Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tabieturi lecturaleFiind de multi ani cititor al revistei romanesti "Clipa”, din Los Angeles, la un moment dat am remarcat o rubrica noua - “Din lumea … lui Stanley Kramer”, semnata de A.C. Ton. Curios, am citit-o imediat si am ramas impresionat de continutul foarte documentat, presarat cu citate din operele unor invatati consacrati, atat din antichitate, cat si din contemporaneitate. Starnindu-mi interesul, in numerele urmatoare am continuat sa fiu fascinat de probitatea argumentelor aduse in sprijinul ideilor dezbatute. De asemenea, m-a frapat motto-ul rubricii : ”Sine ira et studio – Fara ura si partinire”, pe care autorul l-a ales, parca pentru a avertiza de la bun inceput cititorul ca semnatarul rubricii urmeaza sa se situeze pe pozitii neutre, dar obiective si realiste. Intr-un tarziu, am aflat ca cel care decisese sa semneze cu un pseudonim, era insusi directorul publicatiei – Dl. Dwight Luchian Patton. Oarecum surprins, dar bucuros de descoperire, la primirea fiecarui exemplar nou, mi-am facut un obicei din a citi in primul rand rubrica asta. De fiecare data m-a impresionat spiritul realist in evaluarea faptelor antamate si aducerea in sprijinul lor a unor pareri pertinente, ale unor invatati de notorietate sau fapte istorice care nu pot fi tagaduite.
Am avut onoarea sa-l cunosc personal, cu prilejul unui revelion organizat de comunitatea romaneasca din Las Vegas in anul 1998. In discutia ce am avut-o atunci, la un pahar de tuica de Bihor, mi-am dat imediat seama de eruditia care emana din fiecare fraza, de vasta sa cultura generala. Am realizat ca stateam de vorba cu un om citit, familiar cu multe lucruri de care eu auzeam pentru prima oara. Meseria mea – cea de medic veterinar – prin natura ei practica si prin dificultatea ei, la care adaugand stradaniile mele asidue de a progresa pe linie profesionala, nu mi-au permis sa ajung sa ma laud cu o vasta cultura filozofica sau apartinatoare altor domeniii decat cel al medicinei veterinare. Trebuie insa sa subliniez ca discutia cu acest exponent al unei educatii  alese, a fost de fiecare data o placere pentru mine. Am vorbit ulterior la telefon si pot sa spun fara nici o urma de indoiala, ca pozitiile lui fata de diverse evenimente, corespunzand cu ale mele, mi-au trezit sentimentul de confort ca nu sunt singurul care gandeste astfel. De multe ori, cand te trezesti sustinand niste idei pe care putini in jurul tau le impartasesc, ai impresia ca te auto-singularizezi si, cum s-ar spune,  “te lupti cu morile de vant”.  Citind insa “Din lumea lui Stanley Kramer” am avut mereu satisfactia ca, existand si altii care gandesc ca mine, nu sunt chiar de izolat.
In convorbirile noastre telefonice (din pacate nu prea dese) m-au surprins placut mai ales opiniile sale despre viata comunitatilor romanesti din America. La prima vedere neconforme cu a fi “politic corect”, ele reflectau niste convingeri rezultate din experienta de-o viata, din sute de carti consultate, din cantaritul ponderei pe care fiecare eveniment istoric a avut-o in finalizarea unui anumit deznodamant. Simpatizant si adeptul prin cresterea de familie a unor pruncipii “nemtesti” de comportament in munca si viata, Dwight Luchian Patton si-a mentinut coloana vertebrala dreapta, cu toate ca vicisitudini au fost destule. Pozitiile adoptate prin rubrica pe care o semneaza, dau cititorului semntimentul unei gandiri corecte, neinfluentate de anumite interese personale sau de grup. Personal, pot afirma ca sunt mandru ca l-am cunoscut si-i doresc sa aiba taria sufleteasca si puterea fizica de a semna multi ani de aici inainte rubrica “Din lumea lui Stanley Kramer” si de a duce mai departe singura revista tiparita de limba romana de pe coasta vestica a Americii, care se bucura de aprecierea romanilor nu numai din aceasta tara, ci din lumea larga.

Dr. Emil Onet,
Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page