Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

GHEORGHE SASARMAN OMAGIAT LA MADRID ÎN CADRUL PRIMULUI CONGRES AL LITERATURII SF

Eva DEFESESRevista Niram Art, in colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, a organizat vineri, 24 mai 2013, Primul Congres al literaturii science-fiction.

Evenimentul, moderat de scriitorul de origine romana Fabianni Belemuski, a avut loc in Facultatea de Jurnalism si a fost preluat de postul Radio Complutense din Madrid. Participantii la aceasta prima intalnire de specialitate au fost criticul literar Fernando Ángel Moreno, scriitorul Eduardo Vaquerizo si specialistul in literatura SF spaniola si romana Mariano Martín Rodríguez.

Mariano Martín Rodríguez s-a referit la Gheorghe Sasarman ca fiind unul dintre cei mai importanti autori ai acestui gen din toata Europa si a analizat amplu in cadrul conferintei sale, cartea „Cuadratura cercului”, pe care el a tradus-o in limba spaniola. „Sasarman a operat o mutatie, deschizand alte posibilitati in literatura SF”, a precizat criticul.

Cartea lui Sasarman a fost omagiata de Rodríguez in cadrul actului de la Madrid, la putin timp dupa ce, in Statele Unite, s-a celebrat o intalnire intre criticul spaniol si celebra scriitoare Ursula K. Le Guin, in jurul figurii lui Sasarman. Le Guin, cea mai cunoscuta autoare contemporana de science-fiction, a fost atat de impresionata de „Cuadratura cercului” (La cuadratura del círculo) incat a tradus-o din spaniola iin limba engleza, recunoscundu-i astfel lui Sasarman profunda valoare literara in lumea SF-ului.
Mariano Martín Rodríguez, specialist in limbi romanice, a studiat pana in prezent diferite aspecte ale literaturii romane moderne si a publicat, printre altele, doua editii bilingve ale tanarului Eugen Ionescu: „Hugoliada” si „Destellos y teatro”, text care i-a servit dramaturgului pentru „Cantareata cheala”.

La intalnirea de specialitate de la Madrid au participat atat maestrii vechii garzi science-fiction spaniole cat si reprezentantii celei noi. Printre ei, scriitorul Eduardo Vaquerizo, autorul romanului „Ultima noapte a Hipatiei”, best seller science-fiction in Spania si Fabianni Belemuski, autor al volumului de proza scurta „Locuitorul fictiv”, in curs de aparitie la editura Niram Art. Primul Congres al literaturii science-fiction, intalnire anuala a iubitorilor acestui gen literar, a fost un succes, iar colaborarea dintre Revista Niram Art si Universitatea Complutense va face posibile si urmatoarele editii.  

Eva DEFESES
D.E.F.E.S.E.S. Fine Arts Agency
www.defesesfinearts.com
Reprezentant Editura Niram Art
Madrid, Spania
mai 2013


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page