Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CIUPERCA OTRAVITOARE SI TEAPA PE FATAMaria Diana Popescu, Agero

 De ce a fost nevoie de umilirea invalizilor, care s-au tirit pe scarile institutiilor statului, pentru ca autoritatile sa decida daca isi merita sau nu pensia de handicap? Nu-i de ajuns sa li se prezinte scuze publice. Au fost adusi cu arcanul in fata functionarilor de la Asistenta Sociala, sa se constate ce mina sau picior le lipseste. Omeneste ar fi fost ca acesti bine platiti functionari sa se deplaseze acasa, la fiecare caz in parte. Dupa atitia ani de preaslavit capitalism nu s-a produs nicio schimbare benefica in sistem. Legile vitale ale societatii au ramas repetente. Parlamentarii nostri supun votului tot felul de aberatii in favoarea deconstructivismului social, de aceea n-au cum sa inteleaga strimbatatea unor prevederi legale vechi, care ii obliga pe infirmi sa se prezinte periodic la comisiile medicale. In incompetenta si ignoranta lor, ei cred ca dupa un an sau doi, infirmilor le-au crescut miinile si picioarele lipsa.
Ei, da! Cine zicea ca uselistii sint loviti de ghinion s-a inselat. In momentele de inghionteala cronica, au aparut lautarii. Doua botezuri si o nunta! Ministrul bugetului s-a insurat,  iar ministrul Marilor Proiecte a devenit tatic. Cum sa le mai stea gindul la fisa postului in care se afla vremelnic? Cind ei o dau dintr-un chef in altul, dintr-un scandal in altul, dintr-un esec in altul, din liberate la puscarie si invers. Oare cine e pagubit dupa aceste demonstratii de forta si de politicianism? Poporul, vesnic dus cu presu’… de Ion Baiesu. Daca nu exista lovitura de stat din „Decembrie 1989”, multi dintre politicienii nostri ar fi lucrat pe santiere, in restaurante, ar fi facut bisnita, ar fi fumat fara filtru, ar fi vindut guma de mestecat, blugi, tigari, bilete la stadion si seminte. Niciunul n-ar fi devenit vinzator de tara, de gogosi oficiale si bogatas celebru prin smecherii capitaliste. Dar asa, imediat s-au privatizat. S-au bagat in politica. Politica a devenit o industrie de facut bani. S-au bagat in fotbal, fotbalul a devenit o industrie de spalat bani, au facut afaceri cu terenuri, munti paduri, fabrici, uzine.
Adica au vindut economia nationala si uite-asa au ajuns patroni, milionari, miliardari, ba portocalii, ba galbeni, ba rosii, ba violeti. Iar acum umbla in cele mai luxoase limuzine, au soferi personali, vile cit scolile de mari, conturile pline de galbeni si umbla imbracati cu mii de euro, isi oblojesc entuziasmul prin tarile exotice, iar sanatatea, in clinici din strainatate. Ce, mai conteaza culoarea? Bani sa iasa in „off shore!” Au intins mese mari, au mincat acelasi bors capitalist si asa s-a dezvoltat ciuperca otravitoare a coruptiei, care nu poate fi stirpita cu niciun medicament. Cum sa-si mai revina din asemenea sindrofii, cind nota de plata ii revine poporului? Explicabil pentru parlamentarii care trag cite un pui de somn in plen. Nu numai la noi. Si in Parlamentul European se doarme pe rupte. Porfitind de somnul alor nostri, americanii de la Bechtel isi iau miliardul de euro si pleaca in Albania. Ne lasa cu buza umflata, in contextul in care americanii au primit deja peste 1,4 miliarde de euro, dar au finalizat doar 52 de kilometri de autostrada si au lasat neterminati alti 60 de kilometri (Suplacu de Barcau-Bors). Proiectul autostrazii Transilvania este unul dintre cele mai paguboase contracte incheiate de statul roman.
Ce performanti sint americanii la tepe pe fata! Au gasit si terenul slab, ce-i drept. Cine e vinovat ca politicienii nostri au ajuns in acest hal? Noi, pentru ca le permitem sa ne fure, sa distruga tara, s-o farimiteze. Judetele ce au? Nu sint tot regiuni? Au functionat decenii cu bine! E nevoie de alte armate de functionari in slujba sefilor de regiuni, de secretare, de soferi si contabili care sa le lustruiasca servietele? Directivele U.E. cu privire la regionalizare vizeaza in mod clar farimitarea, desfiintarea statelor nationale si renuntarea la suveranitate, pentru a fi mai usor controlate. „Regionalizarea” nu va creste nivelul de trai al cetateanului, nici nu va conduce la dezvoltarea tarii. Le va fi de folos doar partidelor si trimisilor lor in teritorii si corbilor din afara. Uite cum ii dau dreptate fostului ministru de la invatamint, care afirma sus si tare, citez: „partidele sint adunaturi de oameni in jurul unor interese, iar obiectivele noii Miscari Populare este sa constituim o fundatie care sa fie un grup de oameni uniti in jurul unor valori.” Care valori sint de fapt non valori. Geniala emanatie! N-ar fi primul dezacord impardonabil. Sa i-l scuzam pentru initiativa camerelor de luat vederi de la bac, masura productiva, de altfel, care i-a pus cu burta pe carte pe liceeni si a stopat copiatul. Basta si cu el, si cu toti decazutii din morala, care se rotesc pe functii de aproape un sfert de veac, se imbrincesc si se asmut in declaratii, iar apoi, intilnindu-se la nunti si cumetrii danseaza, mina in mina, aceeasi sirba, de dragul coabitarii si a functiei gras platite. Nu vom scapa atit de usor de aceste gasti mafiote care „ne-au pus pe umeri cit au vrut si ne-au scuipat si ne-au batut”.
Maria Diana Popescu, Agero,
Sursa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page