Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Militarii români din Afganistan au primit veste antiglont ergonomice;specialistii lucreaza si la un tip de bocanci mai flexibili


Militarii romani care executa misiuni in Afganistan au veste antiglont ergonomice de mai bine de trei luni, iar in scurt timp soldatii care sunt dislocati in zonele de conflict vor avea si un nou model de bocanci, mai usori si mai elastici, adaptati conditiilor regiunii afgane.
"Echipamentele romanesti au fost modificate in permanenta, avand la baza lectiile invatate in teatrele de operatii (...) Anul trecut, in decembrie, am terminat o etapa de modernizare a vestelor si le-am facut ergonomice pentru ca vestele noastre aveau cateva elemente dificile in ceea ce priveste utilizarea. Pentru un militar ranit era foarte greu sa scoata vesta pentru ca trebuia sa o dea jos pe cap. Dupa ultima modificare s-a facut un nou sistem de prindere si se poate da jos fara sa-i mai atinga capul. Echipamentele de protectie ale Fortelor Terestre sunt adecvate teatrelor de operatii. In ultima perioada s-au facut mai multe cercetari si avem acum in experimentare un nou tip de bocanci pentru ca si bocancii aveau anumite probleme. Este greu sa ai un echipament care sa fie comod. Noii bocanci sunt putin mai usori, talpa este mai acceptabila la mers", a declarat pentru AGERPRES generalul de brigada Mihai Ciungu, seful Instructiei si Doctrinei din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre.
Operatiunea din Afganistan a inceput in anul 2001 cu un Batalion de Infanterie. Acum, Romania are numai in provincia Zabul peste 1.000 de militari si alte cateva zeci pe aeroportul din Kandahar.
"Primul Batalion de Infanterie care a intrat in Afganistan a fost Batalionul 26 Infanterie, iar din anul 2001 si pana in prezent efectivele in teatrul de operatii Afganistan au fluctuat, s-au marit in functie de conditiile misiunilor pe care Fortele Terestre le-au primit in aceasta perioada. Incepand cu anul 2003, pentru Fortele Terestre a fost un efort deosebit pentru ca in atunci am intrat si pe al doilea teatru de operatii cu inca un Batalion de Infanterie, misiune care s-a desfasurat simultan in doua teatre de operatii pana in 2009, iar la ora actuala in Afganistan avem doua Batalioane de Infanterie dislocate in Provincia Zabul de-a lungul Autostrazii 1, cu o lungime de aproximativ 140 de kilometri, partajata aproape egal intre cele doua batalioane de manevra. Initial, primul batalion care a fost dislocat in teatrul de operatii a avut undeva la 800 de persoane. La ora actuala, batalioanele pe care le avem dislocate au cate 510 persoane, deci in total peste 1.000 de persoane doar in Provincia Zabul. Mai avem pe aeroportul din Kandahar o companie de infanterie care este destinata sau a carei misiune principala este asigurarea sigurantei terestre a aeroportului pe zona indepartata", a spus generalul Mihai Ciungu.
Trupele romane urmeaza sa se retraga din Afganistan pana in anul 2014, atunci cand vor mai ramane aproximativ 100 de militari romani dislocati in zonele de conflict.
"La ora actuala se desfasoara un program national de reducere progresiva a efectivelor pe care le avem dislocate in Afganistan si este prevazut in planul nostru ca incepand din jumatatea acestui an efectivele din Afganistan sa ramana pana la sfarsitul anului cu un batalion si o companie, este vorba despre un batalion in Provincia Zabul si companie pe Aeroportul din Kandahar. Batalionul care va ramane in continuare in teatrul de operatii probabil se va retrage undeva catre jumatatea anului viitor, urmand ca dupa jumatatea lui 2014, in functie si de acordurile care se vor incheia cu aliatii si cu administratia afgana, sa continuam participarea cu elemente de sprijin in ceea ce priveste trainingul, instructia armatei afgane. E greu de precizat cati militari vom avea dupa 2014 pentru ca acesti militari cu certitudine vor fi grupati in ceea ce noi numim "NATO training mission Afganistan", echipa care va asigura si va ajuta la instruirea armatei afgane. La ora actuala aceasta echipa este sub o suta de militari", a precizat generalul Ciungu.
Tehnica pe care o utilizeaza militarii romani in Afganistan este imprumutata de la partenerii americani. Humvee-urile si MRAP-urile sunt folosite de romani inca din anul 2011, iar de atunci au fost salvate zeci de vieti.
"Este o tehnica pe care militarii romani o apreciaza foarte mult. De cand actionam in totalitate pe aceasta tehnica, respectiv de la jumatate anului 2011, nu am mai avut niciun mort, iar numarul ranitilor a scazut. Daca in 2011 am avut doi morti si 11 raniti, daca imi aduc aminte bine, in 2012 am avut zece raniti, dar nicio persoana decedata", a afirmat oficialul Statului Major al Fortelor Terestre.
Romania a pierdut in teatrele de operatii 23 de militari, iar alti 122 au fost raniti.
"Initial, militarii mergeau in teatrele de operatii pe principiul voluntariatului, insa din 2009 este obligativitate pentru toti sa participe la misiuni. De regula, militarii participa cu unitatile nominalizate. Doar pentru anumite microstructuri si cu un nivel mai mare de specificitate se apeleaza la militari din mai multe structuri, insa de regula este desemnata o structura si pe baza ei se constituie statul de misiune pentru ceea ce inseamna batalionul care se desfasoara in Afganistan. Nu exista o restrictie in numarul de participari in teatrele de operatii. Sunt militari care au probabil si sase, sapte misiuni. De cand am inceput misiunile in teatrele de operatii, de la primul razboi din Golf si pana la ora actuala, un numar de aproximativ 30.000 de militari au participat la misiuni in teatre de operatii din aproximativ 42.000-43.000 de militari pe care ii are Armata romana", a declarat generalul Mihai Ciungu.
In toti acesti ani, de cand Romania executa misiuni in Afganistan, americanii s-au dovedit a fi nu doar parteneri, ci si prieteni. Ei au imprumutat tehnica si echipamente militarilor romani care au fost folosite pe timpul misiunilor. Mai mult, americanii le-au si donat soldatilor nostri cinci autospeciale EOD care apartin acum Fortelor Terestre.
"Ne-au ajutat cu echipamente EOD, cateva echipamente de observare pe timp de noapte, insa cea mai parte sunt sub forma de imprumut. O parte dintre ele au fost si donate. Avem donate cinci autospeciale EOD din care patru sunt in teatru si una este in tara pentru instruire. In momentul in care ne retragem din teatru, cele patru sunt ale noastre, in dotarea Fortelor Terestre. Militarii americani ne-au mai dat si ochelari de protectie pentru Afganistan si cateva costume de protectie EOD. si noi avem in dotare echipamente EOD. La ora actuala, in cadrul Fortelor Terestre sunt cinci grupuri EOD si toate sunt dotate cu echipamente cu ultima generatie. La momentul la care ni le-au donat americanii, noi nu facusem achizitia. Primele au fost donate undeva prin 2009, iar noi am facut achizitia in 2011 si 2012. Acum avem la fiecare grup EOD cate trei autospeciale EOD", a completat generalul Ciungu.
Misiunile din Afganistan nu sunt deloc usoare. Militarii romani se pregatesc mai bine de sase luni inainte de plecarea in teatrele de operatii.
Toate exercitiile se fac in poligonul de la Cincu, acolo unde soldatii simuleaza evenimentele din Afganistan, avand la dispozitie toate elementele existente in realitate: FOB-uri, blindate, echipamente EOD si chiar Autostrada 1.
"Dupa nominalizarea unui batalion pentru a fi dislocat in teatrul de operatii, militarii urmeaza un program de pregatire de sase luni. Aceasta perioada este impartita in perioada de selectie, care de regula dureaza o luna si ceva, urmand perioada de pregatire individuala care se face in garnizoana unde toti militarii iau contact cu principalele categorii de instructie necesare in teatrele de operatii cum ar fi EOD, misiuni, comunicatii, tot ceea ce inseamna arta, cultura si istoricul zonei unde vor actiona. Apoi se trece la pregatirea colectiva, urmarindu-se realizarea unor structuri bine pregatire care sa poata sa actioneze ca o echipa. Evaluarea se face in centrul de instruire pentru lupta a Fortelor Terestre din Cincu, intr-un exercitiu care dureaza 19-20 de zile. In cadrul acestui exercitiu, cu ajutorul tehnicii putem sa desfasuram o instructie prin simulare constructiva, simulare reala sau instructie "live", in teren. Am reusit, cu sprijinul partenerilor americani, sa dezvoltam acest centru printr-un program care a inceput in 2007 si la ora actuala, pe timpul acestui exercitiu, in Cincu se simuleaza intreaga zona de operatii din Afganistan: cu localitati, jucatori de roluri, sate afgane, Autostrada 1", a spus oficialul Statului Major al Fortelor Terestre. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page