii, circulau noutatile politice sau literare.
Am trait o ora de eternitate, inchisa intr-o palma de loc. Avem nevoie de timp pentru a ne aminti, pentru a visa in asemenea spatii, atingand trecutul pentru a privi in viitor. Nu ne trebuie decat o raza de lumina a diminetii, un zambet proaspat al pamantului si o mare de admiratie in tacere. Si sa ne spunem, precum Fr. Nietzsche ca „Marile experiente le traim in momente de tacere”, in fata trecutului exemplar. Avand intelepciunea de a face diferenta. Intelepciune pentru mileniul 3.

Elisabeta IOSIF
Paris, 2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page