Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mihai Vintila – un medic veterinar artist si scriitor



In editura "Crepuscul” din Ploiesti-Prahova a aparut recent cartea lui Mihai Vintila "Din insemnarile unui medic veterinar”. Recunoscut in toata lumea prin picturile sale de arta naiva, prezentate in numeroase expozitii, atat in Romania cat si in strainatate (Statele Unite, Belgia, Olanda, Luxembrug, Franta, Finlanda, Spania, Japonia, Liban, Canada, Italia, Germania, Israel, Iugoslavia, Austria, Elvetia), Mihai Vintila apare din nou, de data asta in atentia iubitorilor de literatura, ca un inzestrat povestitor. Frate cu prozatorul, dramaturgul si artistul plastic Petru Vintila, este evident ca si Mihai a fost inzestrat cu un vadit talent artistic. Acest lucru este dovedit, odata in plus, de cartea pe care o semneaza.
Pe una din paginile de inceput ale exemplarului daruit mie, autorul scrie: "Colegului meu Emil Onet, la indemnul caruia am reusit sa public acest volum, cu insemnarile adunate in periplul meu in frumoasa lume a satului”. Intr-adevar, cu cativa ani in urma, citindu-i unele din insemnarile sale legate de activitatea sa de medic veterinar practician, i-am sugerat ca ar fi pacat sa nu le puna pe hartie, spre a impartasi, cel putin confratilor de meserie, din experienta sa de viata, de tamaduitor al suferintelor fiintelor necuvantatoare.
Fiind coleg de an cu Mihai Vintila in anii de studentie, la Bucuresti, am avut placerea si privilegiul sa primesc, cu dedicatie, fiecare din publicatiile sale de pana acum. Vorbind de multele picturi de arta naiva create, am fost surprins de expresivitatea lor, de coloritul lor viu si de mesajele tonice pe care le radiaza. Nu degeaba ele i-au adus numeroase premii si aprecieri elogioase din partea cunoscatorilor consacrati din lumea artei.
Urmand intai o scoala tehnica veterinara la Timisoara, Mihai Vintila a fost atras si de literatura, citind tot ce-i cadea in mana. A ramas cu amintiri placute despre colegi, profesori si mediul in care a activat, presarat cu intamplari hazlii povestite in carte cu mult umor. In 1953 da examen de admitere la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti  pe care o absolva in 1959.  
Practicandu-si meseria intr-o zona dotata cu o frumusete naturala din judetul Caras Severin, practicianul Mihai Vintila s-a dovedit a fi si un fin observator al vietii satului, cu obiceiuri mostenite din mosi-stramosi, descrise cu un umor sanatos, care face lectura foarte placuta. Pe parcursul celor aproape 200 de pagini cartea este ilustrata cu fotografii reflectand momente importante din viata autorului, precum si cu schite concepute spre a reda intr-o maniera atragatoare diferitele intamplari survenite in timpul sejurului sau prin satele zonei in care a profesat.
Cartea emana pe intregul ei parcurs dragostea lui Mihai Vintila pentru membrii familiei sale: parintii care i-au sadit in suflet respectul fata de valorile neamului, dragostea fata de frumos si seriozitatea in tot ce avea sa faca si o familie care i-a dat caldura de invidiat.
Atasamentul sau sincer si neinteresat s-a dovedit si fata de colegii de breasla, cu care a mentinut legatura, nu numai prin intalniri personale, ci si prin scris sau internet.
Preocuparile sale extra-profesionale sunt reflectate de numeroasele tabere de creatie organizate de el sau cu contributia lui, de o activa participare la variate evenimente sociale (intruniri, expozitii, lansari de carte etc.). Energia sa negand parca varsta lui, fara indoiala il ajuta sa-si mentina o vitalitate iesita din comun si o prolificitate care-i aduc satisfactii, cu care nu multi se pot mandri. In calitate de coleg, prieten si de admirator al creatiilor sale, ii doresc lui Mihai Vintila, din toata inima, o viata lunga si productiva, spre multumirea personala si a celor care ii cunosc implinirile si care fac cinste meseriei de medic veterinar.

Dr. Emil Onet, Phoenix, Arizona, U.S.A

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page