Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Muzeul Colectiilor de Arta deschis oficial


Muzeul Colectiilor de Arta a fost deschis oficial luni, la Palatul Romanit de pe Calea Victoriei, publicul avand acum posibilitatea sa-l viziteze dupa o pauza de aproape 40 de ani. Printre primii vizitatori s-au numarat premierul Victor Ponta, printul Charles, dar si ambasadori, directori ai altor muzee din Bucuresti, politicieni si ziaristi.
Muzeul care a putut fi vizitat ultima oara in 1986 a fost supus unui amplu proces de consolidare si renovare a cladirii, dupa care a continuat cu restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeul.
"Muzeul Colectiilor de Arta poate fi vizitat de astazi (n.r. luni), in forma pe care o vedeti acum, respectiv cu toate cele trei corpuri deschise, 66 de sali de expunere permanente, prima data dupa ce s-a inchis corpul dinspre Calea Grivitei in 1986, la aproape 40 de ani. Restaurarea a constat, in primul rand, in consolidarea cladirii care a fost grav afectata de seisme si apoi reorganizarea muzeala cu mobilier nou, restaurarea lucrarilor. Vizitatorii vor gasi 34 de colectii particulare care au fost donate de-a lungul anilor statului roman si vor vedea patru colectii in premiera pentru ca au fost donate in perioada in care muzeul era inchis, si anume colectia C. Baba, colectia Radu Ionescu, donatia Adina Nanu si colectia Mircea Marosin", a declarat pentru AGERPRES Roxana Theodorescu, directorul general al Muzeului de Arta al Romaniei.
Inaugurat oficial pe 21 august 1978 ca sectie a Muzeului National de Arta a Romaniei, Muzeul Colectiilor de Arta reuneste donatiile facute de-a lungul anilor de colectionari cu merite deosebite in pastrarea unui valoros patrimoniu artistic.
Muzeul readuce la viata perioada interbelica, o perioada in care se contureaza si se impun renumite colectii precum cele ale lui Iosif N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra si Barbu Slatineanu, Marcu Beza, Beatrice si Hrandt Avachian.
In cele trei cladiri ale muzeului sunt gazduite de asemenea lucrari celebre ale lui Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Patrascu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc sirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiata. Nu lipsesc, de asemenea, lucrari de pictura, grafica, sculptura si arta decorativa de provenienta occidentala sau orientala.
Colectiile prezentate ocupa integral cele trei corpuri ale Palatului Romanit. Expunerea lor tine seama de specificul patrimoniului, urmarind redarea configuratiei originare a fiecarei colectii intr-o prezentare coerenta atat sub raport cronologic, cat si sub raportul filiatiilor stilistice.
Publicul va putea vizita muzeul incepand de marti, ora 11,00, programul fiind de sambata pana miercuri, intre orele 11,00 si 19,00 in perioada mai - septembrie, si intre 10,00 si 18,00 in perioada octombrie - aprilie. Joia si vinerea muzeul este inchis.
Biletele pot fi achizitionate la pretul de 15 lei de persoana in timp ce pentru pensionari tichetele vor costa 7,5 lei.
Elevii, studentii, posesorii de card Euro 26 pana in 30 de ani si persoanele cu handicap mediu si usor vor plati pentru un bilet doar 4 lei. De asemenea, exista un bilet combinat, astfel incat cu 20 lei vizitatorii pot vedea atat Muzeul Colectiilor de Arta, cat si Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana. In plus, muzeul beneficiaza de intrare libera in prima zi de miercuri a fiecarei luni, prima zi cu intrare libera fiind 5 iunie. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page