Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Covasna: Lucrari camerale ale lui Gheorghe Zamfir, prezentate în premiera la Arcus


Maestrul Gheorghe Zamfir va prezenta marti seara la Centrul de Cultura Arcus, in premiera, lucrarile sale camerale pentru nai, cvartet de coarde si oboi.
Gheorghe Zamfir a declarat pentru AGERPRES ca o parte dintre acestea au fost compuse in urma cu aproape 20 de ani, in perioada in care a trait in Franta si Canada.
'Este un recital in premiera, un concert cu totul si cu totul special in care vor fi prezentate in auditie nationala si mondiala lucrarile mele camerale pentru doua viori, pentru cvartet de coarde cu nai si pentru nai si oboi, plus cvartet de coarde. Este vorba despre 'Dansul fluturilor', de 'Cvintetul plopilor', compus de mine in anul 1986 la Paris si in Canada, este vorba despre 'Sextetul cedrilor', 'Dansurile' de Bela Bartok pentru orchestra de camera, adaptate de mine in 1986 pentru nai si cvintet de coarde, si 'Dansul raurilor sacre', compus in 1988 la Paris (...) Sunt fericit pentru ca este pentru prima data in tara noastra, in toata cariera mea de muzician, cand mi se ofera ocazia sa prezint aceste lucrari', a declarat marti Gheorghe Zamfir.
Alaturi de el vor evolua Adrian Petrescu, prim oboist al Filarmonicii din Bucuresti, si cvartetul 'Tiberius' din Targu Mures.
In cursul zilei de luni, la Centrul de Cultura Arcus a fost deschisa expozitia 'Zamfir - 55 de ani in slujba naiului', care reuneste o parte dintre cele 120 de discuri de aur si platina pe care le-a obtinut de-a lungul carierei, o parte dintre picturile sale, colectia de discuri din vinil si 'familia de naiuri' pe care le-a confectionat incepand din anul 1986. Printre acestea si un nai gigant cu 42 de tuburi, inalt de 1,35 metrisi peste un metru latime.
Gheorghe Zamfir a mai spus ca a ales naiul sau "fluierul lui Pan", cum i se mai spune, pentru ca este un instrument 'divin', dar in acelasi timp pentru ca 'poarta in radacina si tuburi esenta sunetului neamului romanesc', 'vitamina acestui neam".
Gheorghe Zamfir s-a intalnit marti cu elevii Colegiului National 'Mihai Viteazul' si ai Grupului scolar "Constantin Brancusi" din Sfantu Gheorghe, iar miercuri va fi prezent in mai multe gradinite din Sfantu Gheorghe unde isi va prezenta volumul 'Basmele lui Zamfir'. Joi, in incheierea Festivalului international de nai de la Sfantu Gheorghe, va sustine un concert extraordinar impreuna cu un taraf popular, concert care va fi inregistrat si transmis apoi de Televiziunea Romana.
Festivalul 'Gheorghe Zamfir' este organizat de Uniunea Muzicienilor Interpreti din Romania (UNIMIR), in parteneriat cu Asociatia de Tineret 'Ecou' si Centrul de Cultura Arcus.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page