Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VLADUTA LUPAU – o exponenta a melosului popular salajean    Studenta intr-un an terminal la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Vladuta Lupau este detinatoare a numeroase premii de interpretare, expresia unui talent deosebit, cu care a fost inzestrata si care a fost recunoscut in numeroase concursuri de muzica populara din ultimii ani, intre care se numara premiul I (“Rapsodia Romaneasca“ - 2006), premiul I (”Maria Lataretu” – 2006), Merele premiu (“Maria Tanase” – 2007), Premiul de popularitate (“Mamaia folclor” – 2007), Marele premiu (“Eu mi-s mandra-n sat” – 2008), Premiul III (“Strugurele de aur” – 2008).
In incursiunile mele anuale in Romania am avut prilejul sa o ascult in cateva randuri, fiind invitata sa cante la diverse manifestari legate de evenimente stiintifice si aniversare organizate de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. De fiecare data am savurat repertoriul ei, preponderent salajean, vocea ei calda, cu siguranta originala si prezenta ei scenica mai mult decat placuta. La una din revederile de 45 de ani, a unei promotii de medici veterinari, organizatoarea (o fosta studenta de-a mea) m-a avertizat ca seara va fi o surpriza pentru participanti. Nu mi-am dat seama despre ce surpriza putea fi vorba si am asteptat cu nerabdare sa se produca. Intr-un tarziu, surpriza a aparut sub forma Vladutei Lupau, in costumul ei taranesc, cu opincute si cu zambetul placut ce o caracterizeaza. Am ascultat melodiile interpretate si am jucat in ritmul alert al cantecelor cantate de solista, savurand fiecare clipa frumusetea interpretarilor ei.
In cursul sejurului meu clujean din 2012, am reusit sa intru in posesia CD-ului “Cant de dragul inimii”, un album muzical care mi-a permis sa ascult in linistea Arizonei, melodioasele ei cantece, pline de farmecul specific zonei unde a crescut.
Nascuta in 1991 (Doamne, ce tanara este!) in Simleul Silvaniei, a simtit atractia spre cantecul popular inca de la 3 ani. Dotata cu un talent de exceptie si cu o frumusete aparte, Vladuta Lupau si-a cultivat, in paralel cu educatia scolastica, si calitatile vocale, ajungand sa participe la concerte de muzica populara, concursuri si emisiuni televizate, de fiecare data facandu-se remarcata. Cronici ale unor nume sonore in muzica populara romaneasca, cum ar fi Marioara Murarescu, Eugenia Florea, Elise Stan, Simona Patraulea, au reflectat o actvitate artistica remarcabila de purtatoare a unui stindard al muzicii populare salajene.
Dragostea pentru animale, sadita in inima ei inca din copilaria petrecuta la tara, a facut-o sa aleaga profesia de medic veterinar. Dorinta ei de a alina durerile fiintelor necuvantatoare s-a materializat in devenirea ei studenta a unei facultati menita a fi destinata aproape in exclusivitate celor apartinand sexului masculin. Se pare ca in si aceasta calitate a reusit sa faca fata onorabila si cand va ajunge sa practice meseria asta, sunt convins ca a o va face cu mandrie, competenta si sarguinta, asa cum o face si cand e vorba de a canta. Sunt, de asemenea convins, ca frumusetea cantecului popular, care poarta in el toata zestrea de sensibilitate a poporului roman, o va tine la fel de atasata de valorile sanatoase taranesti cum sunt si eu. Vladuta Lupau este parte a unei profesii care a dat multe valori societatii romanesti, in ciuda faptului ca a avut mult de suferit, mai ales odata cu socializarea agriculturii.
Oricum, cu toate ca nu am apucat sa-i fiu dascal, acum de departe, sunt mandru ca profesia de medic veterinar include nume ca Vladuta Lupau. Ii doresc din tot sufletul mult success, atat in viata profesionala, cat si in ce a artistica si personala. Astept sa am ocazia sa o ascult din nou “pe viu”, cand voi fi in Romania.

Dr. Emil Onet,
Arizona, U.S.A.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page