Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat de presa - Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu

    

Joi, 25 Aprilie 2013 08:37

Comunicat de presa Sibiu, 25 aprilie 2013

Ieri 24 aprilie a.c., domnul Sorin Iliesiu, senator de Sibiu, secretar al Comisiei pentru Cultura, Arta si Mijloace de informare in masa, a acordat un interviu publicatiei 'The Epoch Times - Romania', inclus in articolul prezentat mai jos, publicat ieri 24 aprilie.

http://epochtimes-romania.com/news/parlamentar-pnl-e-o-greseala-respingerea-proiectul-de-lege-referitor-la-infiintarea-muzeul-comunismului-in-capitala-interviu---190096

Parlamentar PNL: E o greseala respingerea proiectul de lege referitor la infiintarea Muzeul Comunismului in Capitala (interviu)

24.04.2013

Camera Deputatilor a respins marti cu o majoritate zdrobitoare infiintarea unui muzeu al comunismului in Capitala, iar singurul grup care a sustinut acest proiect de lege - care a fost initiat in legislatura 2008 - 2012 de catre patru parlamentari de la PDL, independenti si minoritati - a fost cel al PDL.

Un singur liberal - Radu Surugiu - si doar un deputat PSD - Anghel Stanciu - au sustinut proiectul, conform listei de vot electronic. Mai mult decat atat, inclusiv PP-DD, PC si UDMR au votat contra acestui proiect.

Initiativa legislativa a fost respinsa in sedinta de marti a deputatilor cu 236 de voturi 'impotriva' si 43 'pentru'.

Depusa inca din anul 2011, initiativa solicita infiintarea unui muzeu al comunismului care sa fie subordonat Ministerului Culturii, intr-o cladire pusa la dispozitie de guvern in Bucuresti.

Infiintarea unui astfel de muzeu prin cooperarea mai multor institutii precum Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) sau Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) reprezinta una dintre recomandarile raportului comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste.

Initiativa legislativa trecuse in luna mai 2012 de Senat prin adoptare tacita, cu toate ca primise aviz negativ din partea Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, motivatia fiind ca deja exista IICMER si ca infiintarea un muzeu al comunismului in Capitala ar duce la paralelism institutional. In plus, un al motiv dat in perioada Guvernului Ungureanu a fost faptul ca nu este indicata resursa bugetara.

si Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a adoptat in unanimitate raportul de respingere a legii, subliniind ca un astfel de muzeu s-ar suprapune activitatii IICMER.

In schimb, Guvernul Romaniei a alocat in luna februarie 2013 catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) resursele financiare pentru realizarea studiilor tehnice necesare pentru restaurarea fostei inchisori de la Ramnicu Sarat, aflata in administrarea IICCMER, care o va organiza ca Memorial al Victimelor Comunismului.

Conform site-ului oficial al IICCMER institutia si-a propus transformarea unui fost spatiu concentrationar intr-unul al reflectiei asupra naturii criminale a comunismului.

Dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si de amenajare muzeala, estimata pentru 2016, Memorialul Ramnicu Sarat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare si turistice si va gazdui vizitele a numeroase personalitati din viata publica romaneasca si internationala.

Despre acest subiect un reporter Epoch Times a discutat cu Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu, care este secretar al Comisiei pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in Masa, care a declarat, pentru publicatia noastra, ca respingerea unui astfel de proiect de lege in Camera Deputatilor a fost o greseala.

Totodata, senatorul liberal a mai precizat ca, in maxim trei luni, va propune o noua initiativa legislativa care sa prevada infiintarea unul muzeu al comunismului intr-una dintre aripile Palatului Parlamentului, in locul unde in momentul de fata functioneaza Muzeul National de Arta Contemporana.

In opinia lui Sorin Iliesiu, a lipsit de-a lungul anilor vointa politica de a sustine infiintarea unui asemenea muzeu in Bucuresti din cauza ca 'multi dintre actualii lideri politici sunt la randul lor fii de fosti lideri politici comunisti, comunisti sau care au lucrat in sistemul Securitatii' si n-au niciun interes sa arate ce s-a intamplat in Romania in perioada regimului comunist.

Epoch Times reda cititorilor nostri interviul integral cu Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu.***

Reporter Epoch Times: Ce parere aveti despre faptul ca deputatii au respins cu o majoritate covarsitoare proiectul de lege care prevede infiintarea unui muzeu al comunismului in Bucuresti?

Sorin Iliesiu: In opinia mea este o greseala ca a fost respins. Eu insumi am propus de mai multe ori infiintarea unui muzeu al comunismului la Bucuresti.Motivatia Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor, care a adoptat raportul respingerii legii, a fost ca un muzeu al comunismului s-ar suprapune cu activitatea IICMER, ca ar duce la un paralelism institutional, avand acelasi profil. Ce credeti despre aceasta motivatie?

Da, este acelasi profil dar nu este identic. Adica este ca si cum ar fi diferenta intre Institutul de Istorie a Artei si Muzeul National de Arta. Nu? Asta este diferenta.Intr-adevar, si probabil s-ar completa.

Evident ca s-ar completa. Deci ei (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului - n.r.) ar trebui sa furnizeze o parte din materialul destinat expunerii.In opinia dumneavoastra, care ar fi motivele pentru care decidentii politici nu au dorit de-a lungul anilor sa sustina infiintarea unui muzeul al comunismului in Capitala? Ar putea fi un motiv de ordin financiar?

Cred ca in primul rand este o problema de vointa politica si in al doilea rand de ordin financiar.si de ce credeti ca politicienii nu vor infiintarea unui astfel de muzeu?

Pentru ca multi dintre actualii lideri politici sunt la randul lor fii de fosti lideri politici comunisti, comunisti sau care au lucrat in sistemul Securitatii.si nu doresc sa se arate ce s-a intamplat in perioada regimului comunist?

Da, exact.Totusi, n-ar putea sa ia in calcul faptul faptul ca din punct de vedere turistic si financiar existenta unui asemenea muzeu ar fi in beneficiul Romaniei?

Eu am propus la un moment dat ca muzeul comunismului sa fie chiar in cladirea Palatului Parlamentului, in aripa in care in prezent este Muzeul National de Arta Contemporana. Nu vad nicio legatura intre acest muzeu de arta contemporana si cladirea in sine a Palatului Ceausescu, dar un muzeu al comunismului, inclusiv al cultului personalitatii lui Ceausescu ar fi fost si ar fi in continuare cel mai indicat chiar aici, in Palatul Parlamentului.Deci sustineti ca Muzeul de Arta Contemporana sa fie mutat si in aceasta aripa a Palatului Parlamentului sa fie infiintat muzeul comunismului?

Exact. Da, da. si din punct de vedere turistic, toti turistii romani si straini care vin sa viziteze Palatul lui Ceausescu, Palatul Parlamentului, ar vizita cu ocazia asta si muzeul comunismului.Ce alt demers se poate face, in conditiile in care proiectul de lege a fost respins de Camera Deputatilor?

Procesul poate fi luat de la capat. Putem initia o alta lege. Eu unul, voi initia un alt proiect de lege. si va trebui mediatizata importanta acestui viitor muzeu al comunismului. si voi propune chiar prin lege sa fie in cladirea Palatului Parlamentului.si nu credeti ca veti intampina aceeasi problema, aceea ca parlamentarii sa respinga din nou majoritar proiectul de lege, pentru ca nu doar parlamentarii USL au respins proiectul, ci si cei de la PP-DD, PC si UDMR?

Cred ca nu au fost atentionati si nu s-a dezbatut deloc inainte acest lucru. Deci a fost o deficienta de mediatizare a acestei initiative.Prin urmare, alesii din Parlament nu stiau ce voteaza, atunci cand a venit vorba despre acest proiect de lege?

Nu stiau nici implicatiile. Deci trebuie prezentate lucrurile asa cum se cuvine. Nu stiu cum au fost prezentate, pentru ca nu sunt in Camera Deputatilor, dar banuiesc ca nu a existat niciun fel de preocupare pentru ca legea sa fie votata.Vreti sa spuneti ca s-a trecut in graba peste acest proiect de lege care era pe ordinea de zi, printre alte legi care se voteaza in Camera Deputatilor?

Exact.si dumneavoastra, cand veti propune din nou aceasta initiativa legislativa, va veti asigura ca parlamentarii sa inteleaga ce voteaza, sa fie in cunostinta de cauza?

Da, voi face o mediatizare pe toate caile asa cum trebuie.si cam in cat timp veti relua proiectul de lege care prevedere infiintarea unui muzeu al comunismului in Bucuresti?

In acest an.In cate luni mai exact? O luna, doua, trei, etc?

In maxim trei luni.
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page