Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

UE prezinta cel mai ridicat risc de tulburari sociale, potrivit OIM


Nivelul de neliniste sociala din tarile Uniunii Europene /UE/ este mai ridicat decat in orice alta parte a lumii, in conditiile accentuarii decalajului dintre bogati si saraci, care constituie un important factor declansator pentru tulburari sociale, avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii /OIM/ intr-un raport facut public luni la Geneva, citat de Reuters.
Nivelul de agitatie sociala - manifestata prin greve, incetari ale lucrului, proteste stradale si demonstratii - a crescut in majoritatea tarilor dupa criza economica si financiara inceputa in 2008, potrivit raportului anual Lumea muncii.
Cel mai mare risc de asemenea manifestari se inregistreaza in randul tarilor UE, unde raportul a constatat o crestere a acestuia la 46% in perioada 2011-2012 fata de 34% inainte de criza, in perioada 2006-2007. Riscul nu este insa raspandit in mod uniform in randul celor 27 de state membre, iar in cel putin sapte dintre ele nu a crescut deloc, se precizeaza in raport.
Cele mai vulnerabile state in acest sens sunt Ciprul, Republica Ceha, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia si Spania. In schimb, riscul de tulburari sociale a scazut, in UE, in Belgia, Germania, Finlanda, Slovacia si Suedia, dupa 2010.
Pe ansamblu, riscul de tulburari sociale in UE 'este probabil urmare a raspunsurilor date de factorii de decizie politica la criza datoriilor suverane si a impactului lor asupra vietii oamenilor si a perceptiei bunastarii', a explicat agentia Natiunilor Unite.
Potrivit OIM, scenariul economic sumbru 'a creat un mediu social fragil, in care a scazut numarul celor care considera ca au sanse sa obtina un loc de munca bun si sa-si imbunatateasca nivelul de trai'.
Riscul de tulburari sociale a crescut de asemenea in Rusia si in tarile fostului bloc comunist care nu fac parte din UE, dar si in Asia de sud si in economii avansate din afara Uniunii. Acelasi risc a scazut insa in America latina si Caraibe, unde guvernele au urmat politici de stimulare a angajarii, in economiile aflate in crestere din Africa subsahariana, in Asia de est si de sud-est si in zona Pacificului. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page