Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Andrei Marga: Optiuni strategice noi, la Institutul Cultural Român


Folosirea ampla a comunicarii on-line, largirea accesului autorilor la sprijinul financiar din partea institutiei, orientarea institutelor amplasate in strainatate spre actiuni cu impact major, largirea cooperarilor europene sau asigurarea unui nou cadru de finantare sunt cateva din optiunile strategice noi angajate de Institutul Cultural Roman (ICR).

Prezent marti la Alba Iulia, la un simpozion international despre 'Religie si Politica', presedintele ICR, Andrei Marga, a vorbit si despre 'innoirea' acestei institutii, mentionand ca, acum, dupa opt luni de la preluarea conducerii, in septembrie 2012, 'se pot angaja optiuni strategice noi'.

Optiunile in cauza vizeaza 'folosirea ampla a comunicarii on-line, largirea accesului autorilor la sprijinul financiar din partea institutiei, orientarea institutelor amplasate in strainatate spre actiuni cu impact major, o noua geografie a acestor institute, prezenta ameliorata a culturii romane in metropolele culturale, jonctiunea cu actiuni ale intreprinzatorilor, largirea cooperarilor europene, asigurarea unui nou cadru de finantare'.

Andrei Marga a subliniat ca multi oameni se informeaza on-line, iar promovarea culturii trebuie sa ia in seama acest fapt.

'Instalam in curand platforma 'Romania in the World', care permite comunicarea on-line cu cei interesati de cultura romana, oriunde traiesc. Totodata, in urma conlucrarii cu bibliotecile majore din tara, vom aduce la zi posibilitatile de acces on-line la fondul autohton de carte si vom asigura noi folosiri ale comunicarii on-line in promovarea culturii noastre', a declarat presedintele ICR.

Marga a apreciat ca este normal ca autorii si institutiile de cultura sa se poata bucura de sprijin financiar. El a spus ca ICR nu este singura institutie care finanteaza cultura, apreciind insa ca este un 'finantator, probabil mai putin birocratic'.

Presedintele ICR a subliniat ca scopul institutului este sa sustina 'internationalizarea" de autori si opere reprezentative, de pe intreaga suprafata a tarii.

'De aceea, se generalizeaza competitiile pentru formele de sprijin, se extind programele de traduceri de scrieri si de prezentare in exterior, se combina subventionarea traducerii cu cerinta sustenabilitatii pe piata a operei respective, se cauta profilarea de personalitati culturale pe scena internationala, se deschid competitiile spre creatorii in limba si cultura romana de oriunde', a mentionat presedintele ICR.

Potrivit lui Marga, continua 'Bursele pentru traducatori'. Acesta a spus ca, de exemplu, este in curs de desfasurare competitia pentru 'Traduceri 2013-2014'.

Andrei Marga a mai mentionat ca se deruleaza initiative pentru a asigura prezenta mai ampla a intelectualilor din Romania la dezbaterile asupra evolutiilor contemporane.

ICR este preocupat si de optimizarea retelei de institute culturale romanesti din strainatate.

'ICR Bruxelles trebuie sa nu ramana doar pe hartie, ICR Nurnberg-Munchen asteapta inaugurarea, la fel institutele din Kiev, Moscova, Beijing, pentru ca apoi sa se poata proiecta initiative la Belgrad, Cairo, Montreal, Abu Dhabi si in alte locuri. Mereu este de corelat actiunea ICR cu initiative economice ale Romaniei in regiunea si tara respectiva. Sunt de examinat organizarea institutelor si echiparea acestora. Trebuie promovate personalitati profilate ale culturii in cadrul institutelor, prin concurs', a punctat Marga.

Acesta a mai spus ca participarea la targuri internationale de carte si prezenta in marile biblioteci din lume, care va fi ameliorata printr-o actiune distincta, 'Romania in bibliotecile lumii', vor fi prelungite cu infiintarea de librarii in metropolele culturale (Roma, Berlin, Londra, Paris, Tel Aviv, Madrid) si incheierea de contracte de coeditare intre edituri indigene si edituri din alte tari.

'Trebuie reorganizata intreaga prezenta a cartii romanesti, din diferite domenii, in strainatate, lacunele din domeniu fiind deja notorii si grave', a sustinut Andrei Marga.

Centrul National al Cartii va initia, in cooperare europeana, publicarea unor serii de autori romani in diferite tari, a mai spus acesta.

'Instituim Premiile ICR pentru creatie si descoperiri stiintifice, a adaugat presedintele ICR. Suntem in cooperari  europene sub multe aspecte. Chestiunea preocupanta este de a face din EUNIC mai mult decat o cooperare formala, anume o sansa de promovare efectiva a valorilor propriei culturi si de a opera eficient in diferite locuri in asociere cu institutele culturale de talie nationala ale tarilor din Uniunea Europeana (in domenii precum industriile creative, literatura, artele plastice, muzica, arhitectura etc.)', a declarat Marga.

Acesta a adaugat ca esentiala, de asemenea, este cooperarea cu institutii americane. 'Cooperarea cu institutiile Rusiei si Chinei, cu alte arii culturale ne intereseaza in mod aparte', a mai spus presedintele ICR.

Marga a opinat ca este nevoie de coordonarea actiunii Institutului Cultural Roman cu diferite institutii finantatoare de cultura.

"Conlucrarea cu asociatiile de creatori, cu editori si organizatori culturali este mai mult decat importanta", a mai spus presedintele ICR.

Acesta a anuntat ca va fi infiintata Fundatia pentru Creatie Culturala, in scopul asigurarii de mijloace financiare de sustinere a culturii.

'Resimtim datoria de a sprijini reviste ce intra in dialogul international al culturilor. Bursele ICR vor sprijini creatia si consacrarea valorilor tarii. Vom extinde experienta Romanian Book Review, care prezinta recenzii ale cartilor tiparite in tara. Se realizeaza volumele 'Idei in Romania'. Se sprijina publicatii din afara tarii ce sustin afirmarea culturii romane', a aratat Marga.

El a mai amintit ca, in 2011, Romania 'a pierdut singura institutie internationala relevanta amplasata in sanul ei (CEPES-UNESCO)'.

'Va trebui reluat efortul de a atrage astfel de institutii. Cred ca in domenii ale culturii de certa vizibilitate internationala, precum teatrul, anumite segmente ale artelor plastice, arhitecturii, muzicii, stiintelor sociale, s-ar putea organiza si permanentiza anumite reuniuni de talie internationala. Se fac tot mai multe festivaluri internationale in diferite orase, dar problema actuala este de a ridica cateva dintre ele la rasunetul international cel mai larg', a declarat presedintele ICR.

Andrei Marga a mai mentionat ca se regandeste nu doar folosirea resurselor financiare, ci si caile de marire a acestora. El a spus ca este nevoie de mai multi bani de la buget , in acest moment pentru actiuni de prezentare cu impact major a culturii romane - realizarea de biblioteci, de librarii in exterior, de mijloace de acces on-line, de publicitate pentru valorile tarii etc - si, in acelasi timp, de o solutie durabila la problema finantarii.

'Reluam traditia Fundatiilor Regale si vom accesa fonduri europene pe un program national, impreuna cu alte ministere', a conchis presedintele ICR.

Alaturi de personalitati teologice si laice din tara si strainatate, Andrei Marga participa la Alba Iulia la cea de-a XII-a editie a unui simpozion international organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa, eveniment care isi propune sa atinga diferitele aspecte sensibile ale relatiei dintre Politica si Religie, dintre Biserica si Stat. Simpozionul este intitulat 'Religie si politica. Relatia dintre Biserica si Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht'. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page