Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Uniunea Editorilor: Ofensiva e-books nu afecteaza piata editoriala din România


O proportie de 60% dintre editurile autohtone nu au planuri de producere si comercializare a cartilor electronice, releva o cercetare IRES, efectuata prin programul PROEDIT, in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania (UER).
Potrivit unui comunicat al UER transmis marti AGERPRES, proportia celor care afirma ca deja produc si vand carti electronice este de 10%, 50% dintre editori considerand ca publicatiile digitale distrug industria de print intr-o perioada economica de criza.
Majoritatea autorilor refuza sa publice si in format electronic, afirma 49% dintre editori, potrivit sondajului.
Dintre cartile care figureaza in catalogul editurilor, doar intre 1 si 25% pot fi achizitionate in format e-book, declara 59% dintre respondenti.
Sondajul evidentiaza ca majoritatea editurilor se orienteaza catre desktopuri si laptopuri (92%) sau catre tabletele iPad (65%), pe locurile urmatoare clasandu-se telefoanele si tabletele cu sistem de operare Android (52%), apoi eReaderele (50%) si iPhone-urile (48%).
In ceea ce priveste canalul de distributie utilizat pentru comercializarea cartilor electronice, cel mai des mentionat de respondenti a fost site-ul de vanzare al propriei edituri (76%), la distanta substantiala fiind domeniile elefant.ro (24%) si bookbyte. ro (22%). PDF-ul este formatul electronic cel mai utilizat pentru cartile digitale (92%).
Studiul "Adaptabilitatea angajatilor la cerintele revolutiei e-book" a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania. Cercetarea a fost efectuata prin accesarea a 401 edituri mari, medii si mici.
Programul PROEDIT este un proiect al UER sustinut cu fonduri europene si care implica organizarea a peste 30 de activitati de perfectionare profesionala, cu 1.000 participanti, editarea a sase manuale si patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea la piata muncii din industria editoriala, infiintarea si dotarea unui centru national de formare in cultura scrisa.
UER este o organizatie patronala si profesionala a editorilor din Romania ce reuneste importanti editori si difuzori de cultura scrisa, care produc si comercializeaza carte scolara preuniversitara si universitara, literatura romana si universala, carte pentru copii, lucrari destinate orizontului educational si cultural.
In prezent, UER include peste 55 de membri din toata tara. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page