Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romani de pretutindeni: Fiti Noii Pasoptisti!

Bucuresti, 9 martie, 2010

In Decembrie anul trecut, a demarat la Timisoara o miscare civica a celor care vor sa "transforme Romania intr-o tara in care chiar merita sa traiesti."

Cine sunt acestia? "Noii Pasoptisti" sunt cu precadere tinerii care au studiat sau muncit in strainatate dar s-au intors sa traiasca si sa contribuie la propasirea tarii. Dar nu numai ei—oricine isi doreste ca viata in Romania sa fie la fel de civilizata ca in orice alt stat european este invitat sa ni se alature. Nu este vorba de o structura formala, nu exista sefi sau ierarhii — zi de zi, prin ceea ce alegem sa facem, apartinem, sau nu, grupului Pasoptist care transforma tara.

Cum? Pentru ca Romania sa se transforme este evident necesar sa se transforme legile, institutiile si politica. Dar nu toti suntem parlamentari sau oameni politici, si nu toti avem putere asupra celor din jur. Insa cu totii suntem cetateni si fiecare dintre noi are putere asupra sa. Avem puterea sa alegem intre a fi luati de val sau a da un exemplu. De a ne implica in viata civica sau a da din umeri ramanand neputinciosi. In fiecare zi, in bloc, pe strada, in trafic, sau in institutii avem libertatea de a alege sa contribuim la o Romanie europeana sau la o tara haotica, puterea de a ne implica sau a ne victimiza.

Am intitulat miscarea noastra "Noii Pasoptisti" pentru ca ne inspira acea mana de oameni (la origine mai putin de 100) care, acum mai bine de un secol, au putut transforma atat de radical Romania, de la lucruri in aparenta marunte la cele cu adevarat marete—de la haine la scris, si de la idei la institutii.

Ce vom face? De la ridicol la sublim, nu vom lasa pe cineva, spre pilda, sa arunce gunoiul pe strada fara sa-l atentionam politicos ca "a pierdut ceva", nu vom permite unui functionar public sa ne trateze cu dispret fara sa-i amintim, cu calm, ca salariul sau vine din buzunarul nostru, nu vom ridica din umeri cand cineva ne invita sa semnam petitii etc. Pe scurt: ne vom implica.

Cu o astfel de misiune ne asumam un risc—riscul de a fi ridiculizati, admonestati sau chiar agresati de oameni si refuzati de institutii. Dar este un pret marunt de platit pentru schimbare. Daca aceste gesturi vin doar de la cativa ele raman inutile. Dar daca vin de la noi toti, impreuna, vor produce schimbare.

Ne insusim vorbele lui Daniel Raduta, tanarul care a strans aproape 150,000 E pe internet pentru un transplant care sa-i vindece leucemia. "Eu cred ca nimic nu e imposibil. Trebuie doar sa vrei si sa crezi. Istoria ne da multe exemple de schimbari radicale; care nu ar fi fost posibile daca niste oameni nu le-ar fi visat si nu ar fi crezut in ele. Cred deci ca a schimba lucrurile in Romania nu e imposibil. Da, e foarte greu; nu e chiar atat de improbabil ca a castiga la loto, dar e o vorba: daca nu joci, ai sanse ZERO sa castigi.

O fi chiar imposibil sa obligam guvernantii la transparenta? Sa pot sa intru pe un site web sa vad cum se cheltuie banii mei, ai contribuabilului? Apoi sa-i oblig la o mai mare responsabilitate in cheltuirea lor? Pentru mine, ca individ, e imposibil. Pentru acea parte a societatii care asteapta ca lucrurile sa se rezolve de la sine sau crede ca n-o sa se rezolve niciodata, e imposibil.

Pentru noi, cei care visam sa traim intr-o Romanie civilizata, este posibil."

Dupa Timisoara si Iasi, Noii Pasoptisti se intalnesc in capitala luni 15 martie, 18:30, la Palatul Ghika. Veniti alaturi de noi sau, daca sunteti departe, va asteptam sa aduceti cu voi, in Romania, acest spirit Pasoptist de cate ori va intoarceti acasa.

Va multumim!

Sandra Pralong si echipa SynergEtica

 

(Scurta) BIOGRAFIE—Sandra Pralong  

 

Sandra PRALONG

 

Sandra Pralong s-a intors in Romania in 1990 sa puna pe picioare Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa. Intre 1998 si 2000 a fost Consiliera Presedintelui Romaniei, responsabila pentru Comunicare Internationala si Relatia cu Romanii de Pretutindeni. In 2002, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) i-a incredintat conducerea regionala a comunicarii in cele 27 de tari din Europa si fosta Uniune Sovietica. In 2008 a fost numita Ambasador al Bunavointei pentru Anul European al Dialogului Inter-Cultural. Ca antreprenor, a creat Synergy Communications, o companie de PR a carei fundatie corporatista, SynergEtica, promoveaza etica si civilitatea in randul tinerilor, si Ambasada Artelor, un spatiu expozitional pentru tinerii artisti. De la varsta de 15 ani a locuit in exil in Elvetia si Statele Unite, unde si-a inceput cariera la Newsweek la New York. A obtinut Doctoratul in Stiinte Politice de la Institutul de Stiinte Politice din Paris, are un Master in Drept International si Diplomatie de la Fletcher School of Law and Diplomacy din Boston, un Master in Filozofie Politica de la Columbia University din New York, si echivalentul unui MBA de la Ecole des Hautes Etudes Commerciales (HEC) din Lausanne, Elvetia.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page