Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un tratament experimental permite prelungirea vietii în cazul bolnavilor de cancer pulmonar în faza avansata


Un nou tratament care actioneaza ca inhibitor al uneia dintre principalele proteine care contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne permite prelungirea vietii in cazul pacientilor care sufera de cancer pulmonar in faza avansata, sustin specialistii de la Winship Cancer Institute al Universitatii Emory din Atlanta, SUA.
Blocarea proteinei Hsp90 permite neutralizarea, simultan, a unui mare numar de alte proteine diferite care contribuie la dezvoltarea tumorii canceroase.
Potrivit AFP, un studiu clinic de faza II a fost efectuat cu acest nou agent anticancerigen denumit Ganetespid, pe un grup de 25 de pacienti. Jumatate dintre acesti pacienti au fost tratati cu Ganetespid, combinat cu chimioterapie, in timp ce pentru cealalta jumatate a grupului s-a aplicat doar chimioterapia.
In urma aplicarii tratamentului s-a constatat ca speranta de supravietuire pentru pacientii tratati cu Ganetespid este mai mare, in medie, cu 9,8 luni, fata de 7,4 luni, in cazul celuilalt grup, o diferenta de doua luni si jumatate considerata semnificativa pentru acest tip de cancer avansat.
Daca rezultatele vor fi confirmate de studiul clinic de faza III, in curs, ar fi vorba de un prim tratament, dupa un deceniu, care permite prelungirea vietii pentru bolnavii de cancer pulmonar in stadiu avansat.
In plus, aceasta terapie ar putea sa dea rezultate si in cazul bolnavilor care dezvolta rezistenta la tratamentele anticancerigene traditionale, aceasta explicandu-se prin faptul ca neutralizarea proteinei Hsp90 blocheaza si functionarea proteinelor mutante.
'Este primul studiu clinic care demonstreaza eficacitatea unui inhibitor al proteinei Hsp90 la pacientii care sufera de o forma avansata de cancer pulmonar', a subliniat dr Suresh Ramalingam, de la Winship Cancer Institute, Universitatea Emory din Atlanta (Georgia), care a realizat testul si ale carui rezultate le-a prezentat in cadrul conferintei anuale a American Society of Clinical Oncology (ASCO), desfasurata la Chicago (Illinois, SUA).
'Speram ca studiul clinic de faza III in curs va confirma aceste rezultate, pentru ca bolnavii care sufera de aceasta forma de cancer in acest stadiu de dezvoltare au nevoie, fara intarziere, de tratamente mai eficiente', a spus el.
Adenocarcinomul este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, iar acesta se intalneste in circa 45% din cele 170.000 de cazuri de cancer pulomonar diagnosticate in fiecare an in SUA.
Progresele in terapiile contra cancerului pulmonar in forma avansata stagneaza de 10 ani. Ganetespid a fost dezvoltat de laboratorul american Synta. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page