Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Congresul Mondial Evreiesc cere interzicerea partidelor neonaziste


Congresul Mondial Evreiesc (WJC) a cerut guvernelor europene, marti, la inchiderea celei de-a 14-a adunari generale, desfasurata la Budapesta, sa aiba in vedere interzicerea partidelor neonaziste, informeaza AFP.
WJC, organism ce reprezinta comunitatile evreiesti din afara Israelului, a adoptat o rezolutie in care cere guvernelor din Europa sa 'ia in considerare interzicerea partidelor sau organizatiilor neonaziste al caror scop este rasturnarea ordinii democratice sau care reprezinta o amenintare pentru siguranta si bunastarea minoritatilor etnice, religioase sau de alt fel'.
Documentul indeamna autoritatile 'sa adopte si sa aplice legi impotriva amenintarilor cu violenta, ura rasiala si negarea Holocaustului'.
Reuniunea WJC a fost organizata la Budapesta in semn de solidaritate cu evreii din Ungaria, unde incidentele antisemite s-au inmultit in 2012.
Adunarea generala, la care au participat in cele trei zile de lucrari peste 500 de delegati reprezentand mai mult de 70 de comunitati evreiesti din lumea intreaga, a fost gazda, duminica, a premierului ungar, Viktor Orban, care a calificat antisemitismul ca 'inacceptabil si intolerabil'.
Ulterior, WJC si-a exprimat regretul ca Orban nu s-a referit la recentele incidente antisemite si ca nu a reafirmat in mod clar delimitarea guvernului de partidul de extrema-dreapta Jobbik.
La inchiderea conferintei, marti seara, presedintele WJC, Ronald Lauder, reales luni in aceasta functie pentru un nou mandat de patru ani, a revenit asupra acestui ultim punct, afirmand ca premierul ungar a luat clar pozitie impotriva Jobbik intr-un recent interviu publicat intr-un ziar israelian. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page