Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Doi agricultori români, într-un turneu de sensibilizare fata de acapararea terenurilor agricole de catre straini


Doi reprezentanti ai asociatiei romane Eco-Ruralis, Attila Szocs si Dan Cismas, au inceput marti, la Paris, un turneu european care isi propune sa atraga atentia asupra fenomenului acapararii de catre straini a terenurilor agricole din Romania si Europa de Est, informeaza site-ul specializat lafranceagricole.fr.
Departe de a fi rezervata doar tarilor in dezvoltare din emisfera sudica, acapararea de terenuri agricole priveste, de asemenea, si Europa, in special Europa de Est, scrie site-ul.
In Romania, pamantul bogat in humus si foarte ieftin comparativ cu preturile din alte tari europene, supranumit si 'aurul negru', atrage investitorii straini in masa, explica Attila Szocs, inginer agronom si administrator al Eco-Ruralis (asociatie membra a Coordonarii Europene Via Campesina), intr-o conferinta de presa organizata la Paris, in cadrul campaniei 'Good Food Good Farming'.
'Adaugati la aceasta o mana de lucru foarte ieftina si un climat favorabil investitiilor straine: totul conduce la o speculatie masiva cu terenurile arabile romanesti. In special dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fiindca acordarea de plati directe pe hectar este un stimulent suplimentar pentru achizitionarea de terenuri', sustine Szocs.
In timp ce, in fata complexitatii dosarelor administrative, micii fermieri renunta uneori sa ceara DPU (dreptul de plata unica) pe trei hectare de teren (suprafata agricola utila medie in Romania), multinationalele vad imediat beneficiul pe care il pot avea din achizitiile de terenuri. Chiar daca legea impiedica, teoretic, cetatenii din afara Romaniei sa cumpere terenuri arabile in aceasta tara, orice strain care isi infiinteaza o companie inregistrata in Romania poate achizitiona apoi teren arabil, explica Attila Szocs.
Circa 800.000 de hectare (6% din terenul arabil al Romaniei) s-ar afla in prezent in mainile societatilor straine, potrivit Eco-Ruralis.
'Investitorii straini propun contracte de vanzare sau de concesionare pe zece ani, insa conditiile sunt adesea opace', denunta Szocs. 'Rezulta astfel o deposedare a fermierilor locali, un exod rural care se accentueaza in unele regiuni si o crestere a pretului terenului, care ii impiedica pe romani sa aiba acces la proprietatea funciara din propria lor tara', continua acesta.
Pentru Dan Cismas, agricultor roman care exploateaza 14 hectare, 'diferenta nu se se explica prin nationalitate, ci prin modul in care acestia utilizeaza terenul. Cei care incearca doar sa +exploateze+ terenul, in loc sa-l hraneasca, sunt acaparatorii', sustine acesta.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page