Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LA MULTI ANI, PIPINA!


Profil biografic si moral

Cu ocazia aniversarii venerabilei varste de 90 de ani, un fiu iubitor si recunoscator, face urmatoarea dedicatie-surpriza, mamei sale, evidentiind cele mai semnificative momente dintr-o viata lunga, zbuciumata, dar frumoasa:

Olariu Paraschiva -Pipina, cum o stie toata lumea - sau "oama", pentru prietenii apropiati, s-a nascut la 13 iunie - 1923, in Schela Cladovei, Turnu-Severin, Romania, din parintii Dumitru si Maria Oprea.
Este al 2-lea copil in familia lui Dumitru -Cantor la Biserica-, un om credincios ce avea sa slujeasca in sfantul lacas, peste 60 de ani.
Se muta cu mama-Maria la Bucuresti, la 14 ani, unde ramane pana la varsta de 17 ani. Aici cunoaste pe viitorul sot -Olariu Ioan, ofiter in garda printului regal Mihai I.
Se casatoresc in octombrie 1940 si se muta in Banat-Mehadia, unde sotul e numit sef de post de jandarmi.
Mama-Maria se recasatoreste cu Diaconescu Mihai - sef de post de jandarmi Satchinez-Timis.
Primul copil al familiei Olariu -Stefan - se naste in 1941, in Satchinez. Peste un an se muta cu serviciul la Oravita - unde se naste Ioan Dumitru, in 1943.
Tot cu serviciul se muta la Tauti Magheraus - Maramures, unde se naste Mihai, in anul 1946.
Dupa schimbarea regimului, toata familia se muta la Ortisoara, dar regimul comunist nu accepta serviciile lui Olariu Ioan.
Incepe o perioada foarte grea pentru toata familia. Pipina este catalizatorul familiei si nu accepta sa piarda, nu se descurajeaza, iar familia se aduna in jurul ei si in felul acesta supravietuiesc. Noul regim ia pe Ioan la interogatoriu- a fost jandarm, un element daunator in noua societate, foarte des Pipina are grija de casa, de copii, lucreaza in gradina, ca sa aiba ce manca si familia ramane unita.
Din 1950, Ioan primeste permisiunea sa lucreze ca si agent veterinar, in Ortisoara - satul unde s-a nascut. Se pare ca incepe o noua viata pentru toata familia. Nu prea mult dureaza bucuria, pentru ca in 1954, Ionut-Dumitru moare din greseala unei doctorite de la Spitalul de Copii din Timisoara, care a dat tratament gresit - sau poate asa a primit ordin- nimeni nu stie adevarul. Familia este devastata -singura care ramane pe baricade si nu cedeaza- este Pipina.
Stefan da examen la Facultatea de Chimie, in 1959 si dupa o luna de facultate este dat afara - pe motiv ca era copil de jandarm. Intra la Agronomie -Facultate pe care o termina in 1964, in Timisoara. Pipina incepe sa lucreze la Gostat, in Ortisoara, ca magazionera la cantina. Dupa un an, intra la Agronomie ca laboranta, de unde iese la pensie. Datorita calitatilor profesionale si morale primeste multe diplome si aprecieri, din partea conducerii.
Mihai, copilul cel mic nu primeste permisiunea sa faca liceul la Timisoara -fiind tot copil de jandarm. Se duce la Tr. Severin unde, pe langa liceu, face sport -rugby. Este selectionat in nationala de juniori si anul urmator in nationala mare. Vine la Timisoara, la medicina veterinara. Termina facultatea si incepe sa lucreze ca medic veterinar. Se intinde o cursa -cade in ea- si este arestat, sub invinuirea de incercare de trecere de frontiera. Face inchisoare in Timisoara. Este batut si se imbolnaveste de rinichi. Dupa eliberare face operatie, in urma careia pierde un rinichi.
Incepe sa se vada ca tot efortul depus de Pipina pentru familie da roade. Mihai este eliberat, sotul se vindeca, Stefan are serviciu bun, la un colectiv, la Ilia. Se pare ca totul merge spre bine, pana cand Stefan pleaca la un congres, la Bucuresti -dar dupa trei zile un telefon din Viena- Austria si o carte postala le spune ca Stefan a ramas in Germania.
Sotul Ioan are un atac de cord, Mihai se necajeste mult. Singura care ramane cu capul limpede este Pipina - care incurajeaza pe Mihai si isi ajuta sotul sa se recupereze dupa boala. Nimeni nu stia de unde avea atata putere.
Viata o pune din nou la incercare -in ianuarie 1978 moare sotul ei si ramane singura. Stefan in Ghana - West Africa lucreaza pentru Germania. Mihai la Faget cu           familia si Pipina singura, la Ortisoara.
Se muta la Timisoara sa scape de naveta si sa fie mai aproape de lucru. Iese la pensie si crede ca se va odihni - dar incepe batalia pentru intregirea familiei - visul ei permanent.
Stefan se stabileste in USA - California si face acte de sponsorizare pentru Mihai si pentru familia lui.
Incep din nou, sa stea la coada pentru acte si aprobari, pentru ea si pentru Mihai. Stefan reuseste sa primeasca aprobarea pentru Mihai -dar cu conditia ca PIPINA sa ramana in tara - Romania. Renunta la ea si da drum liber lui Mihai cu familia lui sa vina in California-USA.
Dupa plecarea lui Mihai este din nou singura - nimeni n-o ajuta si se descurca cu greu. Nu se lasa invinsa si continua sa lupte pentru intreaga familie. Stefan o sponsorizeaza si in septembrie 1989 primeste nota de interviu pentru 20 decembrie  1989. Din nou este pusa la incercare. Pe 16 decembrie 1989 incepe Revolutia si toate birourile sunt inchise.
In cele din urma, in septembrie 1990 vine definitiv in America - Anaheim, California.
PIPINA a reusit sa adune familia - cati mai sunt in viata. Acum apare o noua problema- ca sa traiesti in America, trebuie sa inveti engleza.
Se muta la Costa-Mesa - sa nu deranjeze pe nimeni - si se apuca de engleza. Merge la scoala zi de zi, pentru urmatorii doi ani.
Depune actele necesare pentru cetatenie si trece testul in limba engleza, la varsta de 78 de ani. Are o satisfactie enorma. A reusit inca o data sa dovedeasca faptul ca totul se poate in viata, daca vrei si esti dispus sa lucrezi pentru a atinge aceasta dorinta.
Fratii deschid un restaurant in Anaheim, loc de intalnire a romanilor din zona. Pipina, cu toate ca are varsta inaintata, este pe primul plan la ajutat, unde este nevoie.
Se pare ca viata vrea sa vada cat de tare este ea.
Prima schimbare ce intervine acum - Stefan este transferat la New York, cu serviciul, Mihai ramane singurul sprijin moral - dar in realitate tot Pipina este aceea care-i ajuta moral, pe toti.
Mihai se imbolnaveste si in scurt timp cancerul il doboara.
Pipina ramane singura, sufera, plange, dar se regaseste si merge mai departe. Se plange ca este obosita, dar nu se lasa.
Merge in Romania, la mormantul copilului si al sotului si in Turnu-Severin, la mormantul parintilor.
Toate greutatile si necazurile nu au reusit s-o doboare. Dar se pare ca o infectie la colon o pune pe masa de operatie.
Trece operatia cu bine, convinsa ca se vindeca. Cu adevarat se vindeca si continua sa fie aceeasi fire vesela, saritoare, sa ajute pe toata lumea.

Dupa noua decenii de viata a ramas acelasi om vesel, cu dragoste de viata si de oameni, gata oricand sa-i sprijine. Necazurile si durerile sunt doar in sufletul ei, dar nimeni nu le vede. Mult respect pentru aceasta fiinta draga si femeie puternica si buna.

La multi ani, Pipina!   

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page