Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ceremonie religioasa la Westminster Abbey pentru a marca 60 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-aO ceremonie solemna de marcare a 60 de ani de la incoronarea reginei Elisabeta a II-a s-a desfasurat marti la Westminster Abbey, catedrala unde au fost incoronati regii si reginele Angliei din 1066, transmite EFE.
Mai putin spectaculoasa decat in urma cu 60 de ani, la ceremonia religioasa de marti au asistat familia regala britanica si peste 2.000 de invitati, aceasta fiind oficiata de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, si decanul catedralei, John Hall.
Regina, imbracata intr-o rochie alba, a creatoarei de moda Angela Kelly, si purtand pe cap o palarie de aceeasi culoare, a fost ultima care a intrat in catedrala, insotita de sotul sau, ducele de Edinbourgh, care luni va implini 92 de ani si care in urma cu o seara a fost obligat sa-si anuleze o intalnire, din motive de sanatate, dupa cum a anuntat Palatul Buckingham.
Suverana, in varsta de 87 de ani, a fost intampinata de decanul catedralei si de printul Charles, mostenitorul coroanei britanice. Chiar inaintea suveranei au sosit printul Charles si sotia sa, Camilla, ducii de Cambridge, William si Catherine. Catherine, insarcinata, a purtat o rochie din dantela si pe deasupra o tunica pana la genunchi de culoarea piersicii, creatie a britanicului Jeremy Packham.
Conform traditiei, dupa intrarea Reginei in catedrala, toti cei prezenti au cantat imnul national - God save the Queen - inainte ca un sunet de trompeta sa anunte inceperea ceremoniei religioase. A fost un moment incarcat de simbolism, in altar aflandu-se somptuoasa coroana incrustata cu topaze, rubine, turmaline, ametist, safir si citrin cu care a fost incoronata Regina in urma cu 60 de ani. Este pentru prima data cand aceasta coroana, denumita a Sf.Edward, a fost scoasa din Turnul Londrei, din 1953, relateaza EFE.
La ceremonia de marti au fost invitati si reprezentanti ai diferitelor culte, ca o dovada a diversitatii actuale a populatiei Marii Britanii. De asemenea, au participat si reprezentanti din tarile membre ale Commonwealth si din teritoriile britanice din afara granitelor.
Intr-o zi insorita, sute de britanici si turisti, majoritatea purtand steaguri ale Marii Britanii, s-au adunat in fata catedralei pentru a saluta familia britanica.
Dupa ceremonia religioasa, Regina a primit circa o suta de 'happy few' la un dejun privat. Curiosii vor putea sa admire costumele de la incoronare, intre care fastuoasa rochie de satin alb, brodata cu fir de aur, argint si perle purtata de suverana, la Palatul Buckingham incepand din 27 iulie, scrie AFP.
In urma cu 60 de ani, incoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost transmisa pentru prima data de canalul de televiziune BBC si vizionata de 27 de milioane de persoane. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page