Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1085)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

 Cei care gasesc din lecturarea acestor eseuri o activitate delectanta -si, fara falsa modestie, sunt  imbucurator de multi- au devenit deja familiari cu filosofia Taoista si cu numele lui I Ching, Sun Tzu, Lao Tsu, sau Kong Fuzi, persoane de o cerebralitate aparte si ale caror invataturi au devenit pentru milenii religia oficiala a multor tari aflate in spatiul asiatic.
  Va spuneam ca filosoful militar chinez Sun Tzu, autorul faimoasei The Art of War-Sunzi bingfa - considerata cea mai prestigioasa si influenta carte de strategie aparuta in existenta multimilenara a terifiantei noastre planete, cu aplicativitate perfecta atat in viata militara, cat si in viata civila, ne-a familiarizat cu ideea referitoare la existenta permanenta a conflictelor, ca parte inevitabila a existentei noastre. Tot acest inegalabil intelectual filosof militar ne-a spus ca tot ceea ce este necesar ca sa facem fata in mod onorabil, intelept si victorios oricarui conflict, se afla in "interiorul" nostru. O dotare interioara de exceptie ne poate asigura invincibilitatea, victoria fara batalie si o putere inatacabila de a intelege politica si psihologia unui conflict. Sun Tsu ne-a avertizat, in urma cu 25 de secole, ca cel care nu-si poate identifica inamicul risca sa piarda toate bataliile. Cine, din cohortele de incompetenti, care au umplut dincolo de refuz parlamentele si administratiile lumii au dotarea cerebrala suficienta de a intelege operele acestor genii?
O alta cerebralitate, filosoful chinez Zhuge Liang, cunoscut si sub numele de Kong Ming, om de stat, ideologist si strategist, consilier personal al Imparatului Liu Bei, fondatorul Dinastiei Shu Han (221-264) ne-a dat solutia prosperitatii unei tari-natiuni: "eliminati incompetentii si tara poate profita -get rid of the incompetents, and the country can be profited". Cine sa citeasca opere ale filosofilor chinezi, cand o revoltatoare majoritate a politicienilor aflati pe malul Potomacului sau Dambovitei nu cunosc istoria sau geografia propriei lor tari, filosofia ramanand pe vecie o eterna necunoscuta.
  In totala necunostinta de cauza se considera ca cea mai mare amenintare la adresa prosperitatii noastre economice si a libertatilor individuale si colective de care ne bucuram, ar veni din partea Chinei, Rusiei sau Iranului. Nu dragilor, dusmanul principal, inamicul numarul 1 al Americii suntem noi si gradul nostru alarmant de limitat de a face o analiza impartiala a performantelor politicienilor. Faptul ca nu ne informam, faptul ca 33% dintre noi afirma ca inexistenta presei nu ar avea niciun impact asupra lor, faptul ca majoritatea alegatorilor n-au cunostinte economice elementare, faptul ca suntem revoltator de ignoranti in domeniile vitale ale activitatii economice, faptul ca atributele fizice ale candidatilor conteaza mai mult decat atributele intelectuale, faptul ca ne alegem idoli dintre cei cu pregatire scolara rudimentara, dar "dotati" financiar si multe alte... fapte, are drept rezultat ceea ce avem astazi.
   Profesorul Gregory Huber de la Yale University, in baza unui studiu, a stabilit ca sunt limite severe in abilitatea oamenilor de a judeca impartial performantele politicienilor. Profesorul ne spune ca oamenii sunt influentati de retorica, evenimente de toate naturile, inclusiv cele sportive.
Economistul Bryan Caplan, in recenta lui carte "Mitul unui Votant rational - The Mith of the Rational Voter", a introdus termenul de "ignoranta rationala - rational ignorance", pornind de la premiza ca un vot nu influenteaza cu nimic, votantii considera irational sa consume timp si efort pentru a deveni informati; cu alte cuvinte votantii actioneaza rational ca sa ramana neinformati!!! Pentru remedierea acestor neplacute situatii, exista o singura solutie: educatia. Economistul Bryan Caplan ne-a spus, sau mai corect, mi-a spus, restul nefiind interesati, ca politica economica este principala activitate a unui stat modern. Pentru a implementa acest deziderat cunostintele economice trebuiesc implementate inca din grammer school. Chiar daca deranjeaza si nu sunt in asentimentul dumneavoastra, in afara domeniului militar, in care arsenalul existent ne face greu de a fi invinsi, fiind de departe cel mai performant din lume, America trebuie sa porneasca rapid sa prepare poporul american si in special noile generatii, de a face fata cerintelor secolului al XXI-lea. Altfel riscam sa pierdem o noua generatie, care va deveni incapabila sa concureze in economia mondiala.
Parafrazand pe scriitorul si futurologul american, Alvin Toffler, autor al romanelor Socul Viitorului - The Future Shock, "iliteratii secolului al XXI-lea nu vor fi cei care nu pot sa citeasca si sa scrie, ci cei care nu pot invata, uita si reinvata - The Illiterates of the 21st century will not be those who cannot read and write, but, rather, those who cannot learn, unlearn and relearn".  Personal nu cred ca Planeta Terra este pregatita sa faca fata cerintelor secolului al XXI-lea, invatatul nemaiconstituind preocuparea de baza a locuitorilor mapamondului, omenirea, cel putin comportamental, apropiindu-se vertiginos si amenintator de manierele primare ale Comunei Primitive.
In plus, deloc de neglijat si revoltator de adevarat, parafrazand pe W.A. Sauvageot din Tustin, California, a venit timpul sa realizam ca un amator a fost ales in 2008, cel mai putin calificat presedinte din ultimii 100 de ani. Este greu sa tii o evidenta a tuturor greselilor, deciziilor eronate, acuzelor adresate tuturor, exceptand propria persoana si faptului ca datoria nationala se apropie vertiginos de 17 trilioane de dolari, adaugandu-se anual mai mult decat administratia precedenta in 8 ani. Fara sa ne dam seama am ajuns in situatia Greciei; singura deosebire, noi nu mai putem fi ajutati, dezastrul Americii venind din interior, conform celor invatate din "Rules of Radicals" a lui Saul Alinski, mentorul mesianicei fapturi!?! Chiar astazi 1 Iunie, 2013, cand va scriu acest eseu, datoria nationala a USA a ajuns la 16,794,765,405 801 - a se citi 16 trilioane, 794 miliarde... -, revenind pe fiecare cetatean suma de 53.190 de dolari si pe fiecare platitor de taxe, suma de 145.033 dolari. Cu asemenea debite, nicio societate din lume nu poate fi functionala.
Asa ca, inainte de a blama pe altii, haideti sa ne analizam pe noi insine.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page