Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Patriotismul planetar si COSMIC. "MAREA SIMFONIE".Tehnic poate, profesionistii in arta sunetelor ma acuza de imbecilitate in legatura cu asocierea aceasta de idei. N-au decat. Filozofic insa n-au cum si se dau inapoi de la discurs. Pe verticala, pe orizontala, in stop cadrul unui moment al ei, simfonia este armonie. Daca nu se dovedeste asa, e galagie, zgomot, dizarmonie.
Patriotismul este ceva drag, legat de patrie, de tara de nastere. "Tarismul", de la tara o fi venind? Cate tari sunt pe lume nu stiu, dar evident ca exista tot atatea patriotisme, fiecare cu tara lui. Patriotismul frumos nu include ura fata de alta tara, ci un plus de dragoste fata de tara de nastere.
Exista si un patriotism "unional" - mai multe tari intr-o uniune conventionala - "blocul" "liga", de tari cu aceleasi criterii de traire, dupa cum exista patriotism "continental" - sunt european, sunt american, sunt african etc. de doua sau mai multe ori patriot - si roman si european sau si texan si american etc. Patriotismul primar pozitiv, nedegenerat in nationalism sau sovinism e genuin si nu are nimic de a face cu conflictele dintre tari.
Fenomenul de extindere a patriotismului este in plina desfasurare spre globalizare. Se naste un patriotism global, planetar. Mandru ca sunt roman, ca sunt european, ca sunt cetatean al planetei si ma cam opresc, gresit bineinteles ma opresc. Nu este planeta pamant singura planeta din Univers.  Cine si ce imi rezuma patriotismul la planeta pe care exist eu si de ce nu o "globalizare" a "patriotismului" dincolo de granitele planetei "pamant"?  "Fictiune", ar putea zice cineva. Noi nu suntem in stare nici de "gloablizarea" tarilor si de patriotismele de pe planeta noastra - globul pamantesc -, si ne gandim la "patriotismul" Universului?  In aceasta privinta avem deja limbajul nostru de care ne este greu sa ne desprindem "Terestrii" si "Extraterestrii". Noi suntem "pamanteni". "De-ai pamantului". Pamantul - o singura patrie se mai poate parca, dar "cosmicizarea" pamantului nascand un "patriotism cosmic", mai greu de inchipuit. Aici ma intalnesc din nou cu prietenii mei profesionisti in arta sunetelor caci "Kosmos" ar fi "simfonia Universala", ordinea absoluta. Dupa ce trecuram prin atatea simfonii - gratie marilor maestrii -, cu titluri uneori ciudate cum ar fi cea "fantastica" a lui Berlioz sau chiar si cea "neterminata" a lui Schubert, cum ar fi sa ne gandim la cea "UNIVERSALA" semnata cu sangele rastignirii Mantuitorului nostru, Domnul Isus Hristos, sau cum i se mai spune "MARELE ALELUIA". Nu e vorba de universalitatea de pe pamant, ci de cea terestra in extraterestru.
In acest sens ma intreb daca patriotismul nostru "pamantesc" este genuin sau este sovin. Extraterestrii ne sunt prieteni sau dusmani? Noi le suntem lor prieteni sau dusmani?
Este vanzolita media de stirea ca un mare semn al sfarsitului lumii si venirii Domnului Isus Hristos va fi venirea de "extraterestrii" pe pamantul nostru - Evanghelia ii numeste ingeri - sfinti ce-L vor insoti pe El -, si ca acest fenomen intr-o oarecare masura ar putea fi socotit o "invadare" si trebuie tinut sub control, prin observare. Media zice ca in aceasta privinta a fost construit un OBSERVATOR numit LUCIFER?!?, undeva in Arizona pe unul din muntii socotiti sfinti, ai nativilor americani. Observatorul, unul dintre cele mai sofisticate din lume, ar fi european la origine ca idee, dar a devenit international. Daca este asa, inseamna ca suntem in fata unui hibrid religios, caci Evanghelia nu recunoaste in revenirea Domnului Isus Hristos "invazia de extraterestrii", chiar daca din denumirea  -LUCIFER - inger de lumina, cum a fost numit observatorul-, s-ar vrea asa.
De obicei, in fata unei invazii straine, - din experienta istoriei lumii -, patriotismul creste. Ma gandesc ce se va intampla cu actul patriotic al pamantului, al terestrilor pusi in situatia ca nu este vorba de venirea Domnului Isus in forma sa evanghelica, ci de niste invadatori care vor sa devasteze "patria", adica "pamantul".  Personal, nu ma asteptam ca povestea "extraterestrilor" sa atinga asa cote concrete la nivelul societatii omenesti, ci sa ramana la starea de fictiune. As vrea sa ma trezesc din comentariile mediei despre ea ca dintr-un vis urat si sa rasuflu usurat ca a fost vis, dar ea a trecut de pe internet unde aveam acoperirea ca "se poate spune orice", pe canalele de televiziune dezbatuta de specialisti unde e mai greu sa fie ignorata. Este recunoscut ca "patriotismul" nostru planetar nu este inca definit, dar ca babilonia din politica si finante va mai avea o sora, - cea din religie -, nu este de bun augur.
"Simfonia Universala", "patriotismul" din jurul Mantuitorului crucificat, in care vocile mantuitilor vor striga "vrednic este Mielul", "patriotismul" din jurul tronului lui Dumnezeu exprimat ca dragoste pentru orice fiinta din Univers, e de departe cel adevarat, iar noi ca niste compatrioti regasiti pe aceleasi meleaguri dupa o mare si dureroasa instrainare il vom adeveri si mai mult.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page