Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor sunt informati cu privire la procesul de revizuire a Constitutiei


Majoritatea romanilor (63,8%) sunt informati cu privire la procesul de revizuire a Constitutiei iar dintre acestia 18,4% considera ca modificarea legii fundamentale este necesara in foarte mare masura. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului 'Adevarul' si remis marti AGERPRES, 30% dintre repondenti au afirmat ca nu sunt la curent cu subiectul revizuirii Constitutiei iar 6% au preferat sa nu raspunda sau sa spuna ca nu stiu.
'Dintre cei care au auzit despre discutiile privind o posibila modificare a Constitutiei, 18,4% considera ca procesul este necesar in foarte mare masura, 36,5% il socotesc necesar in mare masura (54,9% considera necesara schimbarea in mare si foarte mare masura), 15,7% opineaza ca este necesar in mica masura, iar 8,2% in foarte mica masura (23,9% considera ca modificarea Constitutiei este necesara in mica si foarte mica masura). Daca scoatem din calcul non-raspunsurile (21,2%), rezulta ca 23,4% din totalul populatiei care a auzit despre modificarea Constitutiei considera ca un asemenea proces este necesar in foarte mare masura, 46,3% considera necesara revizuirea legii fundamentale in mare masura, 20% in mica masura si 10,4% dintre respondenti opineaza ca un astfel de demers ar fi necesar in foarte mica masura. Asadar, dintre cei care au auzit despre discutiile privind modificarea Constitutiei si au o opinie valida, 69,7% cred ca modificarea legii fundamentale este necesara in mare si foarte mare masura, iar 30,4% in mica si foarte mica masura', precizeaza sursa citata.
In ceea ce priveste cunoasterea actualului text constitutional, 50,1% cunosc partial prevederile actualei Constitutii, in timp ce 26,6% dintre romani nu le cunosc deloc. Doar 8,5% cunosc bine Constitutia in vigoare iar 14,9% nu stiu sau nu raspund.
De asemenea, intrebati daca ar participa la referendumul pentru modificarea Constitutiei, aproape 41% dintre cei chestionati si-au exprimat intentia de a se prezenta la urne in ziua in care ar putea fi, eventual, organizat referendumul popular.
'40,8% dintre romani ar participa la referendumul pentru modificarea Constitutiei, relativ similar cu procentele inregistrate in lunile anterioare (43% in luna martie si 41,4% in februarie). 31,9% dintre respondenti se mai gandesc daca sa participe la un asemenea referendum, 10,4% declara ca nu ar merge la vot, in timp ce 6,4% considera ca actuala Constitutie nu ar trebui schimbata', se mai arata in comunicatul de presa.
Cristian Pirvulescu, coordonatorul Forumului Constitutional, este de parere ca sondajul trebuie interpretat 'drept intentie de prezenta la vot, decat vointa clara de prezenta la vot, aceasta deoarece oamenii stiu ca este dezirabil sa mearga la vot'.
si Claudiu Craciun, coordonatorul Axei Academice a Forumului Constitutional, considera ca rezultatele sondajului arata ca 'nivelul de interes pentru procesul de revizuire a Constitutiei creste, in relatie cu implicarea mai multor actori in dezbateri-partide, institutii mass-media, ONG-uri, cetateni'.
'De asemenea, observam ca este acceptata necesitatea schimbarilor de natura institutionala, dar se considera ca tinta reala a procesului ar fi schimbarea modelului de societate. Revizuirea Constitutiei poate fi un prim pas in acest sens', mai sustine Claudiu Craciun, potrivit sursei citate.
Directorul INSCOP, analistul politic Remus stefureac, afirma la randul sau ca 'notorietatea subiectului este buna, dar inca insuficienta pentru o tema de o asemenea anvergura', aceasta putand influenta prezenta romanilor la un eventual referendum de modificare a Constitutiei.
'In contextul initiativelor politice privind scaderea la 30% din populatia cu drept de vot a pragului de prezenta pentru validarea unui referendum de revizuire a Constitutiei, cei 40,8% care isi declara optiunea ferma de a se prezenta la urne ar asigura validarea fara probleme a viitorului referendum. Pe de alta parte, indicele general scazut al participarii politice (implicit electorale) este un predictor important al dezamagirii romanilor fata de subiectele de interes public, ceea ce poate afecta legitimitatea validarii unor proiecte majore de schimbare institutionala, politica si chiar sociala asa cum este si revizuirea Constitutiei', mai sustine stefureac.
Sondajul a fost realizat in perioada 20-28 aprilie.
Intrebarile privind revizuirea Constitutiei au fost concepute in parteneriat cu Forumul Constitutional. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page