Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Coruptie la MAI

(Continuare din numarul precedent)

Banditii vorbeau intre ei: „I-am luat tractor, i-am luat plug, i-am luat remorca si acum o sa-i dam in cap cu ele daca nu-si vede de treaba.", declara in interviul din 26 iulie 2004, din cotidianul Romania libera, fostul sef al SRI Satu Mare, colonelul (r) Vasile Ionel.

Remus Span beneficiaza de protectie la nivel inalt. A fost promovat datorita relatiilor sale cu chestorul de politie Pavel Abraham, cu chestorul Virgil Ardelean (Vulpea) si cu procurorul general Ilie Botos. A ocupat pe rand functiile: sef Politie Rutiera Baia Mare, sef Politie Baia Sprie, sef Serviciu Informatii Maramures, sef Serviciu Informatii Satu Mare, sef Politie Judiciara PNA Bucuresti. Informarea despre nelegiuirile lui Span si ale acolitilor sai s-a lasat cu destituiri grele in conducerea SRI Satu Mare.

"Nu am avut dosar penal. Pot demonta toate acuzatiile. Eu am rezolvat cele mai importante cazuri de contrabanda din Satu Mare. Cazul Noroieni. Cine a mai fost arestat dupa ce am plecat eu ?", ne-a declarat comisarul Span. Recunoaste ca este unul dintre apropiatii traficantului Mic Vasile, dar spune ca nu a facut nici o afacere cu el. Nu a luat bani si nu i-a protejat pe traficantii Man si Opris.

Ministrul de Interne, Blaga, a subliniat ca autoritatile s-au autosesizat in cazul Span.

"Cercetarile au demonstrat ca acuzatiile in acest caz nu sunt intemeiate. Sunt cercuri de interese care urmaresc discreditarea lui Remus Span", ne-a declarat Vasile Blaga.

Fragmente dintr-un articolul referitor la trafic si contrabanda la granita de Nord-Vest a tarii, aparut in cotidianul Romania libera, Marti, 01 Noiembrie 2005. Supratitlul original "M.A.I. nu vrea sa-si scoata "Spanul" coruptiei din ochi" a fost schimbat de conducerea ziarului dupa interventii la nivel inalt asupra redactorului sef adjunct Eliade Balan.

Prietenii lui "ala micu":

Fostul sef al Serviciului Investigatii-Filaj din cadrul DGIPI Remus Span a fost cercetat de DNA in dosarul penal nr. 222iPi2005. A primit NUP.

"Este mai mult decat corupt. Cred ca as putea zice ca a fost coordonatorul coruptilor", spunea colonelul (r) SRI Vasile Ionel despre Span.

Din motive care ne scapa, Remus Span beneficiaza si astazi de protectie la nivel inalt. Fostul ministru de interne Vasile Blaga, chestorul Anghel Andreescu, fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos, ex-ministrul de interne Gabriel Oprea, generalul Virgil Ardelean zis si Vulpea fost sef al DGIPI, sunt doar cateva nume ale protectorilor lui "ala micu’". Un motiv ar fi fratia de sortulet cu cel de mai sus.

Filat si haituit tocmai de cei pe care ii avea in responsabilitate, procurorul Marian Santion, fost sef al Directiei Generale Anticoruptie l-a acuzat pe unul dintre prietenii ofiterului Remus Span, chestorul Anghel Andreescu, primadjunct al ministrului de interne la acea data.

"Dumneavoastra sunteti cel care efectiv de un an de zile, de cand si-a dat demisia sau a fost demis domnu’ Span, m-ati supus la o presiune fantastica, care a culminat sub alte aspecte", a spus Santion intr-o inregistrare transmisa la televiziunea publica. Santion dezvaluise la acea data ca mai multi secretari de stat si chestori din Ministerul de Interne (actual MIRA) erau cercetati de DGA pentru coruptie.

A fost haituit si filat la randul sau de alte servicii secrete, apoi silit sa-si dea demisia de la conducerea Directiei Generale Anticoruptie.

Triunghiul de aur al traficului cu tigari catre Uniunea Europeana: Ucraina- Romania - Ungaria

Intrarea Romaniei in UE a adus o intensificare a traficului ilegal cu tigari contrafacute, pe granita de nord-vest a tarii, din directia Ucraina. Cu ajutorul jurnalistilor satmareni de la cotidianul Gazeta de Nord-Vest am reusit sa creionez traseul tigarilor de contrabanda aduse peste fasia verde sau prin punctele de frontiera. Vechile retele de trafic de persoane sunt folosite pentru contrabanda cu tigari. Saptamanal, mii de baxuri introduse in tara prin zona Halmeu, sunt stranse in depozite clandestine din Satu Mare, apoi trecute in Ungaria prin vamile Petea si Urziceni sau direct peste fasia verde, in zona localitatilor Foieni sau Urziceni sau Urziceni Padure. Ciungul si Oprish, principalii capi ai retelei ucrainene, sunt in directa concurenta. Amandoi sunt cetateni ucraineni, unul de origine maghiara, altul nascut in Maramures - Romania. Destinatarul tigarilor este interlopul maghiar Bodo Laszlo, domiciliat in satul Merk, comuna Vallaj. El asigura transportul marfii de contrabanda pana in Austria, Germania sau Italia.

Martie 2008. La sarbatoarea Zilei Politiei din Satu Mare sunt prezenti sefii "organelor" din trei tari: Ucraina, Romania si Ungaria. Maiorul Sandor Kovacs, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Szabolcs-Szatmar-Bereg (care a preluat si Batalionul de graniceri de la Nyirbator), anunta ca autoritatile ungare au decapitat cea mai mare retea de contrabanda cu tigari din Ungaria. Bodo Laszlo, un cunoscut interlop, capul retelei maghiare de trafic cu tigari a fost arestat. Acesta era cercetat de politia ungara pentru instigare la omor. Bodo l-a amenintat pe un asociat de-al sau din Mateszalka ca il va impusca daca nu-i returneaza o suma importanta de bani. La nici o saptamana, asociatul lui Bodo a fost gasit impuscat. Loti (cum ii spun prietenii romani) a fost arestat in urma unei operatiuni a politiei, ce viza anihilarea unei retele de crima organizata la nivel national. El a fost ridicat la pachet cu alte zeci de interlopi din Ungaria. In sarcina interlorpului au fost retinute multe fapte penale, pentru care Bodo ar trebui sa stea in arest doi ani, cat va dura ancheta amanuntita. Seful si protectorul lui Bodo, un tigan poreclit Jumen, s-a dat la fund in urma arestarii locotenentului sau.

Cum orice minune tine trei zile, Bodo a fost eliberat si a organizat un chef monstru la resedinta sa din satul Merk, comuna Vallaj. Printre invitati si un cunoscut interlop roman, cunoscut luptator de K1 in "ringul cu politisti" din Satu Mare.

Va urma

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page