Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14)


„... Si a zis Domnul catre Samuel: „Scoala-te si unge-l pe David, caci el este bun! ..." (1 Regi 16:12).

(Continuare din numarul anterior)

Memento

Daca Dumnezeu nu a crutat pe Moise pentru ca s-a indoit, cu atat mai mult trebuie inteles, ca nu va cruta pe alti conducatori de popoare in greselile si pacatele lor, ci Domnul ii va judeca si le va da sentinta urmarii pacatelor savarsite inaintea poporului. Iar pacatul indoirii si al neincrederii in Dumnezeu este valabil pentru fiecare om, ca nu va fi crutat, ci judecat. Mai mult, iata ce descopera Dumnezeu pentru conducatori in Scripturile prin care le zice: „Si acum imparati, intelegeti! Invatati-va toti, care judecati pamantul! Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur. Luati invatatura, ca nu cumva sa se manie Domnul si sa pieriti din calea cea dreapta, cand se aprinde degraba mania Lui! Fericiti sunt toti cei ce nadajduiesc in El" (Psalmi 2:10-12).

Dar nu numai Moise nu a fost crutat pentru greseala lui, ci si acea generatie din poporul lui Israel, care a plecat din Egipt si a pacatuit in pustie, nu a ajuns in patria fagaduita – Canaan, ci numai copiii lor, dupa Scriptura care ne descopera, zicand: „Tot poporul care iesise din Egipt..., murisera pe cale, in pustie... Acestora Domnul se jurase sa nu le dea voie sa vada tara fagaduita parintilor, tara in care curge lapte si miere. In locul lor se ridicasera copiii lor... (cf. Iosua 5:4-7) si acestia au intrat in patria fagaduita lui Israel – pamantul Canaan. Iosua Navi – conducatorul lui Israel dupa Moise

Urmasul legitim al lui Moise la conducerea poporului Israel a fost Iosua Navi, care fusese in toata vremea alaturi de Moise. Alegerea lui Iosua, ca sa conduca pe Israel spre patria lor Canaan, o prezinta Scripturile, care zic: „Dupa moartea lui Moise, robul Domnului, a grait Domnul cu Iosua, fiul lui Navi, slujitorul lui Moise, si i-a zis: „Moise, robul Meu, a murit. Scoala dar si treci Iordanul tu si tot poporul acesta, in tara pe care o voi da fiilor lui Israel... De la pustie si de la Libanul acesta pana la raul cel mare, pana la raul Eufratului si pana la marea cea mare, spre asfintitul soarelui, vor fi hotarele voastre... Precum am fost cu Moise, asa voi fi si cu tine; nu Ma voi departa de tine si nu te voi parasi" (Iosua 1:1-5).

Cu adevarat, o chemare divina a lui Iosua, de a fi conducator dupa „inima lui Dumnezeu", pentru ca inainte a fost un ascultator al cuvantului lui Dumnezeu din gura lui Moise. Dumnezeu i-a descoperit si granitele marelui Israel de la Liban si pana la raul Eufratului. Acestea sunt hotarele lui Israel pe care azi traiesc si alte popoare. Apoi, Domnul l-a asigurat ca va fi cu el precum a fost si cu Moise si nu il va parasi. Nimic nu-i putea Domnul fagadui lui Iosua mai mult, decat ca va fi cu el si astfel nimeni nu i se va putea impotrivi! (cf. Iosua 1:5)

Mai departe, Dumnezeu il incurajeaza pe Iosua, zicand: „Fii dar tare si foarte curajos, ca sa pazesti si sa implinesti toata Legea pe care ti-a incredintat-o Moise, robul Meu; sa nu te abati de la ea, nici la dreapta nici la stanga, ca sa pricepi toate cate ai de facut. Sa nu se pogoare Cartea Legii acesteia de pe buzele tale, ci calauzeste-te de ea ziua si noaptea, ca sa plinesti intocmai tot ce este scris intr-insa; atunci, vei fi cu izbanda in caile tale si vei pasi cu spor" (Iosua 1:7-8). Domnul vedem ca ii porunceste noului conducator Iosua sa pazeasca Legea si sa nu se pogoare de pe buzele lui Cartea Legii dumnezeiesti nici ziua nici noaptea, ci sa se calauzeasca dupa ea ca sa fie cu izbanda. Dupa aceasta, a poruncit Iosua capeteniilor poporului... (cf. Iosua 1:10-18).

Reflectie

Aceasta porunceste Domnul Dumnezeu si astazi liderilor de popoare si de diferite comunitati universitare, scolare, culturale etc, sa pazeasca Legea Divina, ca sa fie cu izbanda. Ferice de acei conducatori, care pazesc Legea Divina si nu elaboreaza legi imorale, care duc societatea umana la decadere si pustiire (cf. Isaia 6:5-12). Ei trebuie sa inteleaga caci, conducand poporul sau comunitatea, ei slujesc lui Dumnezeu servind poporul, pentru ca poporul este al lui Dumnezeu, care l-a creat si rascumparat din moartea pacatelor prin Iisus Hristos, Fiul Sau. De aceea, porunceste Dumnezeu conducatorilor: „Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur" (Psalm 2:11).

Lucrari ale lui Dumnezeu comparativ pentru Moise si Iosua Navi

Daca prin Moise Dumnezeu a eliberat pe poporul Israel din robia Egiptului si l-a condus 40 de ani prin pustie spre Canaan, hranindu-i cu mana cereasca (cf. Deuteronom 8:2; Iesire 16:35), prin Iosua Navi, pe care Dumnezeu l-a chemat dupa Moise (cf. Iosua 1:1-2), a condus intrarea victorioasa a poporului Israel in patria fagaduita parintilor – pamantul Canaan. Iosua Navi, cu care era Dumnezeu ca si cu Moise (cf. Iosua Navi 1:1-9), a ocupat Canaanul dupa un plan unitar, bine gandit sub mesajele si iluminarea divina, si printr-o campanie fulger desfasurata din victorie in victorie asupra cetatilor si popoarelor Canaanului.

Cand Moise conducea poporul Israel din Egipt spre Canaan si egiptenii veneau dupa ei, Dumnezeu a despartit Marea Rosie si poporul Israel a trecut ca pe uscat, iar egiptenii au cazut cu totii in apele marii (cf. Iesire14:21-31). „Iar apele s-au tras la loc si au acoperit carele si calaretii intregii ostiri a lui Faraon, care intrase dupa Israeliti in mare si nu a ramas nici unul dintre ei" (Iesire 14:28).

Iar pentru urmasul lui Moise, Iosua Navi, Dumnezeu a despartit apele Iordanului (cf. Iosua Navi 3:11-17) si poporul a trecut Iordanul ca pe uscat! Cand au auzit regii Amoreilor de peste Iordan si regii Canaanenilor de langa mare, ca Domnul Dumnezeu a secat Iordanul pentru poporul Israel pana ce a trecut, a slabit inima lor, s-au spaimantat si nu au mai avut cuvinte impotriva lui Israel (cf. Iosua 5:1).

Dumnezeu a ascultat rugaciunea lui Moise pentru popor, iar la Iosua Navi, Dumnezeu a ascultat rugaciunea lui de a oprit si Soarele si Luna pe cer (cf. Iosua Navi 10:12-15), pana ce poporul a biruit pe Amorei. De neuitat raman cuvintele conducatorului Iosua catre popor, cand a zis: „Iar daca nu va place sa slujiti Domnului, atunci alegeti-va acum cui sa slujiti... „Eu, insa, si casa mea vom sluji Domnului, ca sfant este! Si a raspuns poporul si a zis: Departe de noi gandul sa parasim pe Domnul, sa ne apucam sa slujim la alti dumnezei, caci Domnul este Dumnezeul nostru..." (Iosua 24:15-16).

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page