Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1080)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Multi dintre dumneavoastra sunteti familiarizati cu filosoful englez John Locke, unul dintre inspiratorii Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii, autorul faimosului Eseu asupra Intelectului Omenesc, considerat parintele Liberalismului European si cel care a lasat umanitatii - mai exact, celor care mai poseda un intelect corespunzator - vestitele "Tratate de Guvernare", in care face o ampla referire la Pactul Social, existent intre guvernanti si guvernati.
John Locke, referindu-se la oamenii inteligenti, i-a asemanat metalelor pretioase, care-si pastreaza valoarea indiferent de conjunctura evenimentelor sau situatiilor cu care se confrunta, in timp  ce persoanele mai putin dotate si care au impanzit pana la refuz esichierul politic mondial, sunt oameni schimbatori si care nu prezinta nici cea mai mica garantie in privinta materializarii afirmatiilor sau planurilor pe care le expun sau le etaleaza cu ocazia unor discursuri teleprompte. Pentru cei care mai aveti dubii, analizati cameleonismul pretinsilor politicieni de pe malul Dambovitei.
Dupa umila mea opinie, acest gen de persoane se regasesc perfect in cele ramase de la un alt geniu cerebral - ma refer la poetul si filosoful francez Emile Auguste Cartier(1385-1435), cunoscut si sub numele de Alain, unul dintre "creierele" de exceptie ale secolului al XV-lea - "demonstreaza ceea ce vor sa demonstreze, dificultatea constand ca nu stiu ceea ce doresc sa demonstreze". Este suficient sa studiati iesirile la rampa-teleprompter ale mesianicei fapturi sau discursurile lipsite de cele mai elementare notiuni de logica a revoltatoarei majoritati a celor care, profitand de crasa noastra naivitate - asta, ca sa folosesc un termen decent -, ca sa realizati incadrarea lor perfecta, in cele ramase de la Alain.
Atunci nu ne ramane decat sa apreciem fara rezerve, expresia unui alt geniu Sir Isaac Newton, persoana cu o activitate stiintifica prodigioasa, care a afirmat textual: "Pot calcula miscarea corpurilor ceresti, dar nu pot calcula nebunia oamenilor - I can calculate the motion of heavenly bodies, but not the madness of people".
Akira Kurosawa, cel mai inteligent si cerebral produs al cinematografiei Nipone ne spunea ca, "Intr-o lume nebuna, numai nebunii sunt sanatosi - In a mad world, only the mad are sane". O scurta trecere in revista a celor care conduc, cel putin aparent destinele lumii sau impanzesc nemeritat parlamentele si guvernele tuturor tarilor mapamondului, demonstreaza ca ei sunt cei sanatosi, consultul medical, la partea superioara a organismului, trebuie aplicat noua, celor care n-am avut dotarea cerebrala necesara sa nu alegem asemenea reprezentanti. Oricum, dupa scriitorul egiptean Naquib Mahfouz, laureat al Premiului Nobel pentru literatura - anul 1988- "nebunia este culmea inteligentei - Madness is the acme of intelligence". Aveam motive indubitabile sa combat acest gen de teorii-afirmatii, dar faptul ca unul dintre cei mai prolifici scriitori chinezi, Wei Hui Zhou, persoana careia ii port un respect deosebit pentru cerebralitatea aparte pe care o poseda, afirma ca "oamenii nebuni sunt considerati alienati -smintiti de restul societatii numai pentru ca inteligenta lor nu este inteleasa - Crazy people are considered mad by the rest of the society only because their inteligence isn't understood", am sa ma straduiesc sa inteleg inteligenta ... ... nebunilor.
Pana la materializarea acestui aproape imposibil de realizat obiectiv, profesorul Thomas Sowell, familiar cititorilor acestor modeste eseuri, ne aminteste ca in eseul "On Liberty", John Stuart Mill ne arata motivele pentru care o anumita categorie de persoane si in principal statul nu trebuie sa intervina asupra modului cum alte categorii ale populatiei isi duc existenta. Pentru cei mai putin informati, John Stuart Mill a fost filosof, economist politic, intelectual de prima marime, bun cunoscator de limba greaca, de la varsta de trei ani si latina de la 8 ani, autor al celebrului tratat de "Principii ale Economiei Politice", adept al filosofiei Benthamite, instaurate de Jeremy Bentham, care ne spune ca "placerea este singurul lucru bun si cea mai mare fericire si trebuie sa fie scopul final al oamenilor - pleasure is the only good and the greatest happiness and should be the ultimate goal of humans".
 Intrucat  oamenii sunt structurati intelectual, moral, educational, spiritual etc. la cote si standarde diferite si predispusi sa faca greseli-erori cu consecinte inimaginabile - a se vedea alegerile, cand cohorte de ignoranti aleg legiuni de idioti care sa ne conduca - consider ca pentru a trai intr-o lume functionala, devine imperios necesara stabilirea unor standarde minime obligatorii care sa ateste ca atat guvernantii cat si guvernatii sunt capabili sa discearna deciziile care vizeaza colectivitatea umana; altfel, acel "pact social" dintre guvernanti si guvernati, cu care filosoful John Locke ne-a familiarizat inca din 1688 devine total nefunctional, ambelor categorii fiindu-le totalmente straina aceasta notiune. Chiar daca nu are conotatii democratice, sunt adeptul teoriei lansate de profesorul Cass Sunstein, de la Harvard University, care, pe baza unor studii de profil, a ajuns la concluzia ca, in luarea deciziilor, poporul face de cele mai multe ori, greseli cu consecinte catastrofale. Problema se pune, cine sau daca guvernul este indreptatit sau are capacitatea de a corecta greselile componentilor societatii.
Facand o sumara trecere in revista a evenimentelor majore care au marcat secolul al XX-lea, toate, dar absolut toate fara exceptie, au generat situatii mult mai catastrofale, decat cele existente. Amintiti-va ceea ce a generat Primul Razboi Mondial, ceea ce a generat cel de-al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a generat Criza Generala a Capitalismului din USA, cand milioane de americani nu aveau ce pune pe masa, iar recolta era arata, mii de animale erau sacrificate si ingropate, iar productia de lapte era aruncata la canal, datorita politicii iresponsabile a guvernantilor. Exista o diferenta insurmontabila intre greselile noastre - guvernatii si greselile lor-guvernantii; noi ne putem indrepta greselile in timp ce "ei" nu le vor admite niciodata.
Nu mai constituie un secret pentru nimeni ca, in perioada anilor 1930, Statele Unite ale Americii au cochetat cu un sistem totalitar, ca fiind singurul capabil sa scoata tara din criza existenta, prelungita in exclusivitate datorita incapacitatii guvernantilor; tot un secret nu mai constituie nici faptul ca Uniunea Sovietica a fost considerata tara ideala, intelectuali de prima marime ca George Bernard Shaw sau Edmund Wilson, sustinand introducerea unui sistem de tip sovietic, desi cca 25 milioane de rusi au cazut victime aplicativitatii celui mai inuman sistem din istoria umanitatii. Numai cei lipsiti de vedere si de simtul ratiunii nu realizeaza ca in anul de gratie 2013 se urmareste introducerea sistemului tras pe linia de garare in 1989.  
Cat timp vom adopta postura de turma, manata spre abatoare de pretinsii pastori - guvernanti, mai devreme decat va inchipuiti, o dictatura de o forma diabolica va fi instaurata la nivel planetar. Va asigur ca foarte curand va veti intreba: suntem inca in ceea ce a fost odata America ? Pana ne vom trezi unde ne aflam, minunatele povestiri ale lui Rod Serling regasite in serialul de succes "Twilight Zone-Zona Sumbra", vor deveni noua realitate americana.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page