Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un proces din Arizona atrage atentia planeteiOctavian D. Curpas, Phoenix AZ


In ultimele saptamani, la Curtea Suprema de Justitie “Maricopa Superior Court” din Phoenix, Arizona, s-au adunat mii de persoane, printre care si sute de reporteri interesati de procesul lui Jodi Arias (32 de ani).
Arias a fost gasita vinovata, la inceputul lunii mai 2013, de uciderea prietenului ei, al carui trup a fost descoperit injunghiat in cabina de dus din locuinta acestuia din Mesa, Arizona, in urma cu cinci ani. Travis Alexander a fost injunghiat cu un cutit de mai multe ori (27), avea gatul taiat si era impuscat in cap.
Ciudat este faptul ca in aceeasi cladire, la etajul 5,  se judeca o alta crima, la fel de odioasa, comisa de Michael Lee Franklin in Tempe, Arizona, dar care nu a captat atentia mass-media, asa cum s-a intamplat in cazul Arias-Travis.
De ce? Pentru ca Jodi Arias in prima faza a acordat foarte multe interviuri, dar a mintit mass-media. Ulterior, turnura declaratiilor ei a incitat publicul. Apoi, un alt factor care indreapta atentia catre aceasta este ca in procesul ei este vorba despre “crima si sex”, iar publicul este avid de asemenea subiecte.
La procesul ei s-au prezentat fotografii nud, s-au derulat inregistrari ale unor convorbiri telefonice fierbinti sau filmulete cu Jodi goala. Declaratiile ei dezinvolte despre relatia tumultoasa si viata intima cu Alexander Travis, prietenul pe care l-a ucis, au atras multimea ca la circ.
Mii de oameni s-au adunat in fata Curtii Superioare de Justitie “ Maricopa Superior Court”, iar tensiunea si agitatia au fost amplificate de elicopterele politiei, care survolau zona.
Juriul a ascultat, in timpul audierilor, numeroase detalii despre viata sexuala a cuplului Jodi Arias - Alexander Travis. Ea a spus ca s-a dus la domiciliul prietenului sau pe 4 iunie 2008 pentru a face sex, dar ca vizita s-a transformat intr-o disputa ce a condus la tragedie.
Transmis in direct la televiziune, procesul lui Jodi Arias a inceput in luna ianuarie si face senzatie de mai multe luni in toata America. Implicand sex, minciuni si violenta, procesul a devenit un adevarat fenomen si pe Internet. Este un cerc vicios. Faptul ca procesul este tot mai urmarit, creste rating-ul televiziunilor care-l difuzeaza si, implicit, numarul curiosilor prezenti la tribunal si in imediata vecinatate a cladirii.
Majoritatea cetatenilor au dorit sa stie ca Jodi va fi gasita vinovata de “first degree murder” - crima de gradul unu sau cea mai grava varianta posibila. Urale de satisfactie au insotit verdictul Curtii Supreme de Justitie, care a declarat-o VINOVATA!
Acum, majoritatea vrea ca ea sa primeasca pedeapsa capitala si sa fie executata. Sunt putini cei care pledeaza pentru inchisoare pe viata. Daca la procesul privind vinovatia lui Jodi, cei 12 membri ai juriului au decis in unanimitate ca este vinovata, in ce priveste pedeapsa capitala, acestia au fost impartiti in 8 “pentru” si 4 “impotriva”.
Pe 18 iulie va fi reluat procesul in care se va decide daca Jodi Arias va fi executata sau va ramane in viata. Daca va fi condamnata la moarte, Jodi Arias va fi a patra femeie care primeste pedeapsa capitala.
Imediat dupa verdict, Jodi Arias a declarat, intr-un interviu televizat, ca prefera sa fie executata in loc sa fie condamnata la inchisoare pe viata.  "Am spus, acum cativa ani, ca as prefera sa fiu condamnata la moarte in loc sa fiu condamnata la (inchisoare) pe viata, iar acest lucru este adevarat si acum", a declarat ea pentru Fox TV.  "Consider moartea drept ultimul act de libertate si as prefera sa fiu libera din nou cat mai repede posibil", a adaugat Jodi Arias.
Totusi, aceasta s-a razgandit intre timp, declarand ca in opinia sa, condamnarea ei la moarte este echivalenta cu sinuciderea. “Imi este greu sa cred ca eu am fost in stare de un asemenea act de cruzime”, a spus Arias, “insa este clar ca am fost. De aceea, voi regreta acest lucru pana in ultima zi a vietii mele”, a conchis ea.  

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page