Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cazul românului disparut, la Seattle, în conditii neelucidate
La 3 mai 2013 se implinesc sapte ani de la disparitia in conditii neelucidate a graficianului Iulian Duna (nascut la 13 aprilie 1979), in zona Seattle, Washington. Licentiat al Facultatii de Arte Frumoase din Cluj Napoca, sectia Grafica, Duna isi castiga existenta la UBISOFT ROMANIA, o firma de grafica si animatie pentru jocuri computerizate. Talentul, munca si pasiunea pe care le dovedeste in perfectionarea profesionala ii aduc lui Iulica, asa cum il numesc familia si prietenii, recunoasterea din partea expertilor in domeniul artelor plastice. Avand pe atunci 26 de ani, Iulian incepe in octombrie 2005 o prietenie cu Ana Gabriel, cetatean american de origine romana. La sfarsitul aceluiasi an, obtine viza SUA “Business & Tavel” si, in prima luna din 2006, soseste in America, unde locuieste pentru inceput doua saptamani la New York. In februarie, dupa o vizita de zece zile la Las Vegas, Iulian si Ana se stabilesc la Seattle, in casa unor rude ale acesteia, Constantin Adamovici si Nina Toma, care le ofera gazduire. Pentru grafician si iubita lui urmeaza acum o perioada destul de tensionata, cu certuri dese, dar care nu se sfarsesc totusi cu ruperea relatiei, ci doar cu despartiri temporare, in timpul carora ea doarme pe la prieteni. “Miercuri dimineata i-am reamintit ca nu ne vom vedea seara, dar sa vina joi la mine la serviciu, unde se tinea o petrecere si i-am sugerat sa se imbrace adecvat. Mi-a raspuns: “O.K.” Ne-am urat o zi buna cu un scurt sarut”, declara Ana in 2006.
 
Ciudata disparitie


Este ultima data cand Iulica si prietena sa se mai intalnesc, pentru ca la 3 mai Duna dispare pe neasteptate. Familia incepe demersurile pentru gasirea lui si contacteaza Ambasada Romaniei din Statele Unite, fara a primi vreun raspuns. Tot ce mai reusesc mama si sora sa, ramase in tara, sa afle, este ca la 2 mai, Ana si Iulian au avut din nou o disputa, incheiata pentru aceasta cu o noapte petrecuta singura, la niste amici din oras. Dimineata, vazand ca bicicleta cu care Iulica se deplasa zilnic nu se mai afla la locul obisnuit, Constantin si Nina deduc ca plecase la munca, de aceea temerile si nedumeririle lor incep sa apara abia seara, cand acesta nu mai revine acasa. Faptul este semnalat la politia din Seattle, insa raspunsul primit nu aduce nimanui nici un fel de speranta, ci doar sporeste ingrijorarea, pentru ca desi se afla inscris in baza de date ca persoana disparuta, o ancheta pare imposibil de demarat. Motivele? Iulian Duna este adult si a parasit domiciliul din proprie initiativa, ceea ce face ca presupunerea ca nu ar mai dori sa ia legatura cu familia sa devina plauzibila.

Schimbare de atitudine

Ramane inexplicabila insa aceasta schimbare brusca de comportament din partea lui Iulica, daca ne gandim ca de cand ajunsese in America scria saptamanal acasa, pe messenger sau prin e-mail. Mai mult, mama si sora lui isi amintesc ca atunci cand au vorbit ultima data, el era oarecum dezamagit pentru ca, desi se afla de trei luni pe Pamantul Fagaduintei, nu reusise sa faca rost de un job potrivit.

Ancheta FBI

Povestea graficianului este cunoscuta de altfel si de mass-media, atat din Romania, cat si din Statele Unite ale Americii, pentru ca familia a informat postul de televiziune Antena 1, precum si o serie de publicatii, dar si unele site-uri si blog-uri, cum ar fi “Romanian Portal” sau “Pagina Loteristilor”, cu privire la cele petrecute. Totodata, FBI-ul a demarat o ancheta in acest sens, a prelevat probe pentru stabilirea ADN-ului si a audiat persoanele cu care Iulian a intrat in contact in perioada premergatoare disparitiei, printre care se numara si Ana Gabriel.

Ipotezele fostei prietene


Am contactat-o pe fosta prietena a lui Iulian, care ne-a prezentat propriile ipoteze asupra celor intamplate. In opinia ei, este vorba fie de un caz de abandonare, de o decizie proprie de a intrerupe orice legatura cu familia si cunoscutii, insa nu exclude nici posibilitatea unui accident, a unei depresii sau amnezii ori chiar a sinucideii. Impreuna cu un var de-ai lui Duna stabilit in Statele Unite, Ana a incercat sa angajeze un detectiv particular care sa mearga pe firul evenimentelor, varianta ce a cazut imediat, intrucat onorariul s-a dovedit a fi mult prea mare pentru bugetul ei sau al familei lui Iulian, mai ales ca acesta nu avea cont in banca, asigurare sociala sau medicala si nici carduri. Concluzia? Din vara lui 2006 nu s-a mai aflat nimic. Ana tine in mod regulat legatura cu mama si sora prietenului ei disparut, carora le trimite mesaje pline de incurajare.
Cu certitudine, acestea au nevoie de incurajare, pentru ca prinse intr-un vartej de sentimente contradictorii, ce oscileaza intre frustrare, speranta, dor, neputinta, deznadejde si indignare fata de lipsa de implicare a autoritatilor si ajunse la capatul puterilor, considera ca nu prea le-a mai ramas mare lucru de facut. Mai au o singura dorinta – sa apara el, sa le dea un semn de viata… sau, in cel mai rau caz, sa afle in sfarsit ce i s-a intamplat, pentru a se ocupa de “tot ce este crestinesc in vederea pomenirii”. Din pacate, odata cu trecerea timpului, le este tot mai clar ca in afara de Dumnezeu, altcineva nu are cine sa le mai vina in ajutor. Supararea lor este indreptata in special impotriva Ambasadei Romaniei din Statele Unite, care, spun ele, “nu se implica absolut deloc”, dar sunt deranjate si de mersul foarte greoi al anchetei FBI.
S-au scurs deja sapte ani si Iulian nu a mai aparut, iar vestile despre el se lasa asteptate. Totusi, in inima mamei si surorii lui amintirile nu s-au sters, din contra, continua sa fie la fel de intense ca si in ziua in care a inceput cosmarul. Imaginea lui Iulian a ramas si va ramane vie in amintirea lor – un om activ, inconjurat de prieteni, plin de viata, sociabil, cu simtul umorului, avand incredere in talentul si in valoarea lui, un adevarat artist, cum isi spunea chiar el, visand sa ajunga in America, sa lucreze pentru studiourile Disney, sa se realizeze in plan profesional, sa razbeasca in domeniul graficii computerizate. Dincolo de hotarul aducerilor aminte, printre lacrimi, amaraciune si tristete, in mintea lor persista, nelamurita, intrebarea: ce s-a intamplat oare cu Iulian?

Octavian D. Curpas
Phoenix, Arizona


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page