Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bratari si monede dacice, transmise în administrarea Muzeului National de Istorie


Bratari si monede sustrase in perioada 1998 - 2004 prin sapaturi ilegale in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei si recuperate de statul roman din strainatate sunt inscrise in inventarul bunurilor din domeniul public si transmise in administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei, potrivit unei hotarari adoptate, marti, de Guvern.
Hotararea vizeaza inscrierea acestora in inventarul centralizat al bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Culturii, urmata de transmiterea in administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Primele arestari in dosarul ''Aurul dacic'' au avut loc in mai 2005, iar pe 7 iulie in acelasi an au fost trimise in judecata cele 13 persoane.
Pana in prezent, statul roman a reusit sa recupereze o parte dintre bratari.
Initial, s-a crezut ca a existat un singur tezaur descoperit si traficat pe piata neagra internationala, constituit din 15 bratari spiralice de aur. Ulterior, pe masura ce statul roman a reusit sa identifice si sa recupereze 12 bratari dacice, expertii au ajuns la concluzia ca exista cel putin cinci astfel de tezaure, iar numarul total al spiralelor este de 24. In 2011 a mai fost recuperata o bratara.
Bratarile dacice de aur au fost cel mai probabil folosite intr-un context sacru, ca ofranda adusa zeilor, lucru care ar explica de ce bijuteriile nu poarta urme de uzura, sustin unii specialisti, care sunt de parere ca acestea erau produse pe baza unei comenzi foarte inalte, probabil regalitatea, cu scopul de a le dedica zeilor sau a le oferi altor regi din provinciile vecine. Nici functia economica, aceea de a tezauriza aurul, nu este exclusa. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page