Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De ce nu progreseaza Romania?

3 Martie, 2010

Ce n-am stiut noi pana acum, ne spune - desi doar banuiam - cotidianul italian "La Republica": "Romania detine suprematia serviciilor secrete europene." Conform acestuia - care compara numarul de agenti secreti cu buletin romanesc si cei din servicii mai vestite, precum FBI -, daca securitatea comunista a lui Ceausescu numara aproximativ 11.000 de agenti, numai SRI-ul capitalist al lui Iliescu/Basescu are 12.000 de agenti. Asta ne spun jurnalistii italieni. Topirea Securitatii in SRI si in celelalte servicii de informatii (dupa bizarele evenimente din 15 martie 1990 si de dupa) si neaplicarea punctului 8 al proclamatiei de la Timisoara au fost - spun analistii - premisele pentru intrarea securistilor in prim-planul vietii politice si economice din Romania postdecembrista. Puterea nou-instalata in decembrie 1989 a fost o continuare a celei de dinainte, cu conservarea privilegiilor celor mai multi securisti si activisti de partid. Aceasta - spun aceiasi analisti - a fost principala frana a dezvoltarii Romaniei capitaliste democratice.

Puterea din Romania anului 2010 e, probabil, la fel de dependenta de ceea ce a rezultat din fostele structuri ale Securitatii ca puterea din 1992. Punem, in acest sens, doar trei intrebari retorice: 1) De ce credeti ca printre putinele, foarte putinele institutii care au primit mai multi bani de la bugetul de stat, in acest an, se afla tocmai SRI si SIE (alaturi de Administratia Prezidentiala)? 2. De ce, oare, din tot tam-tamul cu care s-a vorbit despre legea salarizarii unice, a trebuit sa se faca exceptii tocmai in cazul serviciilor secrete, al Ministerului de Interne, al angajatilor din Justitie? 3) De ce, oare, dupa toata tevatura cu recalcularea pensiilor, angajatii serviciilor secrete vor ramane cu casele speciale de pensii, marea recalculare fiind doar pentru prostime?!

Or, cand ni se vor da raspunsuri la aceste intrebari, ne-am putea schimba opinia. Dar, pana atunci (poate, niciodata!), credem ca pana cand aceste personaje (invocate de ziarul "La Republica") exista, se plimba printre noi (sunt si ei oameni) - care acum nu mai dau cu bata, ci cu tifla - si graviteaza in jurul politicienilor, speranta ca Romania sa progreseze ramane (si la 20 de ani de la Revolutia din ’89) tot la stadiul de… speranta! Sa ne contrazica viata!

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page