Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CORESPONDENTA Corlatean/scut antiracheta: Lavrov mi-a spus ca ar fi o `neîntelegere` ideea ca România ar putea deveni o tinta a Rusiei


Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, a discutat marti, pe marginea Consiliului NATO-Rusia, cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, care i-a spus ca o fost o 'neintelegere' atunci cand s-a vorbit despre posibilitatea ca Romania sa devina o tinta a Rusiei din cauza elementelor scutului antiracheta amplasate la Deveselu.
Aceste clarificari au fost necesare dupa ce, cu numai cateva zile in urma, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, afirmase ca "baza de la Deveselu poate deveni tinta, daca Rusia, la randul ei, considera ca este tinta scutului antiracheta". Seful diplomatiei romane a calificat, la 18 aprilie, aceste declaratii drept "neinspirate", mentionand ca ingrijorarile diplomatului rus nu sunt fondate deoarece baza de la Deveselu va fi construita doar in scop defensiv.
'Am avut o scurta discutie cu ministrul rus al afacerilor externe in legatura cu atat de discutata acasa, in mass-media romaneasca, tema a posibilei identificari a Romaniei ca tinta de catre Federatia Rusa in contextul scutului antiracheta. N-am sa intru in toate detaliile, dar discutia, asa cum ma asteptam de altfel, si contrar unor interpretari aparute in presa, a dus la concluzia ca ceea ce s-a intamplat a fost o 'misunderstanding' ca sa citez formula folosita de ministrul rus si eu cred ca am clarificat si inchis acest subiect', a declarat Titus Corlatean in cadrul unei conferinte de presa.
'Este un lucru cunoscut, sistemul antiracheta la care lucram este un sistem cu caracter pur defensiv si in niciun caz nu putea sa genereze cu adevarat preocupari in partea cealalta', a adaugat el.
Titus Corlatean a mai spus ca au fost discutate cu partenerul rus si evolutiile din Coreea de Nord si faptul ca 'atitudinea agresiva a Coreii de Nord pana la urma justifica acest tip de proiecte de aparare antiracheta care au un caracter adaptativ, menite sa raspunda la aceste riscuri de securitate care pot aparea cand te astepti mai putin'.
Ministrul roman de externe a adaugat ca in cadrul reuniunii Consiliului NATO-Rusia a existat un schimb de opinii privind stadiul cooperarii cu Federatia Rusa si ministrii statelor aliate s-au pronuntat in favoarea fundamentarii unui parteneriat substantial al Aliantei cu Rusia, 'constituit pe principiile increderii reciproce, predictibilitatii si transparentei, inclusiv in domeniul exercitiilor militare, prin respectarea angajamentelor asumate'.
De asemenea, s-a discutat despre importanta unei bune cooperari intre NATO si Federatia Rusa in Afganistan, in perspectiva retragerii trupelor ISAF si implicatiilor posibile ale acestei masuri asupra securitatii si stabilitatii Asiei Centrale. In acelasi timp, s-a confirmat interesul ambelor parti de a coopera si in domeniul securitatii cibernetice si s-a luat decizia de a trece la faza urmatoare in chestiunea constituirii unui fond pentru modernizarea elicopterelor cu care este dotata armata afgana, la care Alianta va contribui financiar, iar Rusia cu experti tehnici. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page