Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1081)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

In precedentele mele eseuri, aparute sub titlul "Din A...Normalitatea Lumii" sau "Realitate si Realitati", am cautat sa-mi explic - sau mai corect, sa va explic - irationalitatea masurilor luate de cei a caror principala menire este de a urmari sensul Aristotelic al "Binelui Cetatii".
Platon ( 427-347 I.Cr.) unul dintre cei mai mari ganditori ai antichitatii in "The Republic" dezvolta un sistem filosofic complex si a fost geniul care a pregatit terenul pentru constituirea logicii ca stiinta de catre filosoful Aristotel (384-322 I.Cr.).  Sa fiu inteles: este vorba de Logica, ca stiinta aplicativa si care nu poate fi pusa in practica decat de persoane familiare cu aceasta notiune filosofica si care poseda o cerebralitate corespunzatoare. Raman strict la parerea ca oranduirile sociale care s-au perindat de-a lungul existentei acestui terifiant mapamond, inclusiv cea prezenta, au sucombat sau vor sucomba datorita calitatilor inexistente ale celor care si-au asumat rolul de conducatori si care in plus sunt total nefamiliarizati cu cele regasite inca din anul 627 I.Cr.in Cartea  profetului Ieremia-Jeremiah, cap.29, vers 7: "Urmariti binele cetatii, in care v-am dus in robie si rugati-va Domnului pentru ea, pentru ca fericirea voastra atarna de fericirea ei". Cine sa urmareasca binele Cetatii - TARII, cand toti cei ajunsi factori de decizie, urmaresc propria imbogatire, nefiind deloc familiarizati cu relitatile existente in tarile pe care le conduc.
Immanuel Kant, considerat intemeietorul filosofiei clasice germane si expusa in "Critica ratiunii pure"(Teoria Cunoasterii), "Critica Ratiunii practice" (Etica) si "Critica puterii de judecata"(Estetica si teoria finalitatii) ne spune ca intelectul uman nu poate accede la cunoasterea "lucrurilor in sine", ci numai a fenomenelor.
 Va asteptati cumva ca zerodoctii, sfertodoctii sau semidoctii care au umplut pana la refuz parlamentele si guvernele lumii, sa urmareasca "binele cetatii", adica a cetatenilor TARII pe care o reprezinta? Daca da, cu tot respectul pentru opiniile dumneavoastra, sunteti complet eronati! Acesti indivizi au propria lor realitate asupra fenomenelor care guverneaza comportamentul uman. Referindu-se la realitate, Immanuel Kant ne spunea ca ea reprezinta o perceptie individuala a lucrurilor, perceptie care depinde in exclusivitate de gradul de dotare cerebrala, nivelul intelectual, moral si spiritual al individului. De fapt, Realitatea reprezinta o imagine proprie pe care ne-o formam asupra unor evenimente, functie dependenta de considerentele aratate mai sus. Imaginea, asa cum doresc sa va reamintesc, reprezinta o reflectie mentala a ceva sau a cuiva; ceea ce stim despre cineva sau ceva, poate fi adevarat sau fals, poate sa se refere la un atribut fizic sau moral, o imagine poate fi buna sau defavorabila. Chiar si faptul ca nu stim nimic este tot o imagine. Vrem sau nu vrem, avem o imagine, iar in comunicarea unuia cu celalalt ne folosim de aceste imagini. Avem, din nefericire, o atitudine fata de ceva sau cineva in functie de ceea ce stim sau de cele mai multe ori, credem ca stim. Va recomand tuturor, ca un ghid comportamental, vestitul aforism al lui Aristotel: "stiu un singur lucru; acela ca nu stiu nimic".
In intreaga mea existenta, fara falsa modestie, traita demn si la standarde mai mult comune Vechii Sparte, decat acestui conglomerat de imperfectiune, m-am intrebat cum de se mentine acel pact social dintre guvernanti si guvernati, ruperea lui ar fi putut genera crearea unui sistem mult mai democratic si benefic pentru toate categoriile sociale ale populatiei.
 Raspunsul l-am primit de la filosoful Sigmund Freud, considerat parintele psihanalizei si unul dintre cei mai cerebrali indivizi ai mapamondului, care ne spune ca "majoritatea populatiei nu doreste drepturi democratice-libertate, pentru ca acest lucru presupune responsabilitati, multi oameni sunt speriati de responsabilitati-most people do not really want freedom, because freedom involves responsability, and most people are frightened of responsability". Surprinzator, pana si geniul Platon ne-a spus ca democratia este inconsistenta, liderii si politica se schimba de multe ori, statul neurmand un curs normal, schimbarea directiilor fiind o practica curenta; in plus "rule by the people" inseamna un vot pentru fiecare cetatean, inclusiv pentru cei mai mari ignoranti dintre noi. De unde sa anticipeze filosoful Platon, ca la 10 Ianuarie 1776, o alta minte cerebrala, ma refer la Thomas Paine ne-a spus ca "cei mai ignoranti dintre noi, au monopolizat guvernele".
Aprofundand aceasta problema, cum se explica legatura de subordonare dintre noi-guvernatii-captivii-ostaticii si ei-guvernantii-captorii, cei ce ne tin in captivitate materiala, sociala, morala, spirituala etc. am ajuns la concluzia ca aproape 7 miliarde din populatia globului sufera de asa numitul Stockholm Sindrome, fenomen psihologic prin care noi-guvernatii-captivii-ostatecii manifestam simpatie, intelegere, compatimire si chiar sustinere fata de opresorii nostri. Desi astfel de sentimente sunt irationale, datele furnizate de FBI-Hostage Barricade Database System, arata ca in jur de 27% dintre victime sufera de Stockholm Syndrome. Sigmund Freud, considerat in primii 100 de cerebralitati ale mapamondului ne spune ca tendinta noastra a victimelor de a ne identifica cu agresorul ne impulsioneaza instinctul de aparare !?!
Termenul provine dupa incidentul petrecut la Creditbanken Normalmstrong din Stockholm, Suedia, cand salariatii bancii au fost tinuti captivi intre 23-28 August 1973. In aceasta perioada "victimele" au devenit emotional atasate  de agresori-banditi, au refuzat asistenta guvernamentala si au luat apararea agresorilor, spargatorilor Bancii. Inteleg, au fost tinuti ostateci numai cinci zile; noi suntem tinuti ostatici de 5773 de ani !
Pentru cultura dumneavoastra generala, termenul de Stockholm Syndrome s-a introdus si in economie, la a 9-a Conferinta Internationala de Dezvoltarea Politicii si Teoriei in Economie, cu referire la faptul ca guvernele lumii au fost rapite, devenind captive in fata capitalului financiar mondial, din cauza necesitatii de a refinanta datoria publica.
Nu stiu daca voi mai fi printre dumneavoastra, dar astept reversul Sindromului Stockholm, care se numeste Lima Syndrome, cand ei guvernantii-captorii-rapitorii nostri vor manifesta simpatie fata de noi, guvernatii-captivii-ostatecii lor. Deocamdata fenomenul s-a intamplat o singura data, la 17 Decembrie, 1997, la Ambasada japoneza din Lima, Peru.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page