Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De ce E U F R A T UL?


Fiecare isi traieste viata ideatica dupa cum vrea. Unii chiar si moartea si-o traiesc cum vor. Cine-l putea opri pe Jung sa-si inceteze zbaterea intre "sincretism" si "coincidenta"? A si murit ca un erou "spanzurat" intre ele. Foarte aplaudat.
Este ciudat - cel putin aparent -, acest "eroism" al omului in escaladarea necunoasterii in timp ce refuza ceea ce Dumnezeu ii descopera.
Rotundul istoriei omenirii este evident facut cunoscut in Sfanta Scriptura si orice alternativa - oricat de inteligenta ar parea -, este zadarnicie. Fie si doar un singur rau cu numele sau in discutia de acum, EUFRATUL.
Mentionat in Biblie pe a doua ei fila de inceput - Geneza 2, 14 -"Al patrulea rau este Eufratul", ca unul din hotarele Edenului, este regasit cu trei file inainte de incheierea Bibliei -"Al saselea a turnat potirul lui peste raul cel mare Eufrat". Sase mii de ani intre cele doua mentionari ale Eufratului. Ca sa fie usor de inteles pentru oricine.
Gemenii - Eufratul si Tigrul -, izvorasc din acelasi pantec muntos numit Taurus, Turcia de azi, pornesc la drum in aceeasi directie, Eufratul traversand de-a latul Siria, pe cand Tigrul e doar tangent pe ea, dar amandoua luandu-se parca la intrecere de-a lungul Irakului - mai sa se intalneasca la Bagdad, dar imbratisandu-se doar la revarsarea comuna in Golful Persic.
Din lipsa de timp si spatiu abandonam Tigrul si iata-ne pe Eufratul profetic, implicand Turcia, Siria, Irakul, patronand Orientul ca martor al evenimentelor majore ale lumii. Saluta Damascul din mers, dar nu uita sa-i spuna parca, "sunt tot pe aici de sase mii de ani de cand am fost facut si Cuvantul Aceluia ce m-a facut se va implini intocmai".
De-a lungul Mesopotamiei (Irakului), Eufratul a fost martorul implinirii profetiei de pe urma in evenimentele ultimilor zece ani. Portiunea lui siriana traieste si ea de un an si mai bine spectacolul zvarcolirilor de pe urma.  De cateva zile, partea copilariei Eufratului care este Turcia, este martora inclestarilor incredibil de implinitoare. De la ce? De la un parc ce se propune a fi desfiintat in favoarea unei citadelizari comerciale. In spatele motivatiei exprimate, este o imensa vanzoleala cap de reduta, lupta intre salvari si blugi, cusma si freza pankista, orient versus occident pe nimicuri. Cu cat profetia se implineste mai din "nimic", neasteptat omeneste, cu atat lucrul Domnului este mai autentic.
Nu de mult in urma, tangent, cum se cuvine la proportiile acestei rubrici, am amintit despre profetia in legatura cu Siria si Damascul, ramasa neimplinita si care iese, - conform evenimentelor -, din ce in ce mai mult in prim plan. Ea este scrisa in cartea proorocului Isaia la capitolul 17. Pentru a nu fi trecut in obscuritate, Damascul a fost o prezenta in istorie si la propriu si la figurat. Vechiul Testament ni-l evidentiaza cu prisosinta, este mentionat in Noul Testament in istoria Apostolului Pavel care ducea scrisori de persecutare a crestinilor din Ierusalim la autoritatile din Damasc, pentru ca apoi "Drumul spre Damasc" sa devina o referinta in vietile marilor oameni politici si de arta, atei, pagani, crestini, facandu-l arhicunoscut. Mai marele nostru Brancusi Constantin isi aseamana intoarcerea lui de la un stil de arta la altul cu experienta Apostolului pe drumul spre Damasc.
Dupa cele ce se petrec azi la Damasc, oras cu una din cele mai mari stabilitati in istorie, este ingrijorat chiar si Papa care face referire la el din ce in ce mai mult in interventiile sale publice. Este adevarat ca Vaticanul nu se ocupa special de profetia numita "Eufrat", dar in esenta este acealsi lucru. O carte cu titlul "Povestirile Eufratului" ar fi de un real bine omenirii.
In Apocalipsa Bibliei care inseamna "DESCOPERIREA" planurilor lui Dumnezeu de sfarsit de istorie, in trambita ingerului al saselea din toti sapte, sta scris, Apocalipsa 9, 14: "Dezleaga pe cei patru ingeri, care sunt legati la raul cel mare EUFRAT". Tot in Apocalipsa Bibliei, tot al saselea din cei sapte ingeri cu plagile de sfarsit, sta scris, Apocalipsa 16, 12: "Al saselea a varsat potirul lui peste raul cel mare EUFRAT". Cele doua evenimente sunt foarte apropiate ca timp. Primul este in desfasurare si omenirea priveste la el. Imparatiile de-a lungul EUFRATULUI sunt in zbucium. La porunca divina, timpul fiind sosit, ingeri ce au in grija ca cele de pe pamant sa aiba loc dupa Cuvantul Domnului, asculta de porunca Lui. De la varsarea Eufratului catre izvoarele lui, ceva se dezleaga in zona aceea profetica. Sa nu acordam suficienta atentie Sfintelor Scripturi? Fie ca da, fie ca nu, Eufratul isi scrie ultimele lui pagini de istorie si cele amintite acum sunt doar tangente. Nici un mister. In privinta profetiilor Domnul nu lucreaza cu mistere. El zice: "Iata-le"!
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page