Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bihor: Biserici de lemn, restaurate prin fonduri europene de Directia de Cultura


Biserica de lemn din comuna Hotar, in care s-a ascuns de autoritati Horea timp de doua saptamani, si biserica de lemn din Gheghie vor fi reabilitate in acest an, de Directia Judeteana pentru Cultura (DC) Bihor care a demarat un proiect european, in oglinda cu vecini din Ungaria.
'Alegerea acestor doua biserici de lemn, doua monumente de categoria A, cele mai degradate din lista celor 60 din judet, a fost un gest de respect fata de consilierul Craciun Parasca, etnograful dedicat care a conceput planul de restaurare. Chiar daca era pensionat, la preluarea functiei mele, am considerat ca trebuie continuat cu respect demersul dumnealui', a spus seful Directiei Judetene pentru Cultura, Lucian Silaghi.
Prin proiectul intitulat 'Promovarea mostenirii culturale comune - Revitalizarea turismului cultural in Euroregiunea Hajdu-Bihar - Bihor', se va mai realiza un ghid de bune practici pentru reabilitarea bisericilor de lemn din Bihor care va fi distribuit preotilor care au in parohii biserici incluse in Lista Monumentelor Istorice. Cele doua monumentele de arhitectura traditionala vor fi semnalizate adecvat, amenajate zonele de protectie si iluminate ambiental, pentru a fi incluse intr-un circuit turistic transfrontalier.
Potrivit primarului Szucs Laszlo, Primaria din Kismarja, partenerul ungar in proiect (prin Fundatia Gyermekeinkert/Pentru copiii nostri - n.r.) , va restaura din fondurile alocate o cladire din localitate pentru a deveni Muzeul principelui Bocskai Istvan (ai carui parinti s-au nascut in Kismarja - n.r.) si o alta, pentru un centru de invatare a mestesugurilor.
La evenimentul de lansare a proiectului, alaturi de autoritati, arhitecti, invitati a fost prezenta Luminita Constantin, secretar general adjunct in Ministerul Culturii, care a apreciat proiectul castigat de Directia de Cultura bihoreana, ca fiind 'printre putinele din tara'.
'Sunt constienta ca este nevoie de aceste proiecte si am incercat ca, pentru perioada 2014-2020, sa nu mai repetam, la nivelul ministerului, aventura de acum sapte ani cand au trecut pe langa noi proiectele 2007-2013. Am sperat ca ministerul sa aiba forta sa organizeze un program operational pe cultura. Nu s-a materializat inca, dar speram ca pana la sfarsitul anului vom auzi de acest program, cu doua axe: patrimoniu si industrii creative', a spus Luminita Constantin.
Pana atunci, insa, ea a indemnat institutiile judetene de cultura, pe care le coordoneaza, sa acceseze direct fonduri europene.
Directorul Muzeului tarii Crisurilor, Aurel Chiriac, specialist in patrimoniu, a subliniat ca Directia de Cultura bihoreana este prima institutie din tara care a alocat fonduri pentru reabilitarea primelor trei biserici de lemn din judet, dar ca ministerul ar trebui sa aiba o politica a restaurarii monumentelor din teritoriu, cel putin cate un monument din fiecare judet pe an.
Judetul Bihor are in total 435 de monumente clasate, din care 170 sunt situri arheologice, 233 de imobile civile sau ecleziastice din care 60 sunt biserici de lemn (zece fiind reabilitate sau in lucrari), 30 de monumente, statui sau morminte ale unor personalitati.
Proiectul este implementat in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 decembrie 2014, prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007 - 2013, are o valoare de 843.314 euro, din care 294.398 de euro revin Directiei pentru Cultura Bihor si parohiilor ortodoxe din Gheghie si Hotar. Obiectivul general este dezvoltarea turismului cultural in zonele rurale din Euroregiunea Hajdu-Bihar - Bihor si intarirea turismului cultural transfrontalier.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page